Μαθήματα Ιστορίας της Τέχνης: Σεμινάριο Pop Art

Με τον Ανδρέα Κατσικούδη στο Cinemarian

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, 20:30 – 22:30

Οι ντανταϊστές καλλιτέχνες ποτέ δεν είχαν φανταστεί ότι αυτό που πέταξαν με οργή στο πρόσωπο της κοινωνίας, θα το έπαιρναν οι Pop Art «συνάδελφοί» τους, θα το έντυναν με ιλουστρασιόν χρώμα και θα το μοσχοπουλούσαν!

Ας ξεκινήσουμε από τον Άντι Γουόρχολ. Καλλιτέχνης ή απατεώνας; Πώς μπορεί ένας που αντιγράφει κουτιά από κονσέρβες ή κόβει φωτογραφίες από εφημερίδες και τις μουντζουρώνει να θεωρείται από τους πιο επιδραστικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα;

Είναι τέχνη αυτό; Είναι τέχνη γενικότερα η Ποπ Αρτ και αν είναι, τι είδους; Τι σημαίνει τέχνη σήμερα; Πώς κατασκευάζεις ένα μύθο; Πώς μπορεί το 2019 να πουλάει ο pop καλλιτέχνης Jeff Koons ένα τεράστιο κουνέλι που κατασκεύασαν οι βοηθοί του 91 εκατομμύρια δολάρια;

Σε αυτή την παρουσίαση θα μιλήσουμε για τέχνη (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, video art, κινηματογράφο, μουσική, κόμιξ κ.ά.), για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πώς κατασκευάζουν σταρ, τον τρόπο που δουλεύει η αγορά τέχνης, τη λαϊκή κουλτούρα, το φετιχισμό των προϊόντων κι άλλα πολλά.

Είναι γοητευτική η Pop Art. Μας αρέσει, ενώ γνωρίζουμε την απάτη και το παραμύθι της! Ειδικά σήμερα που μπερδεύεται ευφάνταστα με τα πάντα και κλέβει από τόσα πολλά κινήματα από την ιστορία της τέχνης: Νταντά, Σουρεαλισμό, Μινιμαλισμό, Εννοιολογική Τέχνη κ.ά.

Η παρουσίαση αυτή θα έχει πολύ χρώμα, μουσική και δημιουργικές ιδέες για καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς, διαφημιστές, πολιτικούς και απατεώνες!

Η τέχνη στις διάφορες μορφές της αντανακλάει όψεις της κοινωνίας και του πολιτισμού μας και η Pop Art, παλιότερη και σύγχρονη, έχει να μας αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες!

Πληροφορίες:

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023, 20:30 στο Cinemarian (Σισμάνη 16, Νέος Κόσμος, πλησίον Μετρό Φιξ).

Διάρκεια παρουσίασης: περίπου 2 ώρες με δεκάλεπτο διάλειμμα.

Είσοδος: 10 ευρώ (συμπεριλαμβάνει ένα ποτήρι κρασί).

Κρατήσεις θέσεων στο [email protected]  (γράφουμε στο θέμα: ΠΟΠ ΑΡΤ και στο μήνυμα: όνομα και κινητό τηλ.)

O Ανδρέας Κατσικούδης είναι εκπαιδευτικός, σκηνοθέτης και φωτογράφος. Διδάσκει φωτογραφία, κινηματογράφο και ιστορία τέχνης στο Cinemarian.

Περισσότερες εκδηλώσεις: www.andreaskatsikoudis.com/news

Και:  diafragma26.gr