Anna Privaloff: “Θα ήθελα να απλώσω το χέρι μου, να πάρω λίγο από το θάρρος και την αποφασιστικότητα εκείνων των σπουδαίων ανθρώπων, των μαχητών, των ηρώων και να νικήσω…”

“Θα ήθελα να γίνει και κάποια εικαστική αναφορά στους σχετικώς άγνωστους, αλλά ηρωικούς Κύπριους αγωνιστές κατά την Επανάσταση του 1821, όπως ήταν ο Κυπριανός Θησεύς (Χατζησάββας), ο Κυπριανός Βικέντιος, ο Κυπρίδημος Γεωργιάδης, ο Γ.Δ. Οικονομίδης, ο διδάσκαλος Χαράλαμπος Μάλης κ.ά.”

Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και εμείς αναπολούμε τον ιστορικό τούτο αγώνα μέσα από τα έργα των ζωγράφων.

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πως θα τα παρουσιάζατε στον καμβά; Τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, μας βρήκαν να αγωνιζόμαστε απέναντι σε ένα νέο και ύπουλο εχθρό, την πανδημία, ενώ στη γη ηχούν πάλι τύμπανα πολέμου, που τίποτε καλό δεν προοιωνίζουν. Θα ήθελα να απλώσω το χέρι μου, να πάρω λίγο από το θάρρος και την αποφασιστικότητα εκείνων των σπουδαίων ανθρώπων, των μαχητών, των ηρώων, και να νικήσω και πάλι, ανοίγοντας ένα νέο όμορφο και δυναμικό κύκλο για το μέλλον όλων μας.

Επηρέασε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 τους σύγχρονους αλλά και τους μεταγενέστερους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες; Επηρέασε, θεωρώ, σε μεγάλο βαθμό το 1821 και τους Έλληνες και τους ξένους καλλιτέχνες. Τόσο τους Έλληνες σπουδαίους ζωγράφους, όπως τον Γκύζη, τον Λύτρα ή τον Βρυζάκη, όσο και τους ξένους, όπως τον μεγάλο Ντελακρουά, τον Σέφερ ή τον Λιπαρίνι, που ζωγράφισε και το σπουδαίο πίνακα «Ο όρκος του Λόρδου Βύρωνα στον τάφο του Μάρκου Μπότσαρη». Η Επανάσταση του 1821 δεν έπαψε ποτέ να εμπνέει τους καλλιτέχνες, όπως τον Εύρυτο, που ζωγράφισε πρόσφατα σε γκράφιτι στους δρόμους της Αθήνας ήρωες του ’21.

Με ποιο έργο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ταυτίζεστε καλλιτεχνικά και ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Περισσότερο ταυτίζομαι καλλιτεχνικά με το έργο του Βρυζάκη: «Η υποδοχή του Λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι». Με εμπνέει ο Βύρων, τον θαυμάζω και θεωρώ τη θυσία του πολύ σημαντική! Αλλά θαυμάζω και τον πίνακα του Βαρβέρη «Ο Κολοκοτρώνης κατευθυνόμενος προς τη Νεμέα», που είναι μεταγενέστερος, του 1908. Έχει μια δυναμική κίνηση προς τα εμπρός, έτσι πάνω στο άλογό του, μια πορεία προς το μέλλον.

Ποιον ήρωα ή ηρωίδα της Ελληνικής επανάστασης θα θελατε να αποθανατήσετε με την εικαστική σας καλλιτεχνία και γιατί; Θα επιμείνω στον Βύρωνα. Με εμπνέει ιδιαίτερα. Επίσης, θαυμάζω τον Καποδίστρια. Ίσως και κάποια γυναικεία μορφή, όπως π.χ. τη Μαντώ Μαυρογένους. Ή και μια αφηρημένη έννοια, όπως στο έργο του Ντελακρουά «Η Ελλάς στα ερείπια του Μεσολογγίου».

Θα συμμετέχετε σε κάποια εικαστική δράση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821; Με μεγάλη ευχαρίστηση να συμμετάσχω. Θα ήθελα επίσης να γίνει και κάποια εικαστική αναφορά στους σχετικώς άγνωστους, αλλά ηρωικούς Κύπριους αγωνιστές κατά την Επανάσταση του 1821, όπως ήταν ο Κυπριανός Θησεύς (Χατζησάββας), ο Κυπριανός Βικέντιος, ο Κυπρίδημος Γεωργιάδης, ο Γ.Δ. Οικονομίδης, ο διδάσκαλος Χαράλαμπος Μάλης κ.ά.