Σε Ελληνικό Μουσείο τοποθετήθηκε η στολή Σέρβου στρατιώτη από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Βασίλης Νικόλτσιος, Συνταγματάρχης Φαρμακοποιός εν αποστρατεία και η Γέλενα Γιοβάνοβιτς, Επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα

Захваљујући ангажману Представништва Републике Српске у Грчкој, а уз великодушну донацију г. Драшка Вишића из Бањалуке, по први пут у једном грчком музеју постављена је униформа српског војника из Првог светског рата.

У изложбеном простору Војног музеја у Солуну, у личном изложбеном простору пензионисаног пуковника фармацеута г. Василиса Николциоса изложена је униформа српског војника, српска застава као и чутурица из Првог светског рата.

Дугогодишња жеља г. Николциоса била је да пронађе ову униформу како би је уз друге српске експонате изложио у Војном музеју у Солуну, а захваљујући изванредној сарадњи г. Драшка Вишића и Представништва ова жеља се обистинила и сада после свих ових година по први пут униформа нашег српског војника који се борио за слободу нашег народа изложена је управо на месту где је борба за отаџбину и почела.

Г. Драшко Вишић је и сам емотивно повезан са овом униформом и Солунским фронтом јер је управо његов деда Лука Лакић био један од солунских војника.

Г. Николциос захвалио је шефу Представништва Републике Српске у Грчкој Јелени Јовановић рекавши да ова помоћ открива њен етос и личну борбу како би се сачувала успомена на жртву 7440 Срба који почивају на Српском војничком гробљу Зејтинлик у Солуну.

Униформа је од данас изложена у Војном музеју у Солуну!

www.facebook.com/srpskaingreece/

Για πρώτη φορά σε Ελληνικό Μουσείο τοποθετήθηκε στολή Σέρβου στρατιώτη από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τις ενέργειες της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα και τη δωρεά του συλλέκτη Drasko Visic απο την Μπάνια Λούκα, η στολή του στρατιώτη, το παγούρι και η σημαία, είναι ένα έκθεμα στο Μουσείο, στον προσωπικό εκθεσιακό χώρο του Συνταγματάρχη Φαρμακοποιού εν αποστρατεία, Βασίλη Νικόλτσιο.

Επιθυμία του Συνταγματάρχη, εδώ και πολλά χρόνια, ήταν η ανεύρεση αυτής της στολής. Με την πολύτιμη δωρεά του κυρίου Drasko Visic, ο οποίος είναι συνδεδεμένος συναισθηματικά με την στολή λόγω του παππού του, Luka Lakic που πολέμησε στο Μακεδονικό Μέτωπο, ανέλαβε μαζί με την κα Γιοβάνοβιτς την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος.

Ο κύριος Νικόλτσιος ευχαρίστησε την επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, κυρία Γέλενα Γιοβάνοβιτς, λέγοντας ότι η ενέργεια αυτή φανερώνει το ήθος της και τις προσωπικές τις ανησυχίες προκειμένου να μείνει άσβεστη η μνήμη και η θυσία των 7.440 Σέρβων στρατιωτών που είναι θαμμένοι στο Συμμαχικό νεκροταφείο του Ζέιτενλικ.

Από Σήμερα, η στολή εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Πολεμικό Μουσείο – Παράρτημα Θεσσαλονίκης) μαζί με άλλα Σερβικά κειμήλια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και των Βαλκανικών Πολέμων της συλλογής του κυρίου Νικόλτσιου.

Δήλωση του κ. Νικόλτσιου: «Μου έδωσε ιδιαίτερη χαρά η δωρεά μίας στολής Σέρβου Στρατιώτη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενός παγουριού του Σερβικού Στρατού και μίας σημαίας της Σερβίας από τον Σέρβο Συλλέκτη Drasko Visic. Επιθυμία μου, εδώ και πολλά χρόνια, ήταν η ανεύρεση αυτής της στολής. Τελικά αυτό επιτεύχθηκε μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Κυρίας Γέλενα Γιοβάνοβιτς, Επικεφαλής της Αντιπροσωπίας της Σερβική Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Η κα Γιοβάνοβιτς ανέλαβε, επίσης, και τον εξωραϊσμό της προσθήκης που κατασκευάστηκε για αυτόν τον σκοπό, με την τοποθέτηση σχεδίων δύο Σέρβων Αξιωματικών και οκτώ φωτογραφιών με Σέρβους Στρατιωτικούς στη Μακεδονία του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Σερβικός Στρατός βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, μετά την κατάκτηση του Σερβικού εδάφους, από Αυστροουγγρικές, Βουλγαρικές και Γερμανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Το ελληνικό έδαφος της Μακεδονίας χρησιμοποιήθηκε ως ορμητήριο, για την απελευθέρωση του Σερβικού εδάφους. Την μεγάλη επίθεση του Σερβικού Στρατού, συνέδραμαν οι Συμμαχικές Δυνάμεις της Αντάντ. Ο Ελληνικός Στρατός πολέμησε δίπλα στους Σέρβους, για την εκδίωξη των κατακτητών, φθάνοντας μέχρι το Πιρότ της Σερβίας.
Αισθάνομαι υποχρέωση να ευχαριστήσω δημόσια τον συλλέκτη Drasko Visic και την κα Γιοβάνοβιτς.

Η ενέργεια αυτή της κας Γιοβάνοβιτς φανερώνει το ήθος της και τις προσωπικές τις ανησυχίες προκειμένου να μείνει άσβεστη η μνήμη και η θυσία των 7.440 Σέρβων Στρατιωτικών που είναι θαμμένοι στο συμμαχικό νεκροταφείο του Ζέιτενλικ.
Σήμερα η στολή εκτίθεται στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης μαζί με άλλα Σερβικά κειμήλια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και των Βαλκανικών Πολέμων της Συλλογής μου».

Βασίλειος Νικόλτσιος