Χρήστος Πετρίδης: “Ο καλλιτέχνης θα πρέπει να ακουστεί και να διαφημιστεί από εμάς τους διοργανωτές ακόμη περισσότερο… να γίνουμε η φωνή του και ο ξεναγός των έργων του”

Ο Χρήστος Πετρίδης, Πρόεδρος DREAMTEAM Κοιν.Σ.Επ, Διοργανωτής Εκδηλώσεων, “ανακρίνεται” απο τη δημοσιογραφική ομάδα του polismagazino.gr

“Το διαδίκτυο βοήθησε ώστε η φλόγα της δημιουργίας να μείνει αναμμένη και να αναζωπυρώνεται. Να μην χαθούν τα όνειρα και οι προσδοκίες, να μην χαθεί η επικοινωνία και ο ζήλος των ανθρώπων του Πολιτισμού και εν κατακλείδι να υπάρχει μία συνεχής εγρήγορση για αφύπνιση, δημιουργία, χαρά, πόλωση και συσπείρωση.”

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Η επόμενη ημέρα, που με λαχτάρα προσδοκούμε όλοι μας, σίγουρα θα είναι διαφορετική. Μέσα από τη μακρά, σκληρή διαδικασία εγκλεισμού, δοκιμασίας, φόβου, αγανάκτησης, στέρησης και προσμονής, βιώσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ο κάθε ένας από εμάς αντέδρασε διαφορετικά. Το σίγουρο είναι πως ήταν η μοναδική ευκαιρία για τον κάθε άνθρωπο να απομονωθεί, να σκεφτεί, να μπει στη διαδικασία επιβίωσης και αναπροσαρμογής και κυρίως να μείνει με τον εαυτό του και να κατασταλάξει σε αυτά που πραγματικά θέλει, επιθυμεί, προσδοκεί και δύναται. Είναι και ήταν η μοναδική ίσως ευκαιρία για να δοκιμαστούν οι ανθρώπινες σχέσεις, οι πραγματικές φιλίες και γερές συνεργασίες και μέσα από τη καραντίνα να αναγεννηθούν οι δυνάμεις, οι ικανότητες, οι ιδέες και να ξεχωρίσουν για το αύριο όσοι πραγματικά αξίζουν. Ζήσαμε μία μακροχρόνια τρελή περίοδο όπου όλοι τρέχαμε για όλα, όλοι τα έκαναν όλα, χάθηκε ο επαγγελματισμός και ξεφύτρωναν από παντού πρόσκαιροι και ευκαιριακοί χαμαιλέοντες. Τώρα ποια, στην επόμενη ημέρα, θεωρώ πως θα ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Ανάγκη για τους αληθινούς καλλιτέχνες και όχι ευκαιρία θα έλεγα. Αν και για κάποιους επιτήδειους αυτή η ανάγκη λειτούργησε ως πρόσκαιρη ευκαιρία για χρήμα. Ομολογουμένως όμως και σε κάθε περίπτωση το διαδίκτυο βοήθησε ώστε η φλόγα της δημιουργίας να μείνει αναμμένη και να αναζωπυρώνεται, να μην χαθούν τα όνειρα και οι προσδοκίες, να μην χαθεί η επικοινωνία και ο ζήλος των ανθρώπων του Πολιτισμού και εν κατακλείδι να υπάρχει μία συνεχής εγρήγορση για αφύπνιση, δημιουργία, χαρά, πόλωση και συσπείρωση. Είδαμε για παράδειγμα ξαφνικά να φυτρώνουν πάρα πολλές διαδικτυακές εικαστικές εκθέσεις. Πόσες από αυτές ήταν σωστά στημένες, σωστά επικοινωνημένες και δομημένες; Ελάχιστες διότι κάποιοι θεώρησαν πως η δουλειά μέσα από ένα τηλέφωνο και ένα πληκτρολόγιο είναι εύκολη και μπορεί να γίνει σωστά. Μοιραίο το λάθος. Σε μία διαδικτυακή έκθεση ο θεατής και ο επισκέπτης θα πρέπει να λάβει τόσα και ακόμη περισσότερα απ’ ότι σε μία real time έκθεση. Ο καλλιτέχνης θα πρέπει να ακουστεί και να διαφημιστεί από εμάς τους διοργανωτές ακόμη περισσότερο και να γίνουμε η φωνή του και ο ξεναγός των έργων του.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Μέχρι στιγμής αν και τα πήγαμε καλά ως χώρα στο πρώτο κύμα πανδημίας, θεωρώ ότι λόγω κυρίως εσωτερικού και εξωτερικού του τουρισμού φτάσαμε γρήγορα στα σημερινά επίπεδα. Αν καταφέρουμε να εμπνεύσουμε αληθινή και με αποδείξεις εμπιστοσύνη στον κόσμο, τότε ο τουρισμός μας δεν θα πληγεί τόσο όσο των άλλων χωρών. Αδιαπραγμάτευτα θα πληγεί σε κάποιο βαθμό που εύχομαι να είναι μικρότερος του αναμενόμενου ώστε η ηλιόλουστη χώρα μας να συνεχίσει να είναι ξανά πρώτη σε προτίμηση από τους τουρίστες και οι επιχειρήσεις να καταφέρουν να επιβιώσουν.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Όπως έχει δείξει η ιστορία, μέσα από κάθε κρίση, μικρή ή μεγάλη, όλοι μας παίρνουμε ένα μάθημα. Ενδεχομένως να είχαμε ξεφύγει από τα όρια, ενδεχομένως να είχαμε χάσει το μέτρο και τον έλεγχο σε πολλά επίπεδα. Ας θυμηθούμε ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου και τα τρομοκρατικά γεγονότα στις Η.Π.Α, άλλαξε η ανθρωπότητα σε θέματα ασφάλειας και επικινδυνότητας. Όλοι προσαρμοστήκαμε και αυτοί που έπρεπε έγιναν πιο προσεκτικοί και αυστηροί για το καλό όλων. Έτσι θεωρώ πως θα συμβεί και τώρα. Σίγουρα θα υπάρξει ένα πλαίσιο ελέγχου σε πολλά επίπεδα, αλλά μακροχρόνια και για τις επόμενες κυρίως γενιές όλα θα γίνουν για καλό.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Τα σχέδιά μου είναι πολλά. Ως εκπρόσωπος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Φορέα DREAMTEAM αρχικά θα υλοποιήσω με τους εξαιρετικούς συνεργάτες μου και το Δ.Σ όλα όσα αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Ξέρετε, αποφασίσαμε στη DREAMTEAM να αναβάλουμε κάθε δραστηριότητα σε πολιτιστικό και κοινωνικό επίπεδο, προκειμένου όλα να γίνουν στο σωστό χρόνο και τόπο ώστε να γίνουν σωστά και άρτια! Δεν σκεφτήκαμε ούτε για μια στιγμή να κάνουμε τις εκδηλώσεις μας πιο μικρές σε χώρο, κόσμο και απήχηση ώστε πάραυτα να έχουμε κάποιο κέρδος. Όχι και σε καμία περίπτωση. Οι εκδηλώσεις μας θα γίνουν με τον συνήθη μεγαλόπρεπο τρόπο ώστε αρχικά οι καλλιτέχνες και μετέπειτα το κοινό να λάβουν όλα όσα τους αξίζουν και προσδοκούν από εμάς! Εξάλλου έχουμε υποσχεθεί ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ να εργαζόμαστε και να προσφέρουμε για έναν καλύτερο κόσμο!