Δημήτρης Φανής: “Αξιώθηκα μέσα στα 28 χρόνια που ασχολούμαι δημιουργικά με τη μουσική, να δουλέψω με σημαντικούς ανθρώπους, οι οποίοι διαμόρφωσαν την αισθητική μου στην τέχνη, αλλά και τη γενικότερη στάση μου απέναντι στη ζωή”

Ποια είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Έχω βαθιά ριζωμένη στο υποσυνείδητο τη γλυκειά φωνή της μάνας μου, να μου τραγουδά το τραγούδι «Να ‘τανε το 21» σε μουσική του Σταύρου Κουγιουμτζή και στίχους της Σώτιας Τσώτου.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Είναι μερικές εκατοντάδες…είναι τόσοι πολλοί! Πάντως αξίζει να πω ότι τον ερχόμενο Νοέμβριο, θα βρεθώ πάνω στη σκηνή με δύο σπουδαίους μουσικούς. Ο ένας είναι ο Νεοκλής Νεοφυτίδης και ο άλλος ο Δημήτρης Λάππας. Δύο πολύπλευρες μουσικές προσωπικότητες. Δύο κορυφαίοι μουσικοί! Μαζί με τον Νεοκλή και τον Δημήτρη, θα συμπράξουμε επί σκηνής, για να παρουσιάσουμε κάτι μοναδικό.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Αξιώθηκα μέσα στα 28 χρόνια που ασχολούμαι δημιουργικά με τη μουσική, να δουλέψω με σημαντικούς ανθρώπους, οι οποίοι διαμόρφωσαν την αισθητική μου στην τέχνη, αλλά και τη γενικότερη στάση μου απέναντι στη ζωή. Αναφέρω ενδεικτικά τρεις εξ αυτών γνωρίζοντας παρόλα αυτά, ότι θα αδικήσω πολλούς. Τον αλησμόνητο σκηνοθέτη Στάθη Πιπερίδη, τον αείμνηστο συνθέτη Μάριο Τόκα και τον αδερφικό μου φίλο συνθέτη Στέλιο Πισή. Σ’ αυτούς, αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους που δεν αναφέρω ονομαστικά, είμαι ισόβια ευγνώμων για όσα με δίδαξαν. Άνθρωποι που πρόσφεραν απλόχερα την αγάπη και τις γνώσεις τους. Που μ’ έμαθαν να αγωνίζομαι για την τέχνη, τον πολιτισμό, την ποιότητα, αλλά και τη ζωή την ίδια. Έχοντας αυτά τα στιβαρά, τα καθοριστικά πρότυπα, είναι προφανές ότι η πορεία μου στον χώρο μόνο θετικές επιρροές είχε.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Μπορώ να διαχειριστώ και τα δύο με απόλυτη ψυχραιμία. Αυτό που με τρομάζει είναι η αδράνεια. Θέλω να παραμείνω δημιουργικός μέχρι το τέλος.

Ποια είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; «Στημένα» πανηγύρια χωρίς ουσία. Είναι κι αυτό ένα κομμάτι της πολιτισμικής κατάντιάς μας. Όταν οι «μεγαλοφυείς άρχοντες» των μέσων, παραδίδονται αμαχητί στην υποκουλτούρα των δυτικών προτύπων, το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον τραγικό. Και το χειρότερο είναι πως απ’ αυτά τα τηλεοπτικά σκουπίδια, επωφελούνται οι διοργανωτές και οι κριτές αλλά ποτέ οι διαγωνιζόμενοι. Αηδία! Μόνο αυτό.

Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόσφατο single σας «Έρωτας με φως και χώμα» που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group. Το τραγούδι «έρωτας με φως και χώμα» σε στίχους του Αντώνη Ανδριανού και μουσική δική μου, είναι ο προάγγελος μιας ολοκληρωμένης δουλειάς με 15 συνολικά τραγούδια, που θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Οκτώβρη και θα φέρει τον γενικό τίτλο «Πάμε να δεις». Σ’ αυτή την ομολογουμένως μεγάλη προσπάθεια, θα συμμετέχουν συνάδελφοι από την Κύπρο και την Ελλάδα. Παντελής Θαλασσινός, Μιχάλης Βιολάρης, Ασπασία Στρατηγού, Μιχάλης Δημητριάδης, Δημήτρης Μεσημέρης.
Συνθέσεις των Παντελή Θαλασσινού, Νεοκλή Νεοφυτίδη, Στέλιου Πισή, Γιώργου Καλογήρου, Γιάννη Σούφρα, Δημήτρη Μεσημέρη και στίχους των Αντώνη Ανδριανού, Πόλυ Κυριάκου, Βασίλη Χαρίση, Κυριάκου Πισή, Παναγιώτη Θωμά.
Καμαρώνω πολύ γι’ αυτή την δουλειά, την οποία στηρίζει το Ogdoo Music Group.

Πως βιώσατε τον εγκλεισμό στην Κύπρο την περίοδο που μας πέρασε; Ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, η οποία ήρθε για να μας αλλάξει τις ισορροπίες και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε. Ο περιορισμός δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό, όμως αυτό που προσωπικά με ενόχλησε τουλάχιστον για την περίοδο εκείνη που τα μέτρα ήταν απόλυτα και αυστηρά, ήταν η επαφή με τους δικούς μου ανθρώπους. Όμως τα δύσκολα πέρασαν και παρότι ο ιός εξακολουθεί να κρέμμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια όλων μας, είμαι αισιόδοξος ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες. Θα δυσκολευτούμε, αλλά θα τα καταφέρουμε.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Πρωταρχικός στόχος είναι η παρουσίαση της δισκογραφικής δουλειάς. Στην πορεία θα ακολουθήσουν συναυλίες και μουσικές παραστάσεις, τις οποίες εδώ και καιρό προγραμματίζουμε και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν θ’ αρχίσουμε σιγά σιγά να ανακοινώνουμε τις ημερομηνίες.