Σταύρος Νικολαΐδης: “Η βάση του ηθοποιού είναι το θέατρο. Σε αυτό μάθαμε και γι’ αυτό εκπαιδευτήκαμε”

“Το καλοκαίρι, έχω κλείσει μια μεγάλη περιοδεία με την επανάληψη της μεγάλης επιτυχίας «Δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν μιλάω» με τον Σπύρο Σπαντιδα (που θα σκηνοθετήσει κιόλας), τον Σπύρο Πούλη και την Μυριέλλα Κουρεντή”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Ήδη από το γυμνάσιο που είχαμε φτιάξει ερασιτεχνική ομάδα και μάλιστα στον Βύρωνα είχαμε γίνει γνωστοί από τις παραστάσεις μας. 

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Πάνω από το κρεβάτι μου είχα φωτογραφία του Ντε Νίρο, αλλά τα τελευταία χρόνια σα να ‘χει βαρεθεί. Επίσης λατρεύω Στριπ και Σπέισι. Εχω χαλαστεί πολύ με τον πόλεμο που του έχει γίνει.

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Σαν θεατής είμαι πολύ σινεφίλ. Σαν ηθοποιός, πιστεύω ότι η κάθε δουλειά ή ρόλος μπορεί να ανεβάσει ή να μειώσει το μέσο. Βέβαια η βάση του ηθοποιού είναι το θέατρο. Σε αυτό μάθαμε και γι’ αυτο εκπαιδευτήκαμε.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Κάτι που όταν τα κυνηγάς συνέχεια, χάνεις την ουσία της δουλειάς που διάλεξες. Από την άλλη μην ξεχνάμε ότι είναι όντως δουλειά και όχι χόμπι, όπως δυστυχώς αντιμετωπίζεται συχνά στην Ελλάδα. Με την έννοια ότι πρέπει να βιοπορίζεσαι από αυτή, χωρίς να χρειάζεται να διασπάς τον εαυτό σου, το μυαλό σου και την ενέργεια σου σε αλλά πράγματα.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Κατά την γνώμη γεννιέται, αλλά θέλει πάντα δουλειά για να εξελιχθεί.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Δουλειά! Κατ’ αρχήν να την έχεις, μετά να έχεις όρεξη και τέλος να μην τη φοβάσαι. 

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Όταν σκηνοθετώ ναι, σαν ηθοποιός κατά την διάρκεια της δημιουργίας.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Δεν ξέρω πως να απαντήσω σε αυτό. Καλύτερα να σε χαρακτηρίζουν οι άλλοι. Το μόνο που σκέφτομαι τώρα είναι ότι δεν μου αρέσει η μανιέρα, προτιμώ να μεταμορφώνομαι εσωτερικά κι εξωτερικά. Αλλά στην Ελλάδα μάλλον προτιμούν τη μανιέρα.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Αν πάνε καλά τα πράγματα και ξεμπερδέψουμε από τον κορονοϊό χωρίς να χάσουμε και το καλοκαίρι, έχω κλείσει μια μεγάλη περιοδεία με την επανάληψη της μεγάλης επιτυχίας «Δεν βλέπω, δεν ακούω, δεν μιλάω» με τον Σπύρο Σπαντιδα (που θα σκηνοθετήσει κιόλας), τον Σπύρο Πούλη και την Μυριέλλα Κουρεντή. Οπότε θα τα πούμε όταν ανηφορίσουμε προς τα πάνω. Θα σας περιμένω. 

Σύντομο βιογραφικό: Τον γνωρίσαμε μέσα από την μεγάλη και κλασική πια επιτυχία “Εγκλήματα”, ωστόσο το ντεμπούτο του ήταν ένα χρόνο πριν στο ίδιο κανάλι στο σίριαλ “Έκπτωτος Άγγελος”. Από τότε έχει παίξει βασικούς ρόλους σε άλλα οκτώ σήριαλ και έκτακτες εμφανίσεις σε ακόμα περισσότερα. Τον έχουν σκηνοθετήσει μερικοί από τους πιο σημαντικούς σκηνοθέτες όπως Φασουλής, Κούνδουρος, Τσιάνος, Κακλέας και έχει σταθεί επάξια στο πλευρό μεγάλων πρωταγωνιστών όπως Βουτσάς, Κωνσταντίνου, Μιχαλακόπουλος, Φασουλής, Μπέζος, Παπαδόπουλος, Ντενίση, Παρτσαλάκης, Χαλκιάς, Βούρος και πολλών άλλων Περνώντας από όλα σχεδόν τα είδη θεάτρου, εκτός από αρχαίο δράμα που είναι και το απωθημένο του. Έχει επίσης σκηνοθετήσει τρεις φορές και έχει διδάξει θέατρο από παιδιά μέχρι ενηλίκους. Πέρυσι έκανε μεγάλη προσωπική επιτυχία στην παράσταση “Η νεράιδα και το παληκάρι” του Γιώργου Βάλαρη, ενώ φέτος η πανδημία διέκοψε την πρώτη συνεργασία του με τον Μάρκο Σεφερλή στο θέατρο Περοκέ με την παράσταση «Μην το πεις ούτε του μπαμπά».