FIONA: “αν καταφέρεις να συμφιλιωθείς με τις ευαισθησίες σου, γίνεσαι πολύ καλύτερος στην καλλιτεχνική σου έκφραση”

• Πολιτισμός και Μουσική Παιδεία.

Πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ότι ο προσωπικός πολιτισμός, προκύπτει από την παιδεία του ανθρώπου. Και όταν λέω παιδεία, δεν εννοώ αποκλειστικά την μόρφωση. Μιλάω για αισθητική, τη γνώση του εαυτού, τον σεβασμό προς την σκέψη και τα συναισθήματα όλων των πλασμάτων. Η μουσική παιδεία, εξημερώνει, εξυψώνει, είναι μια γλώσσα που σε φέρνει πιο κοντά με το θεικό κομμάτι της ύπαρξης σου και φυσικά ενώνει τους ανθρώπους, τις παρέες. Και επειδή πρέπει να υπάρχει και η ελφρότητα στη ζωή μας. Η χαρά. Με την μουσική, περνάς όμορφα.

• Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Είναι μια διεθνής γλώσσα που διευκολύνει την επικοινωνία. Όλα τα είδη, σε οποιαδήποτε γλώσσα. Έχοντας ξεκινήσει την μουσική μου πορεία από την όπερα, κι έχοντας τραγουδήσει στα ιταλικά, στα γερμανικά, στα γαλλικά, στα ρωσικά κ.α. μπορώ να πω, ότι η μουσική καθοδηγούσε το συναίσθημά μου στις ερμηνείες μου. Ο λογος βέβαια είναι αξίσου ισχυρός, όμως η αλήθεια είναι ότι δεν δίνεται τόση σημασία. Ακούμε εδώ και πολλά χρόνια μουσικές απ’όλο τον κόσμο και σπάνια ξέρουμε για τί μιλάνε…Αυτό από μόνο του, επιβεβαιώνει ότι όντως η μουσική ενώνει.

• Ποιο μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Δεν είναι και τόσο απλή η ερώτηση όσο φαίνεται…Θαυμάζω τους συνθέτες κλασικής μουσικής. Πάντα με εντυπωσίαε η ικανότητά τους να φαντάζονται μελωδίες και να γράφουν για ορχήστρες. Με συγκινεί το γεγονός ότι αγαπούσαν τόσο πολύ τις φωνές-τις τραγουδίστριες/ές- που συνέθεταν ολόκληρα έργα για εκείνους. Όπως με συγκινούν αφάνταστα τα blues. Το πάθος τους, ο πόνος τους…οι φωνές τους και η σχέση τους με το ρυθμό! Είναι αξεπέραστη. Λατρεύω φωνές όπως Ella Fitzgerald, Etta James…Δεν με άφησαν ασυγκίνητη μεγάλοι καλλιτέχνες της rock. Η φωνή του Robert Plant, η απίστευτη ενέργεια επι σκηνής του Mick Jagger. Μια γυναίκα, ερμηνεύτρια που θαυμάζω απεριόριστα είναι η Dulce Pontes. Η ικανότητά της να χρησιμοποιεί την κλασική παιδεία, με όλα τα ιδιόματα της παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής χωρίς να καταλαβαίνεις πώς μετάπηδά από την μία τεχνική στην άλλη. Αυτό πραγματικά με αφήνει άφωνη!

Όπως είχα και την τύχη να συνεργαστώ με εξαιρετικούς μουσικούς, όπως ο Αλμπερτ Παναγιωτόπουλος, ντράμερ και συνθέτης, συνεργάτης σε πολλά και διαφορετικά μουσικά πρότζεκτ. Έχουμε συνεργαστεί σε world jazz συνθέσεις του, κάνοντας τα φωνητικά.

Εδώ και αρκετά χρόνια, δημιουργούμε μαζί τραγούδια και έχουμε κυκλοφορήσει 5 άλμπουμ και 2 single και ετοιμάζουμε καινούρια τραγούδια αυτόν τον καιρό.

Και φυσικά δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην τελευταία μου συνεργασία με τον Νίκο Αντύπα, που είναι ο ενορχηστρωτής & παραγωγός στην τελευταία δισκογραφική δουλειά που κυκλοφόρησε το 2018 με τίτλο “You heal my heart” και που υπήρξε εξαιρετικά γενναιόδωρος στην συνεργασία μας! Νομίζω θα μπορούσα να μιλάω ώρες για όλους αυτούς τους υπέροχους καλλιτέχνες που αφήνουν καθημερινά το στίγμα τους στην καρδιά μας, με το έργο τους.

• “Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.”Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;

Ως μια μεγάλη αλήθεια. Όλοι οι μουσικοί που έχω γνωρίσει στην ζωή μου και έχω συνεργαστεί, ήταν ταλαντούχοι άνθρωποι, άλλοι λιγότερο άλλοι περισσότερο, αλλά αυτό που όλοι είχαν κοινό ήταν η ευαισθησία. Αν καταφέρεις να συμφιλιωθείς με τις ευαισθησίες σου, γίνεσαι πολύ καλύτερος στην καλλιτεχνική σου έκφραση. Αποκτάς άνεση στον τρόπο που μπαίνεις στις καρδιές των ανθρώπων.

• Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Η μουσική έχει κανόνες. Έχει πλαίσια μέσα στα οποία πρέπει να μάθεις να κινείσαι και να εκφράζεσαι. Πρόκειται για μάθηση εξαιρετικά σημαντική κατά τη γνώμη μου. Μαθαίνεις να σέβεσαι αρχικά τους κανόνες της. Επειτα τους συναδέλφους με τους οποίους συνεργάζεσαι. Δεν παίζεις πάντα μόνος σου;! Μαθαίνεις να ακούς. Δεν πρόκειται για πολυτέλεια. Πρόκειται για ανάγκη. Δεν υπάρχει άνθρωπος πάνω σε τούτο τον πλανήτη που να μην νοιώθει την ανάγκη να εκφραστεί. Είναι και ο λόγος που με οδήγησε στην ίδρυση του φωνητικού εργαστηρίου FindMyVoice. Είναι ένα εργαστήρι που απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να «βρουν» τη φωνή τους. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Θεωρώ ότι όλοι έχουμε δικαίωμα στην έκφραση. Το τραγούδι λειτουργεί υπερβατικά, εκτονωτικά, λυτρωτικά και θεραπευτικά.

• Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Αρκεί να παρακολουθεί τις κινήσεις του. Τίς τάσεις του. Όταν ένα παιδί νοιώθει άνετα να πιάσει ένα όργανο, δέιχνει μια τάση. Αν χωρίς κόπο αποδίδει σε αυτό, είναι ένδειξη ταλέντου.

• Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;

Έχω μια αίσθηση ότι είναι υποβαθμισμένη. Βέβαια η παράδοση υπάρχει στο DNA μας. Δεν χάνεται και είναι και εύκολο να την ανασύρει κανείς αν το θελήσει. Πλέον με το διαδίκτυο έχουμε πρόσβαση σε κάθε πληροφορία. Η γνώση είναι εκεί, και περιμένει να την ανακαλύψεις.

• Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Φυσικά και υπάρχουν. Αναμφίβολα διαθέτουμε στην χώρα μας εξαιρετικούς καλλιτέχνες, συνθέτες, μουσικούς που είτε έχουν σπουδάσει είτε είναι αυτοδίδαχτοι. Σε κάθε περίπτωση τους θαυμάζω. Υπάρχουν πολλοί περισσότεροι από όσους γνωρίζουμε λόγω της αναγνωρισιμότητάς τους. Ξέρω απίστευτους δημιουργούς που δρούν στον τόπο τους και παράγουν έργο. Που παίζουν μόνο για τους φίλους τους. Που δεν κάνουν κέφι να γίνουν διάσημοι ενώ το έργο τους θα το εξηγούσε. Που δεν μετρούν το ταλέντο τους και την αξία τους με τα views στο youtube και τα likes στο facebook. Όπως είπα και παραπάνω, όπως η γνώση έτσι και η μουσική και τα τραγούδια, είναι πλέον ελεύθερα να τα ανακαλύψεις.

• Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Ετοιμάζω μια σειρά εμφανίσεων στην Θεσσαλονίκη, σ’έναν υπέροχο χώρο το Μπενσουσάν Χαν – στη Μαγική Σοφίτα. Η πρώτη εμφάνιση είναι την Παρασκευή στις 27 Σεπτεμβρίου. Είναι ένα ακουστικό αφιέρωμα σε όλες τις μέχρι τώρα δισκογραφικές μου δουλειές και τραγούδια από το διεθνές ρεπερτόριο, σε μίνιμαλ ενορχηστρώσεις αποδομημένες και ξεγυμνωμένες για δύο κιθάρες και φωνή. Παράλληλα οι δράσεις του εργαστηρίου FindMyVoice είναι πολύ πλούσιες. Ξεκινούν την 1η Οκτωβρίου τα εβδομαδιαία εργαστήρια, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Βαβυλωνία. Ετοιμάζω κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν ως άξονα την θεραπευτική δράση του τραγουδιού.

Ενώ συνεχίζεται και για την επόμενη χρονιά η συνεργασία μου με τη μουσική σχολή AMS about studio & lessons στη Θεσσαλονίκη.

FINDMYVOICE Worksop Official FB Page: https://www.facebook.com/findmyvoice/
“FREE” official video clip: https://www.youtube.com/watch?v=zu0NnUi9_rg
“YOU HEAL MY HEART” official audio clip: https://www.youtube.com/watch?v=wrJGQ3xaNrk

Βιογραφικό.

Η FIONA, είναι ελληνο-γερμανικής καταγωγής γεννημένη στην Πάτρα.
Σπούδασε κλασικό τραγούδι κοντά σε εξαιρετικούς, διεθνούς φήμης τραγουδιστές-δασκάλους πήρε με Άριστα παμψηφεί το δίπλωμα κλασσικού τραγουδιού και Α΄ βραβείο.
Τραγούδησε επαγγελματικά και υπηρέτησε με αφοσίωση το λυρικό τραγούδι για αρκετά χρόνια, δίνοντας ατομικά ρεσιτάλ σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η κλασική παιδεία αποδείχθηκε ότι δεν την εμπόδισε να ακολουθήσει την αγάπη της για άλλα είδη μουσικής όπως blues, rock και soul.

Ξεκίνησε να συνεργάζεται με blues rock σχήματα ως lead singer με εμφανίσεις σε clubs της Αθήνας ,της περιφέρειας και στο εξωτερικό.

Συμμετείχε σε δύο World-Fusion δίσκους, “Visionary World” & “Hyperfly” του συνθέτη/ντράμερ Albert Παναγιωτόπουλου.
Στη συνέχεια, ως lead singer των ALTRIBE και συν-δημιουργός πολλών τραγουδιών τους, κυκλοφόρησαν τρια single και τρία άλμπουμ.
o 2011-single (ελληνικό στίχο) “Fevgo olo pio makria” Warner
o 2012-album “Το θαύμα” (ελληνικό στίχο)FM Records
o 2014 – “Aphrodisiac” (αγγλικό στίχο)
o 2016 – “Spooky Train” (αγγλικό στίχο) EMSE/Politistiki Drasi.]
o 2017 – single “To late to come back” (αγγλικό στίχο).
o Από το καλοκαίρι του 2017 ξεκίνησε το προσωπικό της project FIONA, με pop-rock αγγλόφωνα original τραγούδια, σε συνθέσεις δικές της και του Albert Παναγιωτόπουλου.
o To 2017 παρακολούθησε στο ΜΕΤ School του Λονδίνου κύκλο μαθημάτων με αντικείμενο το screen acting ενώ παράλληλα έκανε μαθήματα υποκριτικής και performing με τον βραβευμένο σουηδό σκηνοθέτη Jonas Grimas.
o Τον Μάϊο του 2018 κυκλοφόρησε από την Cultural Action/ EMSE και διατίθεται σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες πώλησης το πρώτο της solo digital single με τίτλο “FREE” και τον Σεπτέμβριο κυκλοφόρησε ολόκληρο το solo album με τίτλο “YOU HEAL MY HEART” σε παραγωγή και ενορχήστρωση του Νίκου Αντύπα, του γνωστού drummer των Socrates και συνθέτη/παραγωγό γνωστών καλλιτεχνών όπως Χάρις Αλεξίου, Άλκηστης Πρωτοψάλτη, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Sting κ.α.

H FIONA παράλληλα με την καλλιτεχνική της πορεία, από το 2004 παραδίδει μαθήματα και σεμινάρια φωνητικής σε Ωδεία, Μουσικές Σχολές και Θεατρικά Εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα ενώ τo 2018 ίδρυσε στη Θεσσαλονική το FINDMYVOICE workshop. Συνεργάζεται με το το Πολιτιστικό Κέντρο Βαβυλωνία όπου πραγματοποιεί εβδομαδιαία εργαστήρια φωνητικής. Διδάσκει στο Ωδείο – Μουσική Σχολή AMS about studios & lessons στην Θεσσαλονίκη.

Η FIONA, παρουσιάζει το καινούριο προσωπικό της project για πρώτη φορά στη Θεσσαλονικη σε μια σειρά εμφανίσεων στο Bensousan Han. Προκειται για μια unplugged version των τραγουδιών της, αφιέρωμα σε όλη τη μέχρι τώρα δισκογραφία της αλλά και αγαπημένων της τραγουδιών από τη διεθνή μουσική σκηνή, αποδομημένα και ενορχηστρωμένα με άξονα την λατρεία της στο μινιμαλισμό και την αγάπη της για το ασπρόμαυρο.

Έχει ήδη κυκλοφορήσει τον πρώτο της προσωπικό δίσκο με τίτλο «You heal my heart» σε παραγωγή & ενορχήστρωση του Νίκου Αντύπα. Ένα αγγλόφωνο album με τραγούδια που έχει συνθέσει η ίδια αλλά και σε συνεργασία με τον συνθέτη/drummer Albert Παναγιωτόπουλο. Για πρώτη φορά συνεργάζεται με τον Νίκο Αντύπα, τον γνωστό συνθέτη/παραγωγό, drummer και μέλος των Socrates, υπογράφοντας την παραγωγή και ενορχήστρωση του δίσκου.

Το album είναι διαθέσιμο σε όλες τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες itunes, amazon, cdbaby etc.

Στο επίσημο κανάλι της έχουν ανέβει video clips τραγουδιών του δίσκου καθώς και μια διασκευή του γνωστού τραγουδιού «Sweet Dreams». Τα γυρίσματα του video clip «FREE» πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά στο Λονδίνο από τον κινηματογραφιστή Michael Boccalini, σε καλλιτεχνική επιμέλεια (art direction) του φωτογράφου Γιώργου Αλεξανδράκη.
Στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού «FREE» αξίζει να αναφερθεί η φιλική συμμετοχή του διάσημου βραβευμένου με βραβείο BAFTA σουηδού σκηνοθέτη Jonas Grimas. (BBC, ITV, CVT, Kanal4)

Η FIONA είναι μια ερμηνεύτρια με σπουδές στο κλασσικό τραγούδι, 15ετή πορεία στην όπερα και επιρροές από την μεγάλη της αγάπη για την blues-rock-soul διεθνή σκηνή. Αυτή τη φορά, επενδύει στη «γύμνια», στην απλότητα και στην ατμόσφαιρα που μπορεί να δημιουργηθεί στη Μαγική Σοφίτα του Μπενσουσαν Χαν και με τις ερμηνείες της, επιθυμεί να μας θυμίσει ότι «η μουσική γιατρεύει την ψυχή μας»! Μαζί της ο εξαιρετικός κιθαρίστας Κώστας Βαπορίδης, την συνοδεύει στην ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα.

BENSOUSAN HAN – ΜΠΕΝΣΟΥΣΑΝ ΧΑΝ στη ΜΑΓΙΚΗ ΣΟΦΙΤΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ 27/09 – 25/10 – 22/11 & 20/12
ΕΙΣΟΔΟΣ 6 ΕΥΡΩ | ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 22:30 | ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ
ΕΔΕΣΣΗΣ 6, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ | ΤΗΛ. 698 424 4577

FB official page: @fiona.singer.official | ΙNSTAGRAM: @la.fiona | ΥOUTUBE: @FIONA Official