Γεώργιος Ζελελίδης: “Η έμπνευση έρχεται μέσω της παρατήρησης γύρω μου… Μου αρέσει να παρατηρώ τους ανθρώπους, να αναλύω και να γράφω”

“Πιστεύω πως η γνώση πρέπει να ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο γιατί μόνο τότε οι άνθρωποι θα μπορέσουν να αποκτήσουν τις αξίες για έναν καλύτερο κόσμο”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να γράφετε; Γράφω από πολύ μικρός επαγγελματικά όμως ξεκίνησα να γράφω τα τελευταία πέντε χρόνια σε ηλικία 47 ετών. Ήταν ένα προσωπικό στοίχημα για μένα για να αποδείξω ότι όταν κάτι το θέλεις ποτέ καμία ηλικία δεν είναι εμπόδιο. Αν κάνεις κάτι που το αγαπάς με πάθος δεν υπάρχουν όρια και εμπόδια.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως συγγραφέα; Αν εννοείτε λέξη για το άτομο μου θα έλεγα το πάθος. Έχω πραγματικά μεγάλο πάθος για να βοηθήσω τον κόσμο να καταλάβει πως οι ατομικές του δυνατότητες είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που φαντάζεται ο ίδιος για τον εαυτό του. Ακόμα και έναν άνθρωπο να βοήθησα ή να βοηθήσω σε αυτό θα νιώθω πως έχω πετύχει.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν τη συγγραφή; Δεν λειτουργώ έτσι. Πολλές φορές μου έρχεται η έμπνευση πριν και πολλές φορές πιέζω τον εαυτό μου για να γράψει. Κυρίως όμως η έμπνευση έρχεται μέσω της παρατήρησης γύρω μου. Μου αρέσει να παρατηρώ τους ανθρώπους και να αναλύω και να γράφω.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας; Τον εαυτό μου θα τον χαρακτήριζα ως έναν άνθρωπο που προσπαθεί να εξελιχθεί ως άνθρωπο και να αλλάζει. Η τελειότητα ευτυχώς δεν μπορεί να επιτευχθεί όμως η συνεχής προσπάθεια προς αυτήν είναι ένα μαγικό ταξίδι. Αν όλη αυτή τη διαδικασία καταφέρει κάποιος να την κατανοήσει συνειδητά τότε θα καταλάβει τη μαγεία της ζωής.

Πώς βλέπετε το βιβλίο στο μέλλον; Πιστεύετε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από τους Έλληνες;  Ίσως είναι για το μοναδικό πράγμα στην ζωή μου που δεν είμαι αισιόδοξος. Οι άνθρωποι σήμερα διαβάζουν όλο και λιγότερο. Τα social απορροφούν πολύ από τον χρόνο τους με αποτέλεσμα να διαβάζουν όλο και λιγότερα. Η ερωτική σχέση που υπήρχε κάποτε με το βιβλίο δεν υπάρχει σήμερα. Το βιβλίο κάποτε ήταν μια σχέση υπέροχη που με την αγορά του συμμετείχαν όλες οι αισθήσεις. Αυτό δεν υπάρχει σήμερα και τη θέση του έχει πάρει κάποια οθόνη ηλεκτρονικού μέσου.

Ποίηση ή μυθιστόρημα; Έχω μάθει στη ζωή μου να διαβάζω τα πάντα γιατί πιστεύω πως όλα έχουν να σου προσφέρουν κάτι. Όταν όμως πρόκειται να αγοράσω κάτι για να το διαβάσω προτιμώ το μυθιστόρημα.

Μια φράση από ένα βιβλίο σας… Ο κάθε άνθρωπος είναι το μεγαλύτερο και τελειότερο θαύμα του κόσμου.

Γιατι να εκδοθεί ένα βιβλίο στο εξωτερικό; Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα και σαφώς οι δυνατότητες με την έκδοση στο εξωτερικό είναι πολύ μεγαλύτερες. Πιστεύω επίσης πως η γνώση πρέπει να ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο γιατί μόνο τότε οι άνθρωποι θα μπορέσουν να αποκτήσουν τις αξίες για έναν καλύτερο κόσμο.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Είμαι ένας άνθρωπος που μετά από πολύ κόπο και πολύ προσπάθεια έχω μάθει να ζω μόνο στο τώρα. Οπότε δεν υπάρχουν μελλοντικά σχέδια υπάρχει μόνο το σήμερα και να μπορώ να γράφω καθημερινά.

Μια ευχή για τα Χριστούγεννα… Εύχομαι η γέννηση του Θεανθρώπου να είναι η απαρχή για μια ανθρώπινη και καλύτερη κοινωνία. Επίσης να υπάρχει υγεία για όλο τον κόσμο που είναι το υπέρτατο αγαθό και καλύτερες συνθήκες για τα υποσιτισμένα παιδάκια σε όλο τον κόσμο.