Αλεξάνδρα (Άντα) Πετρανάκη: “Η ενσυναίσθηση (empathy), η διαφορετικότητα και ο θάνατος….”

Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;

Από μικρό παιδάκι. Στην εφηβεία όμως το ένοιωσα απαραίτητο χωρίς να το θεωρήσω σημαντικό. Τώρα το θεωρώ και απαραίτητο και σημαντικό.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;

Οι καταβολές μας είναι σε κάποιο βαθμό συνυπεύθυνες για τις προτιμήσεις μας. Αυτές ενδεχομένως να ευθύνονται και για την έφεση που παρουσιάζουμε. Όμως όποια έφεση και αν έχουμε, θεωρώ ότι ατροφεί όταν δεν την εξασκούμε και δεν αφιερώνουμε μεγάλο κομμάτι της προσπάθειάς μας, της σκέψης μας και της προσοχής μας, σ’ αυτήν.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;

Δεν είναι σίγουρα μία.
Κυρίως όμως έννοιες όπως η ενσυναίσθηση (empathy), η διαφορετικότητα και ο θάνατος με έχουν απασχολήσει και με απασχολούν στη ζωή και το έργο μου.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;

Η έννοια της «έμπνευσης» ακουμπά σε βαθιά ριζωμένα στερεότυπα. Σκέψεις, σε θέματα που αποτελούν τον πυρήνα των έργων μου, είναι η αφετηρία. Πολλά «δοκίμια» άλλα βασισμένα στη φαντασία, άλλα βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα και άλλα στην τυχαιότητα, αποτελούν τα πειραματικά προσχέδια πριν «συναντήσω» αυτό που με ενδιαφέρει πραγματικά.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;

Πιο ανθρώπινο.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Πρόσφατα παρακολούθησα ένα αφιέρωμα σ’ έναν Ρώσο γλύπτη ο οποίος ανέφερε έναν παραδοσιακό ισχυρισμό του τόπου του για τους εικαστικούς. Για να φτιάξεις, λέει, έργα, χρειάζονται 30 χρόνια σπουδές, 30 χρόνια ταξίδια στις κοινωνίες του κόσμου και κατόπιν 30 χρόνια εμπειρία στην τέχνη σου….
Σπουδές, ταξίδια και έργα λοιπόν χωρίς χρονικούς προσδιορισμούς…

Βιογραφικό.

Μετά από σπουδές στα Παιδαγωγικά και την Ακτινοτεχνολογία, σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, από την οποία αποφοίτησε το 2015 πρώτη στο έτος της, καθώς και το 2018 από το διετές Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ.
Η εικαστικός επικεντρώνει τη δουλειά της, κυρίως, στην δημιουργία πολυαισθητηριακών εγκαταστάσεων. Χαρακτηριστικά των έργων της αποτελούν η διερεύνηση της φιλοσοφικής σκέψης, η τέχνη αρχείου καθώς και προβληματικές γύρω από το ακατάληπτο των αναμνήσεων, την έμφυλη ταυτότητα, την ενσυναίσθηση, τα στερεότυπα, το μαύρο/σκοτεινό και την αίσθησή του.
Έχει κάνει 5 ατομικές παρουσιάσεις και έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 40 ομαδικές εκθέσεις και δράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. http://alexandrapetranaki.wixsite.com/arts

[email protected]
Fb: http://Ada Petranaki