Η Μαίρη Γκαζιάνη αυτοπαρουσιάζει το βιβλίο της ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ

Όταν η αγάπη έχει τη δύναμη να συγχωρεί την αγάπη

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Αύρα γεννιέται μια κρύα νύχτα του Γενάρη σε μια μικρή επαρχιακή πόλη κι είναι το όγδοο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας. «Σε χρίζω μάνα» είπε η μια από τις τρεις μοίρες που στάθηκαν πάνω από την κούνια της. Κι αυτός ο ρόλος την ακολούθησε σ’ όλη της τη ζωή.

Πρώτο της μωρό το αδερφάκι που γεννήθηκε μετά απ΄ αυτή, δεύτερο η κούκλα-μωρό που της έφερε ο αδερφός της από την Αμερική, κι ακολούθησαν άλλα, πότε στη Γερμανία και πότε στην Αθήνα…
Στην εφηβεία της σύρεται σ΄ έναν βεβιασμένο γάμο για μια τιμή που ατιμασμένη δεν ήταν. Ο γάμος διαλύεται κι η ίδια, με τη στάμπα της ζωντοχήρας «φυγαδεύεται» από το χωριό για την Αθήνα, όπου ακόμα μια φορά ανέλαβε τον ρόλο της μάνας σε παιδί που δεν γέννησε…
Το πήγαινε-έλα ανάμεσα στην Αθήνα και στην πόλη της φέρνει νέες απρόβλεπτες καταστάσεις που τη σημαδεύουν ως άνθρωπο, ως γυναίκα, ως μάνα. Ένας θάνατος βυθίζει την οικογένειά της στο πένθος και τα δεδομένα αλλάζουν. Οι ισορροπίες ανατρέπονται, οι ρόλοι μπερδεύονται, τα δικαιώματα εξαφανίζονται, οι επιθυμίες αναστέλλονται.
Ώσπου θα έρθει στη ζωή της ο Αρίστος… Είναι γι’ αυτήν η αδερφή ψυχή, αλλά τα εμπόδια μπροστά τους ορθώνονται βουνό…
Την περιμένει μια ζωή γεμάτη δυσκολίες, μια ζωή πικρή, μια ζωή αδιέξοδη. Κι όσο η ίδια προσπαθεί να συγκεντρώσει την ευτυχία τόσο αυτή χάνεται στο παραμικρό φύσημα του ανέμου παρασύροντας στο διάβα του τις σχέσεις που έχτισε κι όσες δεν πρόλαβε να χτίσει… Σκορπίζεται σαν ζάχαρη άχνη… και κυλάει στο αίμα της…

Λίγα λόγια από τη συγγραφέα

Η ΖΑΧΑΡΗ ΑΧΝΗ προέκυψε από σύμπτωση. Και λέω σύμπτωση γιατί οι ηρωίδες του βιβλίου μου είναι υπαρκτά πρόσωπα που ζουν σε μια μικρή παραλιακή πόλη της Ελλάδας. Σε κάποιες διακοπές μου «έπεσα» πάνω στη μια ηρωίδα μου και στη συνέχεια γνώρισα και την άλλη. Η Αύρα και η Ελπίδα, μάνα και κόρη, ένας ακατάλυτος δεσμός που κακοποιήθηκε με την παρεμβολή της γιαγιάς…
Αξίζει να το διαβάσετε όχι γιατί το έγραψα εγώ, αλλά γιατί αφορά μια αληθινή ιστορία… και οι αληθινές ιστορίες ξεπερνούν κάθε μυθοπλασία…
Οι μοίρες; οι σχέσεις; οι επιλογές; οι απορρίψεις;;; όλα παίζουν το ρόλο τους…. ακόμα κι ο έρωτας που δεν έχει τον πρώτο ρόλο στο βιβλίο μου… κινεί κάποια από τα νήματα αποφάσεων… και επιλογών…. με τις συνέπειες που προκαλούνται… Λάθος; σωστό;;; Ποιος το ξέρει;;; ποιος μπορεί να το κρίνει;;; ΚΑΝΕΙΣ!
Όλα τα γεγονότα που περιγράφονται στο βιβλίο είναι πραγματικά. Αυτό που είχα να κάνω εγώ ως συγγραφέας ήταν να βρω τον τρόπο να τα συνδέσω μεταξύ τους, να προσθέσω μυθοπλασία όπου χρειαζόταν και να βρω τον τρόπο για τη λύτρωση των ηρωίδων μου. Πιστεύω ότι τα κατάφερα αλλά ο τελικός κριτής είστε εσείς οι αναγνώστες.
Υπήρχε δυσκολία στη συγγραφή του βιβλίου γιατί ένα φανταστικό ήρωα μπορείς να τον μεταχειριστείς όπως θέλεις, έναν αληθινό όμως οφείλεις να τον σεβαστείς απόλυτα. Να σεβαστείς τον ίδιο και τη ζωή του. Να τον αφουγκραστείς δίχως να τον κρίνεις, να εισχωρήσεις στα συναισθήματά του και να τα μεταφέρεις στο χαρτί. Ιδιαίτερα, τη στιγμή που οι δυο από τις ηρωίδες μου βρίσκονται εν ζωή, δεν είναι πολύ μεγάλης ηλικίας. Όφειλα να διαχειριστώ με αξιοπρέπεια όσα μου κατέθεσαν και να εμπνευστώ το τέλος που άρμοζε σύμφωνα με τις επιλογές που έκαναν στις ζωές τους.
Είναι μεγάλη ευθύνη να μεταφέρεις μια αληθινή ιστορία και οι προσωπικές απόψεις παραμερίζονται ώστε να μπεις στη θέση του ήρωα, να τον καταλάβεις, να τον νιώσεις και να λειτουργήσει η ενσυναίσθηση».

Ευχαριστώ την εκδότρια Ελένη Κεκροπούλου που πίστεψε στο βιβλίο μου από την πρώτη στιγμή, καθώς και όλη την εκδοτική ομάδα του Ωκεανού που λειτούργησαν άψογα σε όλους τους τομείς ώστε να φτάσει στους αναγνώστες ένα άρτιο αποτέλεσμα.
Το πιο τεράστιο ευχαριστώ για τις ηρωίδες μου, την Αρετή, την Αύρα, την Ελπίδα γιατί χωρίς αυτές δεν θα είχε γεννηθεί αυτό το βιβλίο. Τις ευχαριστώ που μ΄ εμπιστεύτηκαν και που ακούμπησαν σε μένα τις δύσκολες ζωές τους, με αφηγήσεις που περιλάμβαναν πόνο και δάκρυα, για να τις μεταφέρω στο χαρτί.

Φωτογραφίες Peter Tamas

Μαίρη Γκαζιάνη
Γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Μεγάλωσε στην Αθήνα όπου ζει μέχρι σήμερα και εργάσθηκε ως τραπεζοϋπάλληλος. Στο παρελθόν ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία ενώ τώρα ζωγραφίζει και παράλληλα γράφει. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές.
Τον Μάιο του 2012 κυκλοφόρησε την πρώτη ποιητική της συλλογή με τίτλο «Σου γράφω…», τον Σεπτέμβρη 2013 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ένα φεγγάρι λιγότερο» από τις εκδόσεις Ελληνική Πρωτοβουλία και τον Ιούνιο του 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο της «Τα πλήκτρα της σιωπής» από τις εκδόσεις ΄Οστρια. Επίσης, το παραμύθι της «Το ψαράκι του βυθού» συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο «Παραμύθια και Μαμάδες» εκδόσεις Βερέττα 2015. Τον Ιούνιο 2017 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Άλικα βήματα» από την Εμπειρία Εκδοτική. Τον Νοέμβριο του 2019 κυκλοφόρησε το νέο της μυθιστόρημα «Ζάχαρη άχνη» από τις εκδόσεις Ωκεανός.
Την περίοδο 2011-2012 υπήρξε ραδιοφωνική παραγωγός στο magicradiolive. Από τον Νοέμβρη 2014 συνεργάζεται με το now24.gr και έχει πραγματοποιήσει πάνω από εξακόσιες συνεντεύξεις, καθώς και σχολιασμούς βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων. Το 2016 συμμετείχε στην τηλεοπτική εκπομπή «Καλώς τους» του ΑιγαίοTV πραγματοποιώντας συνεντεύξεις σε ανθρώπους των τεχνών. Διετέλεσε Διευθύντρια Σύνταξης του on line Πολιτιστικού Περιοδικού Books and Style από Ιούλιο 2017 έως Μάρτιο 2018 οπότε αποχώρησε οικειοθελώς.
Μεγάλες της αγάπες είναι το θέατρο και ο χορός με τα οποία έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά.