Έργα της Τάνιας Στεργίου από την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ στον ΟΛΘ με θέμα: “Γυναικείες Υπο-θέσεις με αφετηρία το 1821”

Έναρξη / Ξενάγηση / Ημερίδα: Τετάρτη 15 Δεκέμβρη στις 18.00.

Στο Παλιό νηπιαγωγείο στο Λιμάνι με την στήριξη του ΣΕΓΕ & του Δήμου Θεσσαλονίκης.

https://www.facebook.com/chris.alevra

ΓΥΝΑΚΕΙΕΣ ΥΠΟ-ΘΕΣΕΙΣ
ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΡΙΕΣ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΟ 1821

Ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό πρότζεκτ το οποίο θα θαυμάσουμε 15 – 31 Δεκεμβρίου να εξελίσσεται με συμμετέχουσες γυναίκες εικαστικούς από το πρότζεκτ της Επίμονης Τέχνης και την καλλιτεχνική επιμέλεια της Χρύσας Μπαρζόκα σε συμβολικό σημείο της πόλης ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με “άρωμα γυναίκας” απο το ΣΕΓΕ και με πρωτοβουλία της διευθύντριας Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου της ΕΣΕΕ Θεσσαλονίκης Χαράς Παπαδοπούλου όπως και της Αντιδημαρχείας Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης και της Αντιδημάρχου της Μαρίας Καραγιάννη.

Με την παρουσία σας σε αυτή την έκθεση εικαστικών παράλληλα δηλώνετε την συμπαράστασή σας στη γυναίκα επαναστάτρια, στη γυναίκα που κατάφερε να αναδυθεί μέσα από τα συντρίμμια της…

Τι θεωρείτε Επαναστατικό σήμερα; Επαναστατική θεωρώ την τέχνη μου. Προσπαθώ μέσα από αυτήν να περάσω μηνύματα που μέχρι πρότινος δεν αναφερόντουσαν με την βαρύτητα που τους αναλογεί. Επαναστάτρια θεωρώ τη γυναίκα που σε ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον δεν καταπιέζεται, λέει αυτά που θέλει να πει και αντιμετωπίζεται με σεβασμό! Επαναστάτρια είναι ακόμα και η γυναίκα που κακοποιείται, είτε λεκτικά, είτε σωματικά, είτε ψυχολογικά, είτε σεξουαλικά, και παρόλη την ψυχολογική αυτή καταπίεση, σηκώνει το κεφάλι ψηλά και μιλάει! Άραγε, μιλάμε για επανάσταση;; Ή για πράγματα αυτονόητα; Άραγε θα έπρεπε να χρειάζεται ο όρος επανάσταση σε τέτοιες περιπτώσεις ή θα έπρεπε να ήταν κάτι το αυτονόητο;;; Τροφή για σκέψη…..

Ποια είναι η δική σας ηρωίδα στις μέρες μας; Όπως προ είπα, επαναστάτρια είναι κάθε γυναίκα που παρά τις δυσκολίες δεν καταπιέζεται από κανέναν και τίποτα αλλά αντιθέτως, κάνει το καλύτερα δυνατό για τη δίκη της ευτυχία!

Η γυναικεία κακοποίηση αποκαλύπτεται ραγδαία, φανερώνει έλλειψη παιδείας… Τι θα λέγατε στην κόρη σας και τι στον γιό σας όσον αφορά το θέμα; Στην κόρη μου δεν χρειάστηκε να πω τίποτα! Αυτά τα πράγματα πρέπει να είναι αυτονόητα. Μέσα από τις πράξεις και την καθημερινότητα όλοι οι γονείς θα πρέπει να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με τέτοιες αρχές! Τα λόγια θα πρέπει να περισσεύουν.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι “το κλειδί” για την εξάλειψή της; Το κλειδί είναι η ΠΑΙΔΕΙΑ! Όλα ξεκινούν από εκεί. Το θέμα ξεκινά από πολύ βαθιά και παλιά. Αυτήν τη στιγμή το μόνο που μπορεί να γίνει είναι η ενημέρωση και οι νεότεροι γονείς να ενεργοποιηθούν και να μεγαλώσουν το παιδί τους με σωστές αρχές.

Σας αγγίζει ως καλλιτέχνη αυτό το φαινόμενο και σε τι αναφέρεται το έργο σας σε αυτό το πρότζεκτ; Εννοείται με αγγίζει, κάθε γυναίκα αλλά και άντρα θα έπρεπε να αγγίζει. Το έργο μου προβάλει την ελευθερία της γυναίκας. Ο,τι κακό διαδραματίζεται τριγύρω της είναι απλά φιγούρες και σκιές! Δεν την επηρεάζει τίποτα και συνεχίζει τον δρόμο της προς το μέλλον.

Τι θα λέγατε στη γνωστή ή άγνωστη φίλη που κινδυνεύει η ψυχική και σωματική της ακεραιότητα; ΜΙΛΑ!

Αν υπήρχε μηχανή του χρόνου ποια επαναστάτρια από το χρονικό διάστημα 1821 και μετά, θα θέλατε να συναντήσετε και τι θα της λέγατε; Εάν θέλουμε να αναφερθούμε στους ήρωες του 1821, ήθελα να συναντήσω την Μπουμπουλίνα, θα της έλεγα «Ευχαριστώ  που πάλεψες για μένα, θα παλέψω και εγώ για τις επόμενες». Εάν πάμε προς τον καλλιτεχνικό κόσμο, σίγουρα θα ήθελα να ευχαριστήσω την Grace Hartigan, την O’ Keeffe  και την Frida Kahlo για τον τεράστιο και πλούσιο δρόμο που μας άνοιξαν!

Χορηγός Επικοινωνίας
polismagazino.gr