Γιορτάστε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής στο Μέγαρο!

Εικόνες της περίφραξης του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σας καλεί να γιορτάσετε την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής (21 Ιουνίου) στους χώρους του, απολαμβάνοντας δωρεάν μια πολλαπλή ηχητική εμπειρία: τη συναυλία κλασικής μουσικής με τίτλο «Ήρωες» στη λαμπρή Αίθουσα Φίλων Μουσικής του κτιρίου Μ1 αλλά και μια σειρά από τρία εντελώς πρωτότυπα projects στους εξωτερικούς χώρους του Μεγάρου με τον γενικό τίτλο «Περιφράξεις | Διασχίσεις».

Συγκεκριμένα:

– Μια μουσική πανδαισία από έργα με κοινή θεματική και τον τίτλο «Ήρωες» θα προσφέρουν στο κοινό η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης – MOYSA, υπό τη διεύθυνση της Λίζας Ξανθοπούλου. Αποσπάσματα από τα μπαλέτα «Ροντέο» του Άαρον Κόπλαντ και «Σπάρτακος» του Αράμ Χατσατουριάν θα πλαισιώσουν τον βασικό κορμό του προγράμματος, που δεν είναι άλλος από την Τρίτη Συμφωνία του Μπετόβεν, την επονομαζόμενη και «Ηρωική».
Η συναυλία αρχίζει στις 9 το βράδυ. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου, τα οποία όπως πάντα θα αρχίσουν να διανέμονται από τα εκδοτήρια του Μεγάρου μία ώρα πριν από τη συναυλία, δηλαδή στις 8 το απόγευμα.

– Πριν και μετά τη συναυλία θα πραγματοποιηθούν στον εξωτερικό χώρο του Μεγάρου τρεις πολύ ενδιαφέρουσες και πρωτοποριακές ηχητικές δράσεις με τον γενικό τίτλο «Περιφράξεις | Διασχίσεις», που σκοπό έχουν να καταργήσουν τα υλικά όρια ανάμεσα στο μέσα και στο έξω και ανάμεσα στα κάθε λογής σύνορα, αλλά και να ξεκινήσουν μια συζήτηση για την έννοια και τις διαστάσεις του δημόσιου χώρου.
α) Από τις 11 το πρωί ως τις 11 το βράδυ στο προαύλιο του Μ1 θα διεξάγεται η εγκατάσταση “Out on the inside” των Σάββα Μεταξά και Δανάης Γιαννακοπούλου, που θα δημιουργεί μια συνεχή ηχητική όσμωση του εντός και του εκτός.
β) Στις 8 το απόγευμα, στο κάτω μέρος της πλατείας ανάμεσα στα δύο κτίρια, θα πραγματοποιηθεί η εγκατάσταση/performance «Αποχαιρετισμός» του EscapeLab (τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), που μέσα από ηχητικές αφηγήσεις αλλά και οξείς ήχους από χτυπήματα επάνω στον φράχτη θα προσπαθήσει να διαρρήξει το σύνηθες ηχοτοπίο του παραλιακού μετώπου.
γ) Τέλος, μετά τη συναυλία, στις 11 το βράδυ, στον φράχτη του Μ2 που βλέπει προς την Καλαμαριά, θα λάβει χώρα το “Fence”, μια performance των Μιχάλη Σιώνα, Δημήτρη Μαρωνίδη και Χρήστου Γούσιου, με τη συμμετοχή πολλών φοιτητών και… μαέστρων, οι οποίοι θα διευθύνουν μια διαφορετική ορχήστρα από δοξάρια αλλά και εργαλεία κοπής.