ΦΩΤΗΣ ΖΕΛΕΛΙΔΗΣ: “διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο και αυτόνομο σύστημα μουσικής γραφής και ανάγνωσης, το οποίο είναι αποκλειστικά συνδεδεμένο με την ελληνική γλώσσα”

H μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Σιγουρα. Αποτελει μια κοινη γλωσσα μεσω της οποιας ολοι επικοινωνουν, διασκεδαζουν και ταξιδευουν νοερα από τον έναν τοπο στον άλλο διαμεσου αυτης, μεταξυ αλλων.

Βλεπουμε κοσμο που ακουει τα ιδια πραγματα και συναντiουνται σε μια συναυλια να αγκαλιαζονται μεταξυ τους,παρολο που δε γνωριζονταν καν πριν.

Ο κοσμος μας είναι καλυτερος με τη μουσικη, δεν είναι εξαλλου τυχαιο ότι στην Αρχαια Ελλαδα, που είναι Μητερα ολων σχεδον των κρατων, διδασκοταν ανελλιπως η μουσικη σα βασικο μαθημα από τα πρωτα ηλικιακα χρονια του εκαστοτε παιδιου, ειδικα στις πλουσιες και βασιλικες οικογενειες, ηταν must.

Τελος, η μουσικη κάθε χωρας βοηθαει τον καθενα μας να καταλαβει πιο πολλα πραγματα για την κουλτουρα της, μελετωντας την.

Η μουσικη αδελφοποιει τα Κρατη, εχει αυτό το μαγικο στοιχειο της αστειρευτης Αγαπης διαμεσου αυτης, μεταξυ των λαων, οταν τη μοιραζονται!

Hρεμει την ψυχη, ημερευει τα ζωα, η Μουσικη βρισκεται στη Φυση από αρχαιοτατων χρονων και θα βρισκεται για παντα,αφου πραγματικα Τα Παντα στο Συμπαν μας παραγουν Μουσικη!

Ποιο μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Μεγαλωσα ακουγοντας heavy metal και στην πορεια, διαμεσου της επαγγελματικης μου ενασχολησης με το τραγουδι, διευρυνα τα ακουσματα μου σε πολύ ικανοποιητικο επιπεδο.

Μπορω να πω ότι θαυμαζω πολλους καλλιτεχνες από ετεροκλητα ειδη κιολας

Από Ελληνες οι αγαπημενοι μου είναι οι Αφοι. Κατσιμιχα, τους οποιους θεωρω και την μεγαλυτερη και πιο επιδραστικη Ελληνικη μπαντα, από λαικους τραγουδιστες δε, λατρευω Μαζωνακη, αλλα λατρευω και τον χαμο που κανουν τραγουδιστες οπως ο Κουρκουλης και ο Παριος στα Νησιωτικα, τα οποια είναι πολύ βασικη μουσικη για την Ελλαδα και το γενικο DNA της!

Από Ελληνιδες τραγουδιστριες θαυμαζω Αλεξιου και Βιταλη.

Απο Ελληνες συνθετες θαυμαζω Βαγγελη Παπαθανασιου, Βασιλη Πολυδουρη και τον αξεχαστο κιθαριστα των Socrates Γιαννη Σπαθα

Απο ξενους καλλιτεχνες θαυμαζω Dead Can Dance, μια μπαντα που εχει κανει το παν κιολας για να ενωσει λαους και πολιτισμους, όπως εξαλλου και η επισης αγαπητη μου Loreena McKennitt,τον Θεο Moby, τους κορυφαιους Εξωγηινους Τool (η τελευταια πραγματικα τοσο μεγαλη μπαντα των ημερων μας), και από την αγαπημενη μου metal μουσικη θαυμαζω Judas Priest, Metallica, Iron Maiden, Black Sabbath, Ozzy Osbourne, Paradise Lost, Tiamat, Motorhead, Slayer, Queensryche, King Diamond/Mercyful Fate.

Απο ξενους συνθετες θαυμαζω Μiklos Rosza, Εnnio Moricone, Michael Kamen, John Williams, Ηans Zimmer, Danny Elfman, Alan Silvestri.

Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοι. Πώς θα περιγράφατε αυτήν την πρόταση;

Oσο διαφορετικες μουσικες και να υπαρχουν, ολοι και όλα υπηρετουν τη βασικη Ιδεα της Μουσικης, ως η μονη Πανανθρωπινη Γλωσσα, αναγνωρισιμη από όλα τα Οντα κιολας, πανω στη Γη, με τις ιδιες ευεργετικες ικανοτητες σε όλα τα Πλασματα του Κοσμου !

Ικανη να ενωσει τους Παντες και τα Παντα !!!

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Είναι αναγκη, αλλα εχει καταντησει πολυτελεια! Οσον αφορα την Ελλαδα, δυστυχως δεν εχουν ολοι την οικονομικη δυνατοτητα να τη μελετουν, αλλα ουτε και την ορεξη, κατι που ο συγχρονος τροπος ζωης,με τους υπολογιστες και όλα αυτά,εχει σιγουρα βαλει το χερακι του ώστε να χαθει!

Στο εξωτερικο είναι καλυτερα τα πραγματα!

Να θυμισω ότι στην Ισλανδια,το 90% των πολιτων ξερουν από ένα μουσικο οργανο τουλαχιστον και υπαρχει πολύ μικρο μηδενικο σχεδον, ποσοστο εγκληματικοτητας…..

Και παλι, η Αρχαια Ελλαδα δειχνει το δρομο….. Απο την άλλη όμως, είναι και η κριση, οικονομικη και Αξιων, στη συγχρονη κοινωνια μας, που περισσοτερο σκεφτεσαι αν θα εχεις να φας μετα από 5 χρονια εσυ και η οικγενεια σου και δε θα σκεφτεσαι να παιξεις Μουσικη (αν και αν το κανεις, θα νοιωσεις καλυτερα, γιατι είναι Ψυχοθεραπεια, γι αυτό και λεμε ότι η ενασχοληση με τη Μουσικη πρεπει πανω απ’όλα να είναι Προιον Παιδειας, ουτως ώστε να είναι μπολιασμενη στο DNA σε ολες τις καταστασεις και υπο ολες τις συνθηκες !)

Υπάρχουν Έλληνες μουσικοί με μουσική κατάρτιση και μόρφωση;

Φυσικα και υπαρχουν !!!!! Και αυτό ισχυει και για επαγγελματιες αλλα και για χομπιστες!

Η Ελλαδα σφυζει από Μουσικη Ζωη, ειτε σε επαγγελματικο ειτε σε underground επιπεδο ! (ισως να προσφερει και περισσοτερο απ ότι μπορει να απορροφησει επαγγελματικα, με την εννοια να μπορεις να ζεις από αυτό)……

Διδάσκεται σήμερα η μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;

Διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο και αυτόνομο μουσικό σύστημα μουσικής γραφής και ανάγνωσης, το οποίο είναι αποκλειστικά συνδεδεμένο με την ελληνική γλώσσα.

Και δεν είναι άλλο παρά η Βυζαντινή μουσική.

Εκτος ολων των λοιπων Μουσικων παραδοσεων,φυσικα,όπως η Δημοτικη……

Παρολ’αυτά θεωρω πως όχι, δε διδασκεται η Ελληνικη Μουσικη Παραδοση μεσα από τη συγχρονη εκπαιδευση.

Δεν υπαρχει ενδιαφερον ουτε από τους καθηγητες-ως επι το πλειστον- ουτε από τους μαθητες όμως……

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Αυτή τη στιγμη, μετα από ένα μικρο διαλειμμα που ακολουθησε την επιπονη αποχωρηση μου από το group Ελληνικου Rock ‘Οριζοντες’, αποχωρηση που ελαβε χωρα για προσωπικους λογους που εχουν να κανουν με ασυμφωνια χαρακτηρων καθως και αθετηση των αρχικων ορων και συνθηκων της εναρξης της συνεργασιας μεταξυ εμου και των υπολοιπων μελων, αποχωρηση η οποια σιγουρα με στενοχωρησε αλλα και ηταν αναγκαια να γινει, κανω συναυλιες με ένα εκπληκτικο group Ελληνικων και ξενων all around διασκευων με το ονομα Seven Eleven-μαλιστα το επομενο μας live είναι στο Φεστιβαλ Μπυρας στην Πλατεια Κοτζια τη Δευτερα 9 Σεπτεμβρη!

Εκτος από αυτό, ειμαι ο βασικος τραγουδιστης των Tithora House Band,της heavy metal cover μπαντας του Ιστορικου Μαγαζιου Tithora, στα Ανω Πατησια, οπου θα με βρισκετε εκει αρκετα συχνα ολο το χειμωνα!

Παραλληλα, ετοιμαζω τον πρωτο μου προσωπικο δισκο με αδερφικους συνεργατες, ο οποιος και θα περιεχει πληθος ακυκλοφορητων Ελληνοφωνων rock/metal τραγουδιων από την αρχη της δισκογραφικης μου πορειας το 1996, από τοτε που ξεκινουσα με τους ‘Χαριστικη Βολη’μεχρι και σημερα!

Τα ακουστικα live επισης δε θα λειψουν, καθως τα σημαδια που εχει αφησει πανω μου η επι 4 ετων πορεια μου σα βασικος τραγουδιστης στην αξεχαστη Εντεχνη Μουσικη Σκηνη ‘Ακρωρειον’ στην Καστελλα Πειραια,είναι ανεξιτηλα!

Ο ιδιοκτητης της, και πολύ καλος μου φιλος εκτοτε, Μουσικος και Τραγουδιστης Παυλος Κωνσταντινιδης είναι εξαλλου ο μεντορας μου, αυτος που με πηρε στο μαγαζι του αδουλευτο τραγουδιστη, ενώ μονο metal τραγουδουσα μεχρι τοτε και μου εδωσε την ευκαιρια να μαθητευσω διπλα του και να γινω μερος και εγω της Ιστοριας του Ακρωρειον και ετσι να αρχισει ουσιαστικα η live τουλαχιστον, πορεια μου, εκτος από καποιες συναυλιες που ειχα κανει από μικρη ηλικια,αλλα ανευ αμοιβης………

Kαι φυσικα ειμαι ανοιχτος σε ολες τις προτασεις, μιας και η φωνη μου μπορει να καλυψει ικανοποιητικα από ελληνικο και ξενο pop/rock, μεχρι λαικο, εντεχνο και ακραιο metal !!

Βιογραφικό.

Βασικος τραγουδιστης επι σειρα ετων της αξεχαστης Εντεχνης μουσικης σκηνης ”ΑΚΡΩΡΕΙΟΝ” στον Προφητη Ηλια Πειραια,και πρωην τραγουδιστης της Remedy Resident Band ( πρωην ”MAGGOTS”,κατοπιν ”REMEDIANS” ) και πρωην μελος του Remedy Live Club Crew.Πρωην μελος των ” Χαριστικη Βολη” και ”The Froggs”.Δημιουργος των death metal σχηματων DARKNESS – ΜAGGOTDEATH.Συμμετοχες σε διαφορα talent shows,συναυλιες σε διαφορα μικρα κ μεγαλα venues και μαγαζια στην Ελλαδα,και συμμετοχη στην ελληνικη δισκογραφια με το τραγουδι του Δημητρη Παναγοπουλου ” Ευτυχως που υπαρχουν και φιλοι ” απο το cd ” Η Συναντηση ” της General records,το 2006-2007.Η φωνη του καλυπτει απο Εντεχνο και ποπ μεχρι κανονικο και ακραιο metal,με ειδικευση ωστοσο στο Ελληνικο ροκ.Συχνες εμφανισεις σε διαφορες Αθηναικες σκηνες,οπως ”REMEDY LIVE CLUB” στο Νεο Ηρακλειο, ”ΠΕΡΑ” στη Νεα Φιλαδελφεια, ”ΟΝΑΡ” στην Πλατεια Κυψελης,”LEGEND” στο Πεδιο Αρεος,”ROCKWOOD” στο Μουσειο,και στα Φεστιβαλ Μπυρας που διεξαγονται στην Αττικη τα τελευταια χρονια κ.α.,ειτε σαν full band με διαφορους μουσικους που συνεργαζεται,ειτε σαν acoustic με λιγοτερα μελη ,αναλογα με τις απαιτησεις της καθε εμφανισης.Συνεργασιες με διαφορους εξεχοντες μουσικους,οπως Χριστοφορο Κροκιδη,Τασο Σοκορελη,Γιαννη Κοκκακη,Xρηστο Στεργιου,Μακη Τσελεντη,Rock n’ Roll Children(στο Rock in Dio VΙ στο Κυτταρο),κ.α.Απο τον Σεπτεμβρη του 2017 εως τον Απριλη του 2019 αποτελεσε μελος του γκρουπ”ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ”,με τους οποιους εχει κυκλοφορησει το πετυχημενο single ”ΜΙΛΑ ΡΕ” μεσω της XRC RECORDS USA,εχοντας εμφανιστει ειτε headline act ειτε support, σε μεγαλους καλλιτεχνες οπως 2002 GR,ΛΑΚΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ,NIKO ZΙΩΓΑΛΑ,ΧΡΗΣΤΟ ΔΑΝΤΗ,σε μεγαλα φεστιβαλ στην ”ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ” στην Πειραιως,στο Θεατρο Βραχων στο Βυρωνα,στο BIKE FEST της HARLEY DAVIDSON,στο ”CROW CLUB” στη Μιχαλακοπουλου,στο ”Black Box Methodia” στο Γκαζι,κ.α.Αυτη τη στιγμη κανει συναυλιες στην Αθηνα με τους Seven Eleven,αποτελει μελος της resident μπαντας του ιστορικου μαγαζιου Tithora στα Ανω Πατησια οπου εμφανιζεται live σε τακτα χρονικα διαστηματα,και παραλληλα ετοιμαζει την προσωπικη του μπαντα,με την οποια σκοπευει να κυκλοφορησει αξιολογο ακυκλοφορητο υλικο που υπαρχει από την αρχη της καριερας του.
Γενννημενος το 1977 στο Μαρουσι Αττικης.