Δήμητρα Μπακογιαννάκη

“Vintage” ομαδική έκθεση στην ArteVisione

Ένα από τα πλεονεκτήματα της μεταπρωτοπορίας, όπως συμβατικά ορίζεται η σύγχρονη εποχή, είναι το pastiche, το συνονθύλευμα, δηλαδή, παλαιότερων μοτίβων, που απενεχοποιημένα επανέρχονται και εκλεκτικά σταχυολογούνται, στο πλαίσιο του μορφοπλαστικού πλουραλισμού ως εικαστικού ζητούμενου.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Θ. Καϊράκη
Διοργάνωση: Νίκος Χιωτίνης
Εγκαίνια 04/06/2021, 3-9 μ.μ.
Διάρκεια 04/06 έως 17/06/2021

Ο νόστος, λοιπόν, για την παράδοση- ως πρόκριμα της μετανεωτερικότητας -είναι εκείνος που ουσιαστικά νομιμοποιεί την αισθητική του vintage σε όλο το φάσμα του υλικού πολιτισμού, από την αρχιτεκτονική και την υψηλή τέχνη, έως τη μόδα, το styling και το interior design. Ό,τι παλιό δεν είναι απαραίτητα μουσειακό, απαρχαιωμένο, καταδικασμένο νομοτελειακά στην αποσύνθεση, αλλά ξεφεύγει από την εντροπία του και καρμικά μετεμψυχώνεται, φέροντας πάντα κάτι ιερό από το ήθος και την ακεραιότητα του παρελθόντος, που πάντοτε, αυτόματα σχεδόν, ταυτίζεται με το ανόθευτο της γλαυκής μας θύμησης.

“Μόνο ο χρόνος, άλλωστε, καθαγιάζει” όπως έγραφε ο Baudelaire.

Χορηγός επικοινωνίας το πολιτιστικό και κοινωνικό site polismagazino.gr


MARGARITA GAUTIER
“Η κυρία με τις καμέλιες”
ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΕΠΟΧΗΣ 19ου αιώνα, εμπνευσμένο από το λογοτεχνικό έργο του Αλέξανδρου Δουμά Γιού,
“Η κυρία με τις καμέλιες”
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: ΥΨΟΣ 160Χ150cm ΜΗΚΟΣ
ΤΕΧΝΙΚΗ: ΧΑΡΑΚΤΙΚΗ ΣΕ ΜΕΤΑΞΟΧΑΡΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΒΑΜΒΑΚΕΡΟ ΧΑΡΤΙ

Σύντομο βιογραφικό.

Δήμητρα Μπακογιαννάκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, καθώς και της Σχολής Κινηματογράφου Λ. Σταυράκου του τμήματος Σκηνογραφίας, και της σχολής Γραφικών Τεχνών και Διαφήμισης ‘’DEUTSHCES COLLEGE FUR GRAPHIK UND DESIGN’’.

Στην ΑΣΚΤ παρακολούθησε με επιτυχία: Από το 2008-2016 Γ’ Εργαστήριο Ζωγραφικής, Εργαστήριο Νωπογραφίας και Φορητής Εικόνας, ειδικά μαθήματα για τη Διδασκαλία της Τέχνης, καθώς και το Β΄ Εργαστήριο Χαρακτικής όπου εκπόνησε τη διπλωματική της εργασία τον Ιούνιο του 2016 με τίτλο ‘’Αχνάρια’’ και αποφοίτησε με άριστα.
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις του Β΄ Εργαστηρίου Χαρακτικής της ΑΣΚΤ και συνεχίζει να παρουσιάζει έργα της, σε θεματικές ομαδικές εκθέσεις σε Gallery και Κέντρα Πολιτισμού της Αθήνας.
Εργάζεται στο Υπουργείο Πολιτισμού ως Εικαστικός, όπου ασχολείται με την σχεδιαστική αποτύπωση αρχαιολογικών αντικειμένων και με μουσειακά έργα, καθώς και με διερευνητικές εργασίες με θέμα τη Χαρακτική και Αρχαιότητες από την Προϊστορία έως Σήμερα. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ, Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Δήμητρα Μπακογιαννάκη

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ: VINTAGE

Η συμμετοχή μου στην εικαστική έκθεση VINTAGE με το κοστούμι της Μαργαρίτας Γκωτιέ, φέρει την νοσταλγία και την συγκίνηση από το πέρασμα της παιδικής μου ηλικίας στο στάδιο της εφηβείας, τότε που η λογοτεχνία με την ώσμωση όλων των αισθήσεων, δημιουργούσε εικόνες ενός κόσμου ονειρικού. Έχοντας ως πηγή έμπνευσης τις εικόνες αυτές και τη συγκίνηση από το αριστούργημα των μελωδιών της όπερας ‘’Τραβιάτα’’ του Βέρντι, δημιούργησα το κοστούμι της ‘’Κυρίας με τις καμέλιες’’ χρησιμοποιώντας τεχνικές Χαρακτικής σε μεταξώχαρτο. Η εμπειρία μου αυτή αποτελεί, υπέροχο ταξίδι που η τέχνη μας χαρίζει, όταν “…και μες την τέχνη ξεκουράζομαι από την δούλεψή της”.

V for Vintage. Ένας φόρος τιμής σε αφηγήματα που ενεργοποιούν οικειοποιητικούς μηχανισμούς στα ξεκούρδιστα κυτία του υποσυνείδητου. Αποκτήματα, κάποτε χρηστικά ή αγαπημένα, τυπωμένα σε ξεθωριασμένο κλικ πολαρόιντ, ενεργήματα μνήμης που στροβιλίζονται σε position arabesque υπό το οξειδωμένο ηχόχρωμα μιας γραναρισμένης σονάτας του Bramhs. Κάθε τι υλικό και άυλο που παρέρχεται και ανακαλείται ως υπόμνηση, ξορκίζοντας σαν πηγή παραμυθίας την απώλεια. Η ηδυπαθής έκφραση ενός art nouveau μοντέλου σε cart postale της εποχής, που περνά μέσα από το instantane στην αθανασία, όπως, αντίστοιχα, πιο ανεπιτήδευτα, τα αμήχανα βλέμματα στα πρόσωπα των καλεσμένων σε οπτικό τεκμήριο μιας οικογενειακής γιορτής. Η βελούδινη ταπετσαρία ενός βιενέζικου καναπέ με ξυλόγλυπτο ερεισίνωτο, ένα πορσελάνινο λαβομάνο, φαγωμένοι καβάλοι από κοτλέ παντελόνια, ίσως μια ντισκομπάλα ή μια συλλογή από αυτοκόλλητα panini με τους ήρωες μιας σαπουνόπερας των 80s, η μυρωδιά ακόμα αγιοκλήματος και γιασεμιού σε κάποιο θερινό σινεμά με ασπρόμαυρη προβολή και παγωμένη γκαζόζα ανά χείρας. Θραύσματα μνήμης που ίσως να μυρίζουν ναφθαλίνη, σκονισμένα σε μιαν αποθήκη, στοιβαγμένα δίπλα σε έναν κάδο ανακύκλωσης, εκλεκτικά όμως, όσο και παράδοξα, ενοποιημένα με το παρόν. Ένα memory boom σε αντικείμενα αταίριαστα, υβριδικά, ετερογενή, που επανέρχονται στο παρόν σαν οφθαλμαπάτη, αναμοχλεύονται σαν χωροχρονικό απείκασμα στη χρονομηχανή του Προύστ και αναπόδραστα, αναβαπτίζονται.

Vintage, λοιπόν. Ηomage σε μία συναισθησία ηδονικά χτισμένη από τα λάφυρα του παρελθόντος, το άλμα πάνω από τη φθορά στην άνιση αναζήτηση του χαμένου μας χρόνου, την οποία η παρούσα εικαστική έκθεση εντέλλεται να εικονοποιήσει. ..

Ευαγγελία Θ. Καϊράκη
ΜΑ Ιστορίας Τέχνης – Μέλος της ΕΕΙΤ

ArteVisione
5 Πηλίου, πλ. Κολιάτσου 112 55 Αθήνα Δευτερα Τετάρτη 12:00-16:00
Τρίτη Πέμπτη 15:30-20:00
Παρασκευή 16:00-20:00
Σάββατο Κυριακή κλειστά
ή κατόπιν ραντεβού