Σεβαστιανός Μοτορίνος: “Μέσα από την μουσική ανοίγεται και καλλιεργείται ένας πολύ διαφορετικός τρόπος σκέψης και επικοινωνίας”

Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;

Αν οι λαοί θέλουν να είναι ενωμένοι η μουσική σίγουρα τους ενώνει.

Ποιον μουσικό θαυμάζετε και γιατί;

Σίγουρα δεν είναι ένας! Θα μπορούσα να αναφέρω πολλούς σημαντικούς ανθρώπους που πήγαν την μουσική ένα βήμα παραπέρα, έκαναν κάτι εντελώς καινούργιο ή τέλος πάντων με κάποιον τρόπο άφησαν και αφήνουν το στίγμα τους στην Ιστορία όπως ο πρωτοπόρος στην εποχή του τσεμπαλίστας Gustav Leonhardt, οι συνθέτες που με μύησαν στην σύγχρονη μουσική, Olivier Messiaen και Gyorgy Ligeti, ο μαέστρος Θεόδωρος Κουρεντζής και πάρα πολύ άλλοι.

Πιστεύω πάντως είναι πραγματικά άξιοι θαυμασμού, όλοι όσοι καταφέρνουν να εκφράσουν ειλικρινά τον εαυτό τους μέσα από την τέχνη τους και μάλιστα να ζουν από αυτό.

“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;

Σωστό.

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;

Μέσα από την μουσική ανοίγεται και καλλιεργείται ένας πολύ διαφορετικός τρόπος σκέψης και επικοινωνίας που υπάρχει στους ανθρώπους σε σχέση με την γλώσσα ή τα μαθηματικά.

Αυτό είναι σημαντικό να το ανακαλύψει ο κάθε άνθρωπος, οπότε σε καμία περίπτωση δεν είναι πολυτέλεια.

Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;

Του δίνει έναν μπαγλαμά και αν μετά από καμιά ώρα παίζει, έχει ταλέντο.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;

Δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν. Ενδεχομένως δεν είναι η πλειοψηφία, αλλά έχω την εντύπωση ότι το επίπεδο σαν μέσος όρος διαρκώς ανεβαίνει.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Αυτή την στιγμή βρίσκομαι στην Θεσσαλονίκη όπου συνεργάζομαι με την δημοτική ορχήστρα Θεσσαλονίκης με μαέστρο την Λίζα Ξανθοπούλου και το Κέντρου Πολιτισμού της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας πάνω στην μπαρόκ όπερας «Διδώ και Αινείας» του Πέρσελ η οποία θα ανέβει στην Ρωσία στην όπερα δωματίου της Αγίας Πετρούπολης στις 2 Οκτωβρίου.

Πριν από την έναρξη της όπερας μάλιστα θα έχω την τιμή να παίξω ένα μικρό εισαγωγικό ρεσιτάλ τσεμπάλου.

Η όπερα θα επαναληφθεί στις αρχές Νοεμβρίου στις Σέρρες και στην Θεσσαλονίκη.

Εκτός αυτού, είναι προγραμματισμένες δύο συναυλίες στον Νάκα στην Αθήνα στις 18/11 με το μπαρόκ σύνολο Diverse & Bizzare (Αναστασία Μιλιώρη, Κίρα Σαπλαχίδου, Στέλλα Νικολαΐδη, Fabiola Ojeda, Σεβαστιανός Μοτορίνος) και στις 25/11 με το σύνολο ΝΥΞ (Βασίλης Σούκας, Άγγελος Ρεπαπής, Σεβαστιανός Μοτορίνος) ενώ υπάρχουν και πολλές άλλες δημιουργικές ιδέες και μερικές προτάσεις οι οποίες βρίσκονται όμως ακόμη «στον αέρα.»

Παράλληλα διδάσκω πιάνο σε παιδιά και ενήλικες με την μορφή ιδιαίτερων μαθημάτων.

Βιογραφικό.

Ο Σεβαστιανός Μοτορίνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993.

Σπούδασε πιάνο με το Γεράσιμο Χοϊδά και φοίτησε στο Μουσικό Γυμνάσιο Ιλίου.

Στα εφηβικά του χρόνια ήρθε πρώτη φορά σε επαφή με το τσέμπαλο.

Σπούδασε τσέμπαλο στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου με καθηγήτρια την Κατερινα Μιχοπούλου, στη Μουσική Ακαδημία της Ουτρέχτης με δάσκαλο τον Siebe Henstra και στο Βασιλικό Ωδείο της Χάγης όπου σπούδασε με δασκάλους τους Fabio Bonizzoni, Jaques Ogg, Siebe Henstra,καθώς και fortepiano στην τάξη του Bart van Oort και της Petra Somlai.

Έχει τακτική καλλιτεχνική δραστηριότητα συμμετέχοντας σε συναυλίες ως σολίστ σε ατομικά ρεσιτάλ ή με ορχήστρα, καθώς και ως μέλος συνόλων μουσικής δωματίου.

Μεταξύ άλλων έχει εμφανιστεί σε:(Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Εναλλακτική Σκηνή – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Athens Baroque Festival, Utrecht early music festival – fringe).

Έχει δώσει διαλέξεις σε Μουσικά Camp.

Κέρδισε «ειδικό χρυσό έπαινο» – “Prix spécial Or” στον διαδικτυακό διαγωνισμό PARIS MUSIC COMPETITION 1 – 2019.

Έχει παρακουλουθήσει σεμινάρια ως ενεργό μέλος με τους Pierre Hantai, Skip Sempe, Wilbert Hazelzet, Menno van Delft, Peter Seymour, Ana Mafalda Castro, Παναγιώτη Αδάμ.