4+1 τρόποι για να κάνεις την παλιά σου κουζίνα σαν καινούργια

Η κουζίνα είναι ένας από τους πιο πολυδιάστατους χώρους του σπιτιού: ακόμη κι αν δεν συμπαθείς ιδιαίτερα το μαγείρεμα, ίσως έχεις βρεθεί να περνάς εκεί μεγάλο μέρος της ημέρας σου. Κι αυτό γιατί η κουζίνα αποτελεί πάνω απ’ όλα ένα «σημείο συνάντησης». Οι μικρές «τελετουργίες» που συνδέονται με την προετοιμασία και την απόλαυση του φαγητού υπήρξαν ανέκαθεν αφορμές για να έρθεις πιο κοντά με αυτούς που αγαπάς. Αναπόφευκτα, ο κατεξοχήν χώρος που τις φιλοξενεί, λοιπόν, είναι και αυτός στον οποίο θα μαζευτείς με αυτούς, θα μοιραστείς, θα διασκεδάσεις, ο χώρος που αποτελεί το φόντο αμέτρητων αναμνήσεων και στιγμών. Η κουζίνα επιτελεί τόσες λειτουργίες που θα λέγαμε, τελικά, ότι είναι εκεί που χτυπάει η «καρδιά» του σπιτιού σου!

Αφού η κουζίνα σου είναι τόσο σημαντική, αξίζει σίγουρα μια αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση. Οι τρόποι με τους οποίους μπορείς να την ανανεώσεις ποικίλουν από μικρότερες μέχρι ευρύτερες παρεμβάσεις, ανάλογα με τις επιθυμίες και τις δυνατότητές σου και πάντα στην υπηρεσία της ασφάλειας, της ομορφιάς και της εργονομίας.

Παρακάτω θα βρεις 4+1 ιδέες ανανέωσης για να αντλήσεις έμπνευση.

Αλλαγή διαρρύθμισης 

Πριν από όλα, σκέψου αν με την τρέχουσα διαρρύθμιση αξιοποιείς τον διαθέσιμο χώρο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έπειτα, άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη και επίλεξε το πλάνο που ταιριάζει περισσότερο στη δική σου κουζίνα. Τι θα ήταν πιο συμβατό με τον χώρο και τις ανάγκες σου; Μια κλασική κουζίνα σε παράλληλη διάταξη που αξιοποιεί κάθε εκατοστό ενός μακρόστενου δωματίου, μια πρακτική κουζίνα σε σχήμα «Π» με μεγάλες δυνατότητες αποθήκευσης, ή μια μοντέρνα κουζίνα με νησίδα, με άφθονο λειτουργικό χώρο για να φιλοξενήσει εσένα και τους καλεσμένους σου;

Αντικατάσταση ή συντήρηση δαπέδου

Ένα παλιό ή φθαρμένο πάτωμα είναι συχνά η αιτία που ο χώρος σου μοιάζει πιο πολυκαιρισμένος  απ’ ότι πραγματικά είναι. Συγκεκριμένα στην κουζίνα μάλιστα, η αλλαγή δαπέδου μπορεί να έχει όχι μόνο αισθητική, αλλά και πρακτική χρησιμότητα, περιορίζοντας την ολισθηρότητα για πιο ασφαλή μαγειρέματα. Για το πάτωμα της κουζίνας σου μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε κεραμικά ή πορσελάνινα πλακάκια, πλακάκια από φυσική πέτρα ή ακόμα και laminate. Εναλλακτικά, αν οι παραπάνω λύσεις δεν αποτελούν ρεαλιστική επιλογή για εσένα, δώσε μια ευκαιρία στο παρεξηγημένο μωσαϊκό του σπιτιού σου. Συντήρησέ το όπως του αξίζει με ένα καλό γυάλισμα, και άφησε τα χρώματά του να λάμψουν σε όλο τους το ρετρό μεγαλείο.

Επιμέλεια φωτισμού

Μην υποτιμάς τη διαφορά που μπορεί να κάνει η αλλαγή ή ενίσχυση του φωτισμού στην όψη της κουζίνας σου, ειδικά στην περίπτωση που δεν λαμβάνει όσο φυσικό φως θα ήθελες. Ο κατάλληλος φωτισμός μπορεί να δημιουργήσει ένα ζεστό και ευχάριστο περιβάλλον, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα υψηλή λειτουργικότητα, στοιχείο απαραίτητο για τις εργασίες που εκτελείς καθημερινά στην κουζίνα. Είτε πρόκειται για κρυφούς φωτισμούς κάτω από ράφια και ντουλάπια, είτε για κομψά κρεμαστά φωτιστικά ή φωτιστικά δαπέδου, ο φωτισμός μπορεί πραγματικά να μεταμορφώσει τον χώρο σου, αλλά και τη διάθεσή σου.

Αλλαγή πάγκων εργασίας

Οι επιφάνειες εργασίας ανήκουν στα σπουδαιότερα στοιχεία μιας λειτουργικής κουζίνας. Αντικατάστησε τους παλιούς σου πάγκους με νέους κεραμικούς, επένδυσε σε ένα υλικό ανθεκτικό στη χάραξη ή και πυρίμαχο ή κάνε μια τολμηρή αλλαγή επιλέγοντας πάγκους από μάρμαρο ή τσιμέντο. Σε συνδυασμό με μια αλλαγή διαρρύθμισης, όπως αυτές που περιγράψαμε νωρίτερα, μπορείς να επεκτείνεις ή να προσθέσεις επιπλέον επιφάνειες που θα σου φανούν χρήσιμες, ειδικά αν αγαπάς το μαγείρεμα ή αν η οικογένειά σου μεγαλώνει.

Ένα καλό βάψιμο

Πότε ήταν η τελευταία φορά που φρόντισες τους τοίχους της κουζίνας σου; Μια αλλαγή χρώματος έχει τη δύναμη να δώσει μια πνοή ανανέωσης, να φωτίσει και να διευρύνει οπτικά το χώρο. Για να το πετύχεις μπορείς να κινηθείς κυρίως σε ανοιχτές αποχρώσεις, φωτεινά, θερμά ή παστέλ χρώματα. Πάντως, το βάψιμο δεν χρειάζεται να περιοριστεί στους τοίχους σου: χάρισε ένα φρέσκο στρώμα χρώματος στα ξύλινα ντουλάπια της κουζίνας σου και δες το χώρο σου να μεταμορφώνεται. Πέρα από τη φρέσκια, ανανεωμένη όψη που θα αποκτήσει, θυμήσου ότι η κουζίνα είναι ο χώρος που λερώνεται ίσως πιο γρήγορα από οποιονδήποτε άλλο μέσα στο σπίτι. Επομένως, πέρα από έναν εύκολο και οικονομικό τρόπο για να την ανανεώσεις, το βάψιμο μπορεί να αποτελεί και απαραίτητη εργασία συντήρησης.

Όποια λύση κι αν επιλέξεις, το σίγουρο είναι ότι ο χώρος σου θα επωφεληθεί σημαντικά από ένα φρεσκάρισμα. Βρες αυτή που σου ταιριάζει και κάνε την κουζίνα σου, τη ζεστή φωλιά που ονειρευόσουν.