Φιλία Τζιεράκη: “Στο μεγαλύτερο βαθμό αντλώ την έμπνευσή μου από τη φύση η οποία είναι ανεξάντλητη πηγή θεμάτων”

“Πρόκληση για εμένα ήταν το να πάρω την απόφαση και να δείξω τα έργα μου σε ανοιχτό κοινό στην πρώτη έκθεση στην οποία πήρα μέρος.”

Πώς και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη ζωγραφική από το 2012. Ως επί τω πλείστον είμαι αυτοδίδαχτη, όμως έχω παρακολουθήσει κάποια μαθήματα σχεδίου στο εργαστήρι «Λουλάκης Πολυχρόνης». Υπήρχε πάντα το μικρόβιο, ζωγράφιζα στα τετράδιά μου και ύστερα στων παιδιών μου. Ώσπου το 2012, στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας του Κορυδαλλού, μου δόθηκε το έναυσμα να αναπτύξω τις ικανότητές μου στη ζωγραφική. Έκτοτε δεν έχω σταματήσει ποτέ να ζωγραφίζω!

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Δεν θα έλεγα ότι εντάσσω τα έργα μου σε κάποιο ρεύμα ή κίνημα. Ζωγραφίζω οτιδήποτε με εμπνεύσει και πάντα προσπαθώ να πειραματίζομαι με διαφορετικές τεχνικές. Παράλληλα μου αρέσει πολύ να ζωγραφίζω καρτούν (για μικρούς και μεγάλους!) τα οποία βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέροντα!

Από που αντλείτε την έμπνευση σας; Στο μεγαλύτερο βαθμό αντλώ την έμπνευσή μου από τη φύση η οποία είναι ανεξάντλητη πηγή θεμάτων. Με γοητεύουν τα χρώματα των λουλουδιών, της γης και του νερού. Γι’ αυτό άλλωστε και τα περισσότερα έργα μου έχουν ως θέμα τα στοιχεία της φύσης, τοπία κτλ.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Υπάρχουν αναρίθμητοι ζωγράφοι αλλά και φωτογράφοι που θαυμάζω και φυσικά ανατρέχω στα έργα τους για έμπνευση και πρόκληση. Επίσης θα έλεγα ότι το έργο μου έχει επηρεάσει η μικρή μου κόρη που είναι κλασική πιανίστα και με έχει ωθήσει να φτιάξω πίνακες με μουσική θεματολογία!

Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Πρόκληση για μένα ήταν το να πάρω την απόφαση και να δείξω τα έργα μου σε ανοιχτό κοινό στην πρώτη έκθεση στην οποία πήρα μέρος. Ήταν σημαντική στιγμή και συνάμα αφετηρία για την εξέλιξη μου στον εικαστικό χώρο.

Πόσο αποδεκτή είναι η τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Θεωρητικά είναι παραπάνω κι από αποδεκτή! Όλοι θαυμάζουν τον καλλιτέχνη και τα έργα του! Βέβαια τα τελευταία χρόνια όλες οι τέχνες έχουν δεχτεί μεγάλο πλήγμα καθώς κάθε οικονομική κρίση είναι και κρίση αξιών. Έχω όμως πίστη στον άνθρωπο και είμαι σίγουρη πως θα αναζητήσει ξανά την ψυχική ανάταση.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Μέχρι τώρα έχω πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις όμως δεν έχω τολμήσει ακόμα κάποια ατομική. Ως προσωπικό στόχο λοιπόν, έχω να κάνω κάποια στιγμή μια προσωπική έκθεση ζωγραφικής.

https://www.facebook.com/filiatzieraki/