Πάνος Ζώης: “Πρέπει να πατάς πολύ γερά στα πόδια σου για να μπορείς να διαχειρίζεσαι σωστά την αποτυχία, την απόρριψη, τον ανταγωνισμό”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση;

Νομίζω ότι η πρώτη έντονη μουσική μου ανάμνηση είναι όταν τραγούδησα για πρώτη φορά σαν παιδάκι σε παιδική κατασκήνωση μπροστά σε περίπου 1000 άτομα σε μια βραδιά ταλέντων. Ήταν σε ηλικία περίπου 8 ετών και θυμάμαι το τεράστιο άγχος που είχα σε αντιπαραβολή με μια εσωτερική παρόρμηση να το τολμήσω που δεν θα με άφηνε ποτέ να κάνω πίσω. Μια μικρούλα στιγμή που εμένα μου φάνηκε τεράστια και καθοριστική. Ενώ δεν έχω καλή μνήμη θυμάμαι ακόμα και τις πρόβες που έκανα. Ήταν το “ίσως” του Γιάννη Βαρδή.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής;

Είναι αρκετά μεγάλος ο κατάλογος με τους ανθρώπους που εκτιμώ και θαυμάζω στο μουσικό γίγνεσθαι. Με αυτό τον τρόπο εξελίσσεσαι και βλέπεις πόσο δρόμο έχεις να διανύσεις ακόμα. Όταν δηλαδή χωρίς κανενός είδους συμπλέγματα αναγνωρίζεις το καλύτερο. Έχω ανοιχτές κεραίες αλλά δεν έχω εμμονές. Τα τελευταία χρόνια συνειδητοποιώ ότι μεγαλύτερη αξία έχει να κάνεις συνεργασίες που κρύβουν μέσα τους αλήθεια, αυθορμητισμό και ευγενή άμιλλα. Οπότε πρώτη μου επιθυμία πλέον είναι αυτή. Αν μπορέσουν να συνδυαστούν και τα δύο βέβαια αυτό είναι το υπέρτατο.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές;

Ασχολούμαι με το τραγούδι τα τελευταία 13 χρόνια. Σαφώς και μέσα σ’ αυτά τα χρόνια υπήρχαν και καλές και κακές στιγμές. Στιγμές που με καθόρισαν, με ωρίμασαν, με στιγμάτισαν και σίγουρα με στεναχώρησαν κιόλας. Αν καταφέρεις όμως να αξιοποιήσεις τις αρνητικές εμπειρίες και να τις μετουσιώσεις σε γνώση τότε βγαίνεις λίγο πιο σοφός και αποκτάς την απαιτούμενη ψυχραιμία στα πράγματα. Πρέπει να πατάς πολύ γερά στα πόδια σου για να μπορείς να διαχειρίζεσαι σωστά την αποτυχία, την απόρριψη, τον ανταγωνισμό. Πάντα όμως στην καρδιά μου κρατάω τις ωραίες συνεργασίες και αυτές τις μικρές στιγμές ψυχικής επικοινωνίας επί σκηνής με τον κόσμο.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία;

Και οι δύο αυτές συνθήκες έχουν κατά τη γνώμη μου υποκειμενική χροιά. Η δική μου επιτυχία μπορεί να είναι αποτυχία για τον άλλον. Σε αυτό λοιπόν το προσωπικό επίπεδο έχω αποδεχτεί ότι είναι μέσα στη ζωή και τα δύο. Και το ένα δίνει αξία στο άλλο. Ότι είναι να έρθει καλώς να έρθει. Σίγουρα όμως όταν βιώνεις μια επιτυχία είναι μια κάποια επιβεβαίωση ότι η δουλειά και η προετοιμασία που έχεις κάνει κυρίως με τον εαυτό σου αναγνωρίζεται.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού;

Αυτοί που κάνουν σωστά και ευσυνείδητα αυτή την δουλειά είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Είναι πολύ μικρή η μουσική αγορά στην Ελλάδα και η πίτα αρκετά μοιρασμένη. Οπότε πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι που αξιοκρατικά θα σε κάνει να ανελιχθείς. Υπάρχουν πολλοί που θέλουν να σε εκμεταλλευτούν για δικό τους χρηματικό κέρδος. Παλιότερα υπήρχε μεγαλύτερη πίστη στο ταλέντο και ειλικρίνεια. Τώρα απλά πρέπει να έχεις έναν αξιοπρόσεκτο τραπεζικό λογαριασμό και θα βρεθούν οι κατάλληλοι να στον αδειάσουν χωρίς να έχεις κερδίσει εσύ τίποτα.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show;

Δεν τα παρακολουθώ ιδιαίτερα. Απ’ όσο έχω δει όμως νιώθω ότι αντιμετωπίζουν όλα αυτά τα ταλέντα σαν αριθμούς. Σαν αναλώσιμα προϊόντα που εκμεταλλεύονται όσο διαρκεί το show και μετά τα πετάνε. Τους γεμίζουν ελπίδες και μόλις σβήσουν τα φώτα είναι όλα πιο θαμπά και πιο μάταια από πριν. Γι’ αυτά τα παιδιά που πηγαίνουν βέβαια έχω μόνο θετικά συναισθήματα και τους καταλαβαίνω απόλυτα. Γιατί πρώτον αυτό που ονομάζουμε μουσικό σύστημα είναι αρκετά δυσπρόσιτο και περιορισμένο και δεύτερον τους έχουν πείσει ότι η ύψιστη επιτυχία είναι να γίνεις γνωστός. Όταν αυτό γίνεται αυτοσκοπός χάνεις το νόημα της καθαρής δημιουργίας.

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;

Αυτή την περίοδο είμαι στην προετοιμασία για την κυκλοφορία του πρώτου μου προσωπικού δίσκου με συνθέτρια την Σοφία Νάτσιου. Επίσης θα βρίσκομαι από τις 17 Δεκεμβρίου στο Παλλάς με τον μοναδικό Τάκη Ζαχαράτο κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Παράλληλα έχω εμφανίσεις και με την Αρετή Κετιμέ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπως επίσης εμφανίζομαι και προσωπικά στο Καφωδείο Ελληνικό στην Θεσσαλονίκη κάθε Τετάρτη. Μια γεμάτη και όμορφη μουσική σεζόν που εύχομαι να κυλήσει εποικοδομητικά.

Βιογραφικό.

O Πάνος Ζώης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1988. Είναι τελειόφοιτος της Σχολής Θεάτρου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ενασχόληση του με την μουσική ξεκίνησε από μικρή ηλικία με την συμμετοχή του σε επαγγελματικές χορωδίες της Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα κλασικού και μοντέρνου τραγουδιού στις τάξεις των Β. Τσαμπαλή και Γ. Συλλαίου καθώς και σεμινάρια ‘’Μusical performance’’ με τη Σία Κοσκινά. Υπήρξε μέλος για 4 χρόνια στο θεατρικό εργαστήρι ‘’Μεταμορφώσεις’’ του Χρήστου Παπαστεργίου.
Το 2007 πρωταγωνίστησε στην μουσικο-θεατρική παράσταση «Παρέα με τον Τσέχωφ», της Ζένιας Κατσούλη. Το 2008 πήρε μέρος στο φεστιβάλ της Παλιάς Πόλης στη Ξάνθη με αφιερωματικό περιεχόμενο στον Μάνο Χατζιδάκι που παρουσιάστηκε στην συνέχεια στην τηλεόραση, ραδιόφωνο, σε μουσικές σκηνές της Θεσσαλονίκης καθώς και στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στην συναυλία του Παντελή Θαλασσινού. Το 2009 συμμετείχε, ως σολίστ, σε συναυλία με σύγχρονη και θρησκευτική μουσική της μαέστρου Γιάννας Ακριβοπούλου στην Αίγυπτο.
Υπήρξε μέλος για 5 χρόνια της «Μικτής Χορωδίας Θεσσαλονίκης» της Μαίρης Κωνσταντινίδου στα πλαίσια της οποίας συμμετείχε σε πληθώρα συναυλιών και μουσικών παραστάσεων εντός και εκτός Ελλάδος. Το 2010 υπήρξε ραδιοφωνικός παραγωγός στο Muzik.gr. Το 2011 συμμετείχε ως σολίστ στην παραγωγή του Μεγάρου Θεσσαλονίκης για τα 25 χρόνια λειτουργίας της «Χορωδίας Θεσσαλονίκης». Το 2013 πρωταγωνίστησε στην παιδική όπερα «Σιωπή, ο Βασιλιάς ακούει», σε σύνθεση του Νίκου Κυπουργου, στον Πολυχώρο Τέχνης του Θεάτρου ‘’Αυλαία’’, στον ρόλο του Βασιλιά. Το 2014 συμμετείχε ως σολίστ στο 17ο διεθνές φεστιβάλ νεανικών ορχηστρών Σίνδου. Tην σεζον 2014-2015 συμμετείχε ως σολίστ στην παραγωγή του ΚΘΒΕ «Alexander The Great Rock Opera» με παραστάσεις στο Βασιλικό θέατρο Θεσσαλονίκης και στο Μεγαρο Μουσικής Αθηνών.
Tο καλοκαίρι του 2015 συνεργάστηκε με την Ελευθερία Αρβανιτάκη στην καλοκαιρινή της περιοδεία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το 2016 ξεκίνησε η συνεργασία του με την συνθέτρια Σοφία Νάτσιου με εμφανίσεις σε όλη την Έλλαδα με την Αρετή Κετιμέ και την Εύη Σιαμαντά. To 2016 συμμετείχε στον δίσκο των Χάρη Γκατζόφλια και Λάζαρου Αντωνιάδη «Στων άγιων τα νερά» που κυκλοφορεί με τις εκδόσεις «Μετρονόμος». Την σεζόν 2017-18 πρωταγωνίστησε στην παιδική παράσταση «Θησέας και Αριάδνη στο νησί των Ταύρων» σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου. Tην σεζόν 2018-2019 πρωταγωνίστησε στην παιδική παρασταση «Δον Κιχώτης», σε σκηνοθεσία Σοφίας Σπυράτου, στον ρόλο του Σάντσο Πάντσα. Την τρέχουσα σεζόν εμφανίζεται στο πλευρό του Τάκη Ζαχαράτου καθώς επίσης ετοιμαζει και τον πρώτο του προσωπικό δίσκο.