Ευδοκία Ράπτη: “Το τραγούδι ήταν πάντα στη ζωή μου και εξελίχθηκε να γίνει όλη μου η ζωή”

“Σε λίγες μέρες ξεκινάμε τις παραστάσεις μας στη μουσική σκηνή “Σφίγγα” με τον Χρήστο  Παπαδόπουλο και τους sabotaz. Συγκεκριμένα τα Σάββατα 14,21,28 Ιανουαρίου… Θα είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιάσουμε το καινούργιο μας τραγούδι “Στοιχίζουνε τα σ’ αγαπώ” σε μουσική του Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους δικούς μου”

Ποια είναι η πρώτη  σου μουσική ανάμνηση; Ήμουν έκτη δημοτικού ο δάσκαλος με έβαλε να τραγουδησω σε μια σχολική γιορτή την “κλέφτικη ζωή” και στη συνέχεια η χορωδία έκανε την επανάληψη! Ήταν η πρώτη μου φορά μπροστά σε κόσμο, δεν θα το ξεχάσω ποτέ! θυμάμαι ακόμα και τα ρούχα που φορούσα! Εχω βέβαια και αναμνήσεις από πιο μικρή ηλικία στο σπίτι να τραγουδάω κρατώντας βούρτσες ή μαχαίρια για μικρόφωνα κάνοντας ταυτόχρονα χορογραφίες! Λάτρευα και λατρεύω το χορό, τότε ονειρευόμουν να γίνω χορεύτρια, το τραγούδι δεν με ενδιέφερε  το θεωρούσα απλά συμπληρωματικό για να μη χάνω το ρυθμό μου!

Με ποιόν μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επι σκηνής; Σε λίγες μέρες ξεκινάμε τις παραστάσεις μας στη μουσική σκηνή “Σφίγγα” με τον Χρήστο  Παπαδόπουλο και τους sabotaz. Συγκεκριμένα τα Σάββατα 14,21,28 Ιανουαρίου! Πραγματικά αυτή τη στιγμή θέλω να βρεθώ επί σκηνής με τον Χρήστο  Παπαδόπουλο! Όχι μόνο γιατί έχουμε ετοιμάσει ένα υπέροχο πρόγραμμα τόσο με δικά του τραγούδια όσο και με διασκευές ξένου και ελληνικού ρεπερτορίου αλλά και γιατί θα είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιάσουμε το καινούργιο μας τραγούδι “Στοιχίζουνε τα σ’αγαπώ” σε μουσική του Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους δικούς μου! Θα κυκλοφορήσει από την δισκογραφική εταιρεία “Όγδοο” στις 9 Ιανουαρίου και είμαι πολύ χαρούμενη για αυτό!

Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Όπως είπα και πριν το τραγούδι ήταν πάντα στη ζωή μου και εξελίχθηκε να γίνει όλη μου η ζωή! Ξεκίνησα από μια παρέα δημιουργώντας το πρώτο μας group όταν ήμουν ακόμη σχολείο και από τότε ασχολήθηκα με πολλά είδη μουσικής, από το ρεμπέτικο έως και την jazz. Πάντα μου άρεσε να δοκιμάζω πολλά είδη μουσικής, ήθελα να δω πως μπορώ να εκφραστώ μέσα από αυτά με διαφορετικά συναισθήματα και χρησιμοποιώντας κάθε φορά και διαφορετικές τεχνικές στην ερμηνεία. Σε αρκετά είδη τα καταφέρνω καλά και αυτό με κάνει να μην βαριέμαι μουσικά. Μεταλλάσομαι κάθε φορά ανάλογα το ύφος του τραγουδιού αλλά πιστεύω ότι έχω φτιάξει έναν δικό μου ερμηνευτικό  χαρακτήρα  επηρεασμένη από τα Λαϊκά και ροκ ακούσματα μου. Το αγαπώ το τραγούδι και αισθάνομαι τυχερή που μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, έχω συνεργαστεί με μεγάλους καλλιτέχνες όπως ήταν ο Σταμάτης Κόκκοτας στα πρώτα μου χρόνια στο χώρο. Στη συνέχεια συνεργάστηκα με πολλούς καλλιτέχνες αλλα ξεχωριστός στη μουσική μου πορεία ως τώρα ήταν ο Λάκης Παπαδόπουλος με τον οποίο κάναμε και ένα ντουέτο το “Αυτό το τσίρκο” που κυκλοφόρησε  από τη ΜΙΝΟΣ ΕΜΙ. Τεράστια επιρροή στα παραδοσιακά μου ακούσματα υπήρξε ο πατέρας μου, που ακόμα  και σήμερα είναι με το ραδιοφωνάκι δίπλα του ανοιχτό και όταν κοιμάται! Μετά οι μεγαλύτερες αδερφές μου που άκουγαν ροκ και metall μουσική μου έδειξαν αυτόν τον δρόμο που πιστεύω λάτρεψα περισσότερο. Όπως και στις πιο ποπ και ευρωπαϊκές μουσικές επηρεάστηκα από ακούσματα της μικρότερης αδερφής μου. Στη συνέχεια μέσα από δασκάλους από τα ωδεία μου αλλά και με δική μου μουσική αναζήτηση έφτασα στο σήμερα και νομίζω είμαι σε καλό επίπεδο. Μπορώ να απολαμβάνω όλα τα είδη μουσικής και να κρατάω από τον κάθε ένα ότι μου αρέσει περισσότερο και να το εφαρμόζω στις δικές μου ερμηνείες. Όλες οι επιρροές θεωρώ είναι θετικές για μένα απλά ότι δεν μου αρέσει το πετάω και προχωράω.

Σας τρομάζει η επιτυχία ή η αποτυχία; Και τα δυο είναι μέσα στη ζωή και τα έχω πάθει και τα δυο! Όχι δεν τρομάζω με κανένα από τα δυο. Στην αποτυχία λίγο στεναχωριέμαι αλλα παίρνω και δύναμη για να προχωρήσω παρακάτω. Την επιτυχία καμιά φορά δεν ξέρω πώς να την διαχειριστώ αλλά έχω δίπλα μου ανθρώπους, φίλους και συνεργάτες που μου θυμίζουν πόσο προσπάθησα για να την κατακτήσω. Στο τέλος απλά απολαμβάνω το αποτέλεσμα αλλά δεν επαναπαύομαι!

Ποια ειναι η άποψη σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Πιστεύω πως πραγματικά υπάρχουν πολλά ταλέντα που έχουν πάρει μέρος σε αυτά τα show. Κάποιοι πήγαν καλά και κάποιοι όχι. Δεν ξέρω αν μέσα από τις εκπομπές θα καταφέρουν περισσότερα ή λιγότερα αλλά σίγουρα η τηλεόραση είναι μεγάλο εργαλείο για να σε μάθει γρήγορα ο κόσμος. Αν αξίζεις αυτό θα φανεί στη πορεία του κάθενος και στο ποιες αποφάσεις θα πάρει. Θέλει πολύ κυνήγι αυτή η δουλειά δεν φτάνουν μόνο οι εκπομπές… Εύχομαι όμως σε όλους όσους είναι σε αυτά τα show να  ευχαριστηθούν τις στιγμές που τους δίνονται. Θέλει δυνατό στομάχι και πολύ θάρρος  αυτου του είδους η έκθεση.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Προτεραιότητα μου τώρα είναι να ολοκληρωθούν οι πρόβες που έχουμε για τις παραστάσεις μας με τον Χρήστο  Παπαδόπουλο. Στη συνέχεια μετά την κυκλοφορία του νέου τραγουδιού “Στοιχίζουνε τα σ’ αγαπώ”, θα προχωρήσουμε με το Χρήστο στο επόμενο μουσικό μας βήμα! Αυτή η συνεργασία από την πρώτη  στιγμή που ξεκίνησε έδειξε ότι θα έχει πολύ μέλλον! Η χρονιά θα είναι γεμάτη από μουσικές και τραγούδια! Θα προσπαθήσω να γράψω κι άλλα στιχάκια που να εμπνεύσουν τον Χρήστο Παπαδόπουλο με όμορφες  μελωδίες.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Όσες φορές έχω πει μακάρι να έκανα αυτό με τον τάδε δεν μου βγήκε. Αποφάσισα τα τελευταία χρόνια να αφήνω τα πράγματα να κυλούν και όταν είναι κάτι να συμβεί, συμβαίνει! Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθομαι στο σπίτι μου και περιμένω! Δουλεύω πολύ και πιστεύω ότι τα καλά είναι μπροστά μου! Θετική σκέψη και υγεία και όλες οι συνεργασίες θα έρθουν  στην ώρα τους.

ΕΥΔΟΚΙΑ ΡΑΠΤΗ

Η Ευδοκία Ράπτη έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα ονομά της μουσικής σκηνής στην Ελλάδα, όπως ο Λάκης Παπαδόπουλος ο Νίκος Ζιωγαλας ο Γιάννης Μιλιωκας Ο Γιάννης Γιοκαρίνης ο Θοδωρής Παπαδόπουλος ( οπισθοδρομική κομπανία) ο Δημήτρης Ζμπεκος (Ζίγκ Ζάγκ) Κώστας Λογοθετίδης (Εκείνος κι εκείνος)Χρήστος Δαντης η Ευριδικη Θεοκλεους η Τζώρτζια Κεφαλά (μπλε). Έχει περιοδεύσει και παρουσιάσει τη δουλειά της στην Ελλάδα στην Κύπρο και στην Αμερική. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται σχεδόν αποκλειστικά στην Ελλάδα τόσο ώς σόλο καλλιτέχνης, όσο και ως μέλος του γκρουπ SABOTAZ με τους οποίους κυκλοφορισε το 2022 το τραγουδι “πορεια”σε δικούς της στίχους και μουσική με ενορχήστρωση Sabotaz.

https://www.facebook.com/SabotazTheBand

Η Ευδοκία  το 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό της album με τίτλο “project eponymous” με σύνθετη τον Νίκο Τερζή

Το 2014 κυκλοφόρησε το singe “φως μου”

Το 2017 κυκλοφόρησε το single “αυτό το τσιρκο” ένα ντουέτο με τον Λάκη Παπαδόπουλο 

Το 2018 κυκλοφόρησε δυο διασκευές με ενορχήστρωση του Λάκη Παπαδόπουλου

“Δε μετανιώνω που σ’αγαπησα πολυ”

Και “καποιο ματι μας εμάτισε”

Συμμετεχει στο album του Λάκη Παπαδοπουλου “live Ηρώδου  Αττικού” με το τραγουδι “ποια είμαι εγώ”

Συμμετέχει  επίσης στη νέα δισκογραφική δουλειά του Δημήτρη Ζμπέκου “τα καλά είναι τυχαια” με τέσσερα τραγούδια “πόσο θά θελα”

Μετα την επιστροφή της από την Αμερική το 2000 ξεκινησε τις  προσωπικές παραστάσεις παρουσιάζοντας τόσο την προσωπικη της δισκογραφια  στην Αθήνα στο “half note” στη “σφιγγα”στο “χυτήριο” και στο “σταυρό του νότου” και σε άλλες μουσικές σκηνές.

Απο το 2018  έως  το 2021 πρωταγωνίστησεσε στο παιδικό musical με τίτλο “JAZZ FOR KIDS”  στην Αθήνα στο θέατρο “Αλκυονίς”και στο θεατρο “Γλορια”  και στην Θεσσαλονίκη στο θέατρο “Κολοσσαιον” σε σκηνοθεσία του κύριου Παναγιώτη Σπηλιόπουλου και σε κείμενα του κυρίου Δημήτρη Λέντζου υπό την μουσική επιμέλεια του κυρίου Αλέξανδρου Χρηστίδη και με χορογράφο την κυρία Άνουσκα Οικονόμου. 

Στις 9/1/2023 θα κυκλοφορήσει  από το όγδοο το νέο τραγούδι “Στοιχίζουνε τα σ’ αγαπώ”, σε μουσική Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους Ευδοκία Ράπτη. 

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια  έχει δημιουργήσει τον δικό της μουσικό χώρο στη Κηφισιά  και στον Γερακα τον οποίο έχω ονομάσει  «studio φωνής με την Ευδοκία Ράπτη». 

Πρόκειται για ένα χώρο στον οποίο όσοι την εμπιστεύονται θα γνωρίσουν, θα αγαπήσουν θα ακούσουν τη φωνή τους από τη αρχή. 

Voice coaching με την Ευδοκία  Ραπτη.

Μπορείτε να αναζητήσετε  περισσότερα στη σελίδα της 

www.facebook.com/evdokia.rapti