Ταξιδιώτες Ψυχής: “Ελπίζουμε να κάνουμε πολλές δουλειές με τη Real Music και να συνεργαζόμαστε για πολλά χρόνια”

“Η σωστή μουσική παιδεία μεταφράζεται κατ’ επέκταση και σε υγιή έκφραση συναισθημάτων και δημιουργικότητας, κάτι σημαντικό για την ψυχική υγεία ενός ανθρώπου και τη συμπεριφορά του.”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση;
Παντελής: Η ανάμνηση που θυμάμαι πιο καθαρά είναι όταν ο μεγαλύτερος σε ηλικία αδερφός μου και ο ξάδερφος μου αγόρασαν μια κασέτα των Offspring. Τότε άκουσα το self esteem και νομίζω ότι ήθελα να κάνω συγκρότημα από εκείνη την ημέρα, έστω και αν δεν είχα ιδέα από μουσική. Ήμουν 9 χρονών.
Γιάννης: Θυμάμαι ήταν τέλος καλοκαιριού και θα πήγαινα Γυμνάσιο. Έπεσαν στα χέρια μου τραγούδια των Nirvana. Σίγουρα υπήρχε μουσική στο σπίτι από πιο μικρή ηλικία, αλλά πιο συγκεκριμένα αυτό μου έχει μείνει στο μυαλό.

Ποιον καλλιτέχνη θαυμάζετε και με ποιον Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Δύσκολη ερώτηση, επειδή υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που θαυμάζουμε, Έλληνες και ξένοι. Θαυμάζουμε πολύ τον Στέλιο Ρόκκο. Στη σκηνή θα ήταν ωραία να βρεθούμε με τις Μέλισσες, έχουν ένα πολύ ωραίο vibe στα live τους.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Ξεκινήσαμε από μικρή ηλικία την μπάντα. Βρεθήκαμε μαζί (Παντελής, Γιάννης) όταν ήμασταν ακόμα Γυμνάσιο. Από την αρχή γράφαμε τα δικά μας τραγούδια και ήμασταν μόνο κιθάρα-φωνή και τύμπανα. Οι διασκευές που παίζαμε ήταν λίγες. Σύντομα βρεθήκαμε και με τα υπόλοιπα παιδιά και κάναμε ένα σύνολο που έπαιζε σε πάρτι σχολείων, αλλά και σε μαγαζιά ή φεστιβάλ της Αλεξανδρούπολης και της γύρω περιοχής. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους ανήκουν στην οικογένεια των Ταξιδιωτών Ψυχής είτε βρίσκονται ακόμα στο σχήμα είτε όχι. Αν και τα ακούσματά μας ήταν από την ξένη ροκ σκηνή, είδαμε ότι ένας πιο ποπ-ροκ ελληνικός ήχος μας ταίριαζε. Είχαμε αρκετά δικά μας τραγούδια και το 2008 ήρθαμε σε επαφή με την Alpha Records με την οποία συνεργαστήκαμε και κυκλοφορήσαμε το άλμπουμ «Δεν Θέλει Λόγο η Καρδιά Ν’ Αγαπά» με 10 τραγούδια. Το ομώνυμο τραγούδι ήταν ένα ντουέτο που κάναμε με την Μάρω Λύτρα, η οποία μας στήριξε πολύ και είχαμε πολύ όμορφη συνεργασία. Κάναμε και μια εμφάνιση μαζί στην Αλεξανδρούπολη που πραγματικά περάσαμε υπέροχα. Την ευχαριστούμε. Μία θετική επιρροή ήταν το 1ο άλμπουμ από τις Δυτικές Συνοικίες. Είδαμε ότι ήμασταν κοντά ηχητικά και πραγματικά μας έκανε να θέλουμε να δουλέψουμε κι εμείς περισσότερο εκείνη την εποχή. Ακολούθησαν αρκετά live κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Ήταν μια διετία που έχουμε να θυμόμαστε όμορφες στιγμές. Φυσικά, δεν ήταν όλα ρόδινα, γνωρίσαμε και ανθρώπους που μας επηρέασαν αρνητικά. Αλλά αυτά τα αφήνουμε πίσω και προχωράμε. Μετά ήρθαν τα χρόνια της κρίσης και μία δύσκολη εποχή και για το συγκρότημα. Λείπαμε στο εξωτερικό αρκετά χρόνια. Τώρα είμαστε πάλι πίσω με δικό μας recording studio στην Αλεξανδρούπολη (Waves Studio), με πολλές ιδέες μουσικά και έχουμε την τιμή και τη χαρά να συνεργαζόμαστε με τη Real Music! Τους ευχαριστούμε για τη στήριξη και την εμπιστοσύνη. Θα κάνουμε πολύ όμορφα μουσικά πράγματα μαζί. Η αρχή έγινε με το Χριστουγεννιάτικο τραγούδι που μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο «Είναι Χριστούγεννα».

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Στην αρχή ήμασταν αρκετά μπερδεμένοι, κυρίως ως προς το (reality) κομμάτι της προβολής των ατόμων έξω από τη μουσική (στα πρώτα talent shows). Πραγματικά όμως δίνεται η ευκαιρία σε πολλούς ταλαντούχους ανθρώπους να δείξουν αυτό το ταλέντο τους είτε είναι μουσικό είτε κάτι άλλο. Έχουμε δει φοβερές φωνές σε τέτοια shows, φωνές που θα μπορούσαν άνετα να σταθούν στη δισκογραφία, αλλά πλέον είναι, δυστυχώς, τέτοιος ο αριθμός των ατόμων που συμμετέχουν με αποτέλεσμα να χάνονται στο σύνολο. Θα θέλαμε σίγουρα να δούμε περισσότερες μπάντες σε τέτοιου είδους εκπομπές. Είναι κάτι που λείπει από την Ελλάδα. Γενικά, ο αριθμός των επιτυχημένων συγκροτημάτων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα είναι πολύ μικρός.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Offspring ή Metallica. Αστειευόμαστε φυσικά! Με τον Στέλιο Ρόκκο νομίζω θα θέλαμε να μας δούμε να συνεργαζόμαστε σε ένα ροκ τραγούδι. Η χροιά της φωνής του είναι υπέροχη. Επίσης, θα χαρούμε να συνεργαστούμε ξανά με την Μάρω Λύτρα. Την εκτιμούμε. Υπάρχει πολύ καλή χημεία και το μέταλλο της φωνής της ταιριάζει στον ήχο μας.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Σίγουρα δεν είναι πολυτέλεια. Μέσα από τη μουσική (και όχι μόνο) παιδεία χτίζονται χαρακτήρες και προσωπικότητες. Η σωστή μουσική παιδεία μεταφράζεται κατ‘ επέκταση και σε υγιή έκφραση συναισθημάτων και δημιουργικότητας, κάτι σημαντικό για την ψυχική υγεία ενός ανθρώπου και τη συμπεριφορά του.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Εννοείται υπάρχουν. Πολλοί. Ασχέτως με το αν είναι γνωστοί, λιγότερο γνωστοί ή άγνωστοι στο ευρύ κοινό.

Ποιο τραγούδι ξεχωρίζετε άλλου καλλιτέχνη που θα θέλατε να ερμηνεύσετε εσείς; Ένα τραγούδι ελληνικό που πάντα πιστεύαμε ότι μας ταιριάζει και μας αρέσει πολύ είναι το «Λίγη ζωή ακόμη» των Domenica. Το έχουμε παίξει αρκετές φορές live στο παρελθόν και έχει αναφερθεί μεταξύ μας ότι αυτό το τραγούδι θα θέλαμε να το έχουμε γράψει εμείς.

Πείτε μας δύο λόγια για το νέο σας τραγούδι. Το Είναι Χριστούγεννα είναι ένα ευχάριστο τραγούδι αρκετά ρυθμικό. Ήμασταν μια μέρα σε γιορτινό mood και αναφέρθηκε ότι θα ήταν ωραίο να γράφαμε ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Το ρεφρέν είχε γραφτεί αρχικά με αγγλικό στίχο (Wake up it’s Christmas) όταν ήμουν στον Καναδά (Παντελής) και πολύ γρήγορα έγινε στα ελληνικά. Συμπληρώσαμε το κουπλέ μέσα σε μια ημέρα και βγήκε το τραγούδι. Χαιρόμαστε πολύ που άρεσε το ίδιο και στη Real Music και έτσι κυκλοφόρησε. Κάναμε και το video clip του τραγουδιού λίγες ημέρες πριν τα Χριστούγεννα σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τεκτονίδη. Νομίζουμε ότι ίσως του χρόνου τα Χριστούγεννα θα έχει πιο πολύ χρόνο για να ακουστεί από μεγαλύτερο σε αριθμό κοινό.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Βραχυπρόθεσμα, τα μελλοντικά μας σχέδια είναι να κυκλοφορήσουμε ένα νέο digital single με τη Real Music στις αρχές της χρονιάς με δύο ή τρία καινούρια τραγούδια και μετά από κάποιους μήνες άλλο ένα. Όμως, υπάρχει αρκετό υλικό το οποίο δουλεύουμε συνεχώς. Ελπίζουμε να κάνουμε πολλές δουλειές με τη Real Music και να συνεργαζόμαστε για πολλά χρόνια. Όλοι έχουμε οικογένειες, αλλά προσπαθούμε να αφιερώσουμε ένα μεγάλο κομμάτι του ελεύθερου χρόνου μας σε αυτό. Υπάρχει ένας αλληλοσεβασμός με τη Real Music και νομίζω ότι θα δούμε όμορφα πράγματα πολύ σύντομα. Θα θέλαμε κάποια στιγμή να αποκτήσουμε ένα δικό μας κοινό, όσο κι αν είναι αυτό, το οποίο θα χαίρεται όσο και εμείς όταν κυκλοφορούμε κάτι νέο. Και φυσικά όταν τελειώσει η άσχημη περίοδος της πανδημίας, να ενωθούμε με τον κόσμο σε live εμφανίσεις.
Ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία και αγάπη σε όλον τον κόσμο!

Bio.

Οι Ταξιδιώτες Ψυχής δημιουργήθηκαν στις αρχές του 1998 στην Αλεξανδρούπολη από τον Παντελή Μακρή και τον Γιάννη Αμπατζόγλου. Από μαθητική ηλικία το συγκρότημα είχε ένα μεγάλο αριθμό δικών του τραγουδιών, τον οποίο αποτύπωσε σε διάφορα demos, με πρώτο το ομότιτλο demo ” Ταξιδιώτες Ψυχής” στις αρχές του 2000.
Οι Ταξιδιώτες Ψυχής σύντομα ξεκίνησαν τις live εμφανίσεις τους στη πόλη της Αλεξανδρούπολης αλλά και σε άλλες περιοχές του Έβρου και της Ροδόπης. Με το πέρασμα των χρόνων το συγκρότημα μέσα από τις εμφανίσεις και τα τραγούδια του άρχισε να συγκεντρώνει ένα αρκετά μεγάλο δικό του κοινό, το οποίο και βοήθησε τα μέλη του να συνεχίσουν και να προσπαθούν για το καλύτερο μέχρι και σήμερα. Τώρα πιο ώριμοι από ποτέ εγκαινιάζουν την συνεργασία τους με την Real Music με ένα digital single που κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες, ενώ σαν προπομπό της νέας τους δουλειάς παρουσίασαν το bonus track για όλους τους φίλους τους με τίτλο ”Είναι Χριστούγεννα”