«Pass-Port: Ταξίδια στη θάλασσα στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία»

Προτείνει ο δημοσιογράφος Θάνος Ξάνθος

H Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Θεάτρου In Between Art Theatre Company παρουσιάζει την παράσταση «Pass-Port: Ταξίδια στη θάλασσα στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Παπαδόπουλου στο Θέατρο Αργώ.

To έργο: Περιπλανώμενες ψυχές και σώματα αναζητούν δρόμους και ταυτότητες σε έναν κόσμο οικείο αλλά και παράδοξο. Μέσα σε ένα σκηνικό οδοιπορικό, γεμάτο ήχο και φως, η παράσταση  εστιάζει στο στοιχείο της περιπλάνησης, ενσωματώνοντας την προβληματική της μετανάστευσης και των προσφύγων μέσω των ταξιδιών θνητών, ηρώων και θεών στην Αρχαία Ελληνική Τραγωδία. Δραματικό τοπίο το πέρασμα μέσω της θάλασσας που ιών, αλλά αποτελεί έναν τόπο πολλαπλών δυναμικών, συμβολισμών και ερμηνεπατρίδων, ζωής και θανάτου, νόστου και της ακρογιαλιάς ως ένα σύνορο μεταξύ νοσταλγίας.

Η δραματουργική σύνθεση βασίζεται στη διδακτορική έρευνα του σκηνοθέτη, με θέμα τα «Ταξίδια στη θάλασσα στην αρχαία ελληνική τραγωδία» η οποία εκπονήθηκε στο King’s College London με υπεύθυνη καθηγήτρια την Edith Hall. Αυτό από μόνο του, κάνει την παράσταση σπουδαία και σημαντική. Μία διδακτορική διατριβή με κόπο και μεράκι γίνεται θεατρική πράξη.

Ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος, με συνέπεια, αυστηρή μελέτη και διεισδυτική ματιά, στήνει μία παράσταση δυνατών συναισθημάτων και νοημάτων. Για να έχει αυτό το αποτέλεσμα και να υλοποιηθεί η παράσταση, έγιναν μελέτες και έρευνες πάνω σε στοιχεία δραματικών έργων της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, με ταυτόχρονη σύνθεση κειμένων από το corpus της νεοελληνικής πεζογραφίας, της ποίησης, των εικαστικών τεχνών αλλά και ιστορικών ντοκουμέντων και αφηγήσεων ζωής. Όλα αυτά μαζί συνθέτουν τον καμβά για μια παράσταση λειτουργική και δυναμική.

Σύμβουλος δραματουργίας ο εξίσου μελετημένος Μάνος Δαμασκηνός, με την έξυπνη προσέγγιση του στο έργο.

Κοιτώντας το σκηνικό της παράστασης, ο θεατής γίνεται ένα με τους ηθοποιούς που βρίσκονται επί σκηνής. Κυρίαρχο στοιχείο της παράστασης το νερό. Μέσα σε αυτό, οι πολύ καλοί ηθοποιοί Ειρήνη Αρβανίτη, Έκτορας Γασπαράτος, Άννα Θεοδωρίδου, Δώρα Θωμοπούλου και Άννα Ψαρρά μεταμορφώνονται και ζωντανεύουν μορφές και σύμβολα μέσα στο εικαστικό σύμπαν του Michelangelo Bevilacqua, μας μεταφέρουν σκέψεις και συναισθήματα και ο θεατής ταυτίζεται ολοκληρωτικά μαζί τους. Στην διάρκεια της παράστασης βλέπουμε και μία πολύ έντονη στιγμή (την οποία φυσικά και δεν θα σας αποκαλύψω), όπου μέσα από αυτή, ξεδιπλώνεται το μεγαλείο της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και η σύνδεσή της με την θάλασσα.

Οι φωτισμοί της  Σοφίας Αλεξιάδου, οι μυσταγωγικές μουσικές που έχει επιμεληθεί η  Λιάνα Τζερεφού, τα κοστούμια των ηθοποιών, διά χειρός Δομνίκης Βασιαγιώργη και η κινησιολογική επιμέλεια της  Μαρίας Μάργαρη, συμπληρώνουν το ατμοσφαιρικό σκηνικό της παράστασης.

Αυτή η παράσταση, εκ πρώτης όψεως μπορεί να αφορά ένα ειδικό και πιο μελετημένο στην αρχαία ελληνική γραμματεία και δραματουργία, κοινό, αλλά πιστέψτε με ότι «σπάει» τα μορφωτικά καλούπια και μας καλεί όλους, παρασύροντας μας με το δυνατό συναίσθημα που αποπνέει. Δείτε την και θα με θυμηθείτε!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Σκηνικά: Michelangelo Bevilacqua

Κοστούμια: Δομνίκη Βασιαγεώργη

Μουσική: Λιάνα Τζερεφού

Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου

Χορογραφία: Μαρία Μάργαρη

Παίζουν: Ειρήνη Αρβανίτη, Έκτορας Γασπαράτος, Άννα Θεοδωρίδου, Δώρα Θωμοπούλου, Άννα Ψαρρά

Τιμές Εισιτηρίων:Γενική είσοδος: 12 ευρώ, Μειωμένο (φοιτητικό, ανέργων): 10 ευρώ, Ατέλεια: 5 ευρώ

Διάρκεια Παραστάσεων: Από 4 Νοεμβρίου μέχρι 27 Νοεμβρίου

Πληροφορίες: Προπώληση εισιτηρίων μέσω viva.gr

Παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και κάθε Κυριακή στις 19.00

Φωτογραφίες: Μιράντα Παπαδοπούλου

Βοηθός Σκηνοθετη: Μάνος Δαμασκηνός

Δημόσιες σχέσεις: Νταίζη Λεμπέση

Link Εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/pass-port/

Πληροφορίες Χώρου: Θέατρο Αργώ-Αιμιλία Υψηλάντη, Κάτω Σκηνή, Ελευσινίων 15, Αθήνα. Τηλέφωνο: 210-52016