Η μορφή ως ίχνος συλλογικής μνήμης: Αναβάλλεται για τον Φεβρουάριο 2021

Ο Επιμελητής Πάρης Καπράλος σε συνεργασία με 17 εικαστικούς καλλιτέχνες διερευνούν τις επιρροές που ασκούν στο συλλογικό ασυνείδητο με την αποτύπωση της ανθρώπινης μορφής και σας προσκαλούν να παρεβρεθείτε στα εγκαίνια του πρωτότυπου project την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021 ώρες 17:00 – 22:00 στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15, Θησείο, κέντρο Αθήνας).

Τόσο την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης όσο και τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες που η έκθεση θα είναι ανοικτή, θα τηρούνται ευλαβικά οι οδηγίες της Πολιτείας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19 και την ασφάλεια όλων.

Η έκθεση επρόκειτο να εγκαινιαστεί την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020, αλλά αναβλήθηκε για τον Φεβρουαριο 2021. “Βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να αναβάλλουμε την διεξαγωγή της έκθεσης μας. Την απόφαση μας δεν επέβαλαν μόνο τα νέα μέτρα, όσο η κοινή λογική: τα εγκαίνια συνέπιπταν με τη πρώτη μέρα εφαρμογής σκληρών μέτρων, που ελπίζουμε ότι θα ανακόψουν την εκθετική αύξηση κρουσμάτων των τελευταίων ημερών στην Αθήνα. Όταν θα κάνουμε την έκθεση, σας θέλουμε όλους κοντά μας. Με ασφάλεια και υγεία πάνω απ’ όλα. Ως εκ τούτου σήμερα ανακοινώνουμε οι νέες ημερομηνίες της έκθεσης είναι 9 – 20 Φεβρουαρίου 2020“, επισήμανε ο διοργανωτής & επιμελητής της έκθεσης κ. Πάρης Καπράλος.

Σημειώνει στο κείμενο τεκμηρίωσης της έκθεσης ο Επιμελητής: “Ο Γάλλος φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Maurice Halbwachs στο μνημειώδες έργο του “συλλογική μνήμη” αναφέρει μεταξύ άλλων πως “Η ανάμνηση είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό μια ανακατασκευή του παρελθόντος με τη βοήθεια δεδομένων που δανειζόμαστε στο παρόν, ανακατασκευή την οποία έχουν προετοιμάσει άλλες ανακατασκευές που έχουν δημιουργηθεί σε προηγούμενες εποχές κι απ’ όπου η εικόνα του παρελθόντος έχει προκύψει ήδη παραλλαγμένη”. Σε αυτή την διαδικασία η οπτική μνήμη κυριαρχεί, είτε σαν πραγματική εικόνα, είτε ως λανθάνουσα και άλλοτε ως ψευδαισθητική. Το οπτικό ερέθισμα αγκαλιάζεται από όλες τις αισθήσεις και μεταστοιχειώνεται σε μια υποκειμενική πραγματικότητα. Νεότερες νευρολογικές θεωρίες μας λένε πως όσες φορές ανακαλέσουμε μια μνήμη, τόσες φορές την επανεγγράφουμε, έτσι ώστε στο τέλος η μνήμη έχει αποκτήσει ζωή από μόνη της, έχει εξελιχθεί σε κάτι διαφορετικό από το πραγματικό. Τα ανθρωποκεντρικά εικαστικά έργα πράττουν ανάλογα, ακολουθώντας εννοιολογικούς, συμβολικούς ή εξπρεσσιονισιτικούς δρόμους: άλλοτε αφηγηματικά κι άλλοτε στιγμιοτυπικά, διηγούνται μέσα από μυριάδες πρόσωπα την μυστική ιστορία του κόσμου, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι στην συλλογική μνήμη”.

Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, σχεδίου, φωτογραφίας και μία εγκατάσταση οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Natalia Kazirelova, Χριστίνα Ζυγούρη, Μαρία Παπαδοπούλου, Ερμιόνη Τσάνου, Στέλιος Τσιμογιάννης, Αγγελική Κουρμουλάκη, Αλέξανδρος Εμμανουηλίδης, Μαριάνα Λειβαδοπούλου, Βασίλης Κομνηνός, Μαρία Καρκαβίλλα, Φωτεινή Μπουχάρα, Δήμητρα Φακάρου, Μιχάλης Οδυσσέας Γιακουμάκης, Ζωή Τζήμητρα, Γιώργος Χουντάλας, Μάριος Τριχάς, Σπύρος Ρωμάνος.

Η έκθεση θα λάβει χώρα 9-20 Φεβρουαρίου 2021 στην Chili Art Gallery (Δημοφώντος 13-15 Θησείο 11851, Αθήνα). Μέρες/Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.30 – 18.00, Σάββατο 11-15.00. Κυριακή Κλειστά. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Χορηγός Φωτογράφισης:
Studio Kotsireas | www.studiokotsireas.gr