ANAKYKΛΩΣH – let’s do it better

Αξιότιμοι αναγνώστες,

Επειδή τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ουκ ολίγα δώρα θα πάρουμε σε εορτάζοντες, εορτάζουσες και αγαπημένα μας πρόσωπα, καλό θα ήταν οι συσκευασίες των δώρων να συγκεντρώνονται και να καταλήγουν στους μπλέ κάδους.

Γιατί πρέπει να εναποθέτουμε τα υλικά προς ανακύκλωση σωστά και γενικότερα να υποστηρίξουμε την ανακύκλωση;

Γιατί…
 Προστατεύει το περιβάλλον στο οποίο ζούμε
 Δημιουργεί οικονομικά οφέλη στους δήμους από τη μείωση των σκουπιδιών τα οποία καταλήγουν στους ΧΥΤΑ
 Βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων οι οποίες χρησιμοποιούν τα ανακυκλώσιμα υλικά ως Α ύλη
 Σώζει θέσεις εργασίας αλλά μπορεί να δημιουργήσει με την εντατικοποίηση της και νέες
 Βελτιώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό
 Αποτελεί βασικό παράγοντα προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων οι οποίες έχουν σχέση με την ανακύκλωση ή βασίζουν την παραγωγή τους στην κατεργασία ανακυκλώσιμων υλικών
 Δεν φέρει περιβαλλοντικά πρόστιμα αν επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή επιτροπή.

Οι χώρες με τα πιο ψηλά ποσοστά ανακύκλωσης (Βέλγιο, Γερμανία, Σκανδιναβικές χώρες) επιτυγχάνουν ανακύκλωση των συσκευασιών (στην Ελλάδα τα απόβλητα αυτά εναποτίθενται στους μπλε κάδους) σε ποσοστά 80 – 90%, βασιζόμενες κυρίως στη διαλογή στην πηγή (σπίτι, γραφείο, σχολείο κ.α) αλλά και στην ενημέρωση από μικρή ηλικία.

Τα οφέλη που αποκομίζουν οι χώρες αυτές είναι πολύ υψηλά.

Στην Ελλάδα τα ποσοστά αυτά είναι δυστυχώς πολύ μικρότερα και χρειάζεται προσπάθεια από όλους τους πολίτες ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η ανακύκλωση στην πηγή δηλαδή στο σπίτι, το γραφείο, τους δημόσιους χώρους πρέπει να γίνει μέρος της καθημερινότητας μας.

Μπλέ κάδος και υλικά συσκευασίας
 Λευκοσίδηρος (π.χ συσκευασίες από κομπόστες, τυρί, χυμούς ντομάτας, καφέ, γάλα εβαπορέ)
 Χαρτί (π.χ συσκευασίες δώρων, χαρτοκιβώτια, κόλλες Α4, βιβλία, εφημερίδες, περιοδικά, άδεια χάρτινα κουτιά τσιγάρων)
 Αλουμίνιο (π.χ συσκευασίες από αναψυκτικά, μπύρες)
 πλαστικές συσκευασίες (π.χ. μπουκάλια νερού και αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά , σαμπουάν, , αποσμητικά, λακ, εντομοκτόνα, πλαστικές σακούλες, πλαστικές γλάστρες, αφρός ξυρίσματος, φιλμ περιτυλίγματος, σακούλες σουπερ μάρκετ).

Δεν πλένουμε τα υλικά συσκευασίας ξοδεύοντας άσκοπα πόσιμο νερό αλλά σκουπίζουμε τα υπολείμματα τους πρίν τα εναποθέσουμε στους μπλε κάδους. Για τις λακ, τα εντομοκτόνα, τους αφρούς ξυρίσματος για παράδειγμα τα εναποθέτουμε εφόσον βεβαιωθούμε ότι έχουμε χρησιμοποιήσει όλο το περιεχόμενο τους.

Δεν ρίχνουμε στον μπλε κάδο
– υπολείμματα τροφών (π.χ μπανανόφλουδες, σάντουιτς κτλ)
– συσκευασίες που έχουν υπολείμματα τροφών ( π.χ χάρτινο κουτί με μισό φαγωμένη πίτσα)
– μπαταρίες (σε ειδικούς κάδους που δέχονται μπαταρίες οικιακής χρήσεως)
– ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές (σε ειδικούς κάδους που δέχονται ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές)
– οικοδομικά υλικά
– Παπούτσια από δέρμα
– λάδια
– τζάμια
– δέρμα και υφάσματα
– ογκώδη αντικείμενα (π.χ έπιπλα, ποδήλατα κτλ)
– γλάστρες πήλινες, χώματα
– κλαδιά, γκαζόν

 για τα ανάμεικτα απόβλητα (π.χ χαρτί υγείας, περισσεύματα φαγητού, τα σκουπίδια μέσα από τη σακούλα της ηλεκτρικής σκούπας κτλ) που πετάτε στον κάδο των σκουπιδιών θα ήταν καλό να προτιμάτε πλαστικές σακούλες βιοαποδομήσιμες.

Η ανεξέλεγκτη απόρριψη των αποβλήτων στο περιβάλλον, αν παρακάμπτουμε τα συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης και δεν κάνουμε σωστή ανακύκλωση στην πηγή εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Τα απόβλητα που αντί να ανακυκλώνονται καταλήγουν σε ΧΥΤΑ, κατά την αποσύνθεσή τους εκπέμπουν επικίνδυνα αέρια πολύ πιο επικίνδυνα και ισχυρότερα από το διοξείδιο του άνθρακα. Οι παραπάνω κίνδυνοι δεν γίνονται πολλές φορές άμεσα αντιληπτοί αλλά οι επιπτώσεις στο μέλλον θα είναι πολύ δυσάρεστες για όλους μας.

Είναι χρέος μας να προστατεύουμε το περιβάλλον μας συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη από οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική σκοπιά.

Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες και υποδομές σχετικά με την βελτίωση των νούμερων των ανακυκλώσιμων υλικών αλλά όλα αυτά πρέπει να υποστηριχθούν και από τους πολίτες οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να απαιτήσουν να υπάρξει πραγματική ανταποδοτικότητα. Όλα είναι μία αλυσίδα όπως καταλαβαίνετε.

Πίεση προς το πολιτικό σύστημα για βελτίωση των υποδομών, αυτή πρέπει να γίνεται από την πλειονότητα και όχι μόνο όσον αφορά την ανακύκλωση. Χωρίς τις κατάλληλες υποδομές σε σημεία κλειδιά όπως οι ΒΙ.ΠΕ, τα ΒΙ.ΠΑ, τα λιμάνια και το σιδηροδρομικό δίκτυο ανάπτυξη ή και σταθερότητα ακόμη μην περιμένετε και εδώ όπως και στην ανακύκλωση έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να κάνουμε αλλά είμαστε υποχρεωμένοι για τις μελλοντικές γενιές να δράσουμε με ανιδιοτέλεια.