Κωνσταντίνος Μήταρης: “Γεννήθηκα με τη μουσική και το τραγούδι μέσα μου”

“Τα «όχι» που θα πω είναι αυτά τα οποία θα πρέπει να πω, ώστε να διατηρηθεί ακέραιο το ήθος μου, τα «πιστεύω» και ο χαρακτήρας μου. Στα τρία αυτά πράγματα δεν έχω σκοπό να κάνω «εκπτώσεις».”

Ποια είναι η μουσική σου ταυτότητα; Δεν θα έβαζα κάποια συγκεκριμένη «ταμπέλα» όσον αφορά τη μουσική μου ταυτότητα. Αν θα έπρεπε να με κατατάξω σε μία κατηγορία, θα με χαρακτήριζα έναν λαϊκό, ελαφρολαϊκό καλλιτέχνη με έντεχνες επιρροές, που γράφει τραγούδια αναλόγως με την ψυχολογική του κατάσταση, τα βιώματά του και την έμπνευσή του τη δεδομένη στιγμή.

Πώς γεννήθηκε η αγάπη σου για τη μουσική και το τραγούδι; Σίγουρα αυτό συνέβη σε πολύ μικρή ηλικία. Από μικρός θυμάμαι τον εαυτό μου με έναν αναπτήρα και ένα τηλεκοντρόλ στο χέρι για μικρόφωνο. Επίσης όταν έπεφτε ένα μουσικό όργανο στα χέρια μου όπως π.χ. φλογέρα, αρμόνιο, κιθάρα κλπ., χωρίς να το έχω ξαναπιάσει και χωρίς μουσικές γνώσεις, προσπαθούσα και έβγαζα τις μελωδίες από μουσικά κομμάτια που ήδη γνώριζα και μου άρεσαν σύμφωνα με τα ακούσματά μου. Συνεπώς θα έλεγα ότι μάλλον γεννήθηκα με τη μουσική και το τραγούδι μέσα μου.

Το τραγούδι ήταν μονόδρομος για εσένα, ή έχεις σπουδάσει και κάτι άλλο; Οι βασικές μου σπουδές είναι πάνω στην Πληροφορική και εργάζομαι πάνω σε αυτό. Ωστόσο το τραγούδι πάντοτε αποτελούσε τη μεγάλη μου αγάπη και είναι αυτό το οποίο θα ήθελα να συνεχίσω να ακολουθώ και να αφοσιωθώ.

Ποια είναι τα «όχι» που θα πεις, στο βωμό της καριέρας; Τα «όχι» που θα πω είναι αυτά τα οποία θα πρέπει να πω ώστε να διατηρηθεί ακέραιο το ήθος μου, τα «πιστεύω» και ο χαρακτήρας μου. Στα τρία αυτά πράγματα δεν έχω σκοπό να κάνω «εκπτώσεις».

Ποιο είναι το τραγούδι, που όταν το ακούς ή το ερμηνεύεις, «λυγίζεις»; Σίγουρα είναι αρκετά… Τα τραγούδια που μου προκαλούν ως επί το πλείστον αυτό το συναίσθημα είναι αυτά του αγαπημένου μου Παντελή. Το «Πίνω από κει ψηλά» σίγουρα θα ήταν ένα από αυτά.

Ποιο είναι το στοιχείο του χαρακτήρα σου, που σε κάνει να ξεχωρίζεις ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης; Συναισθηματικός όσο δεν πάει. Καλό και κακό αυτό. Πολύ καλό για το τραγούδι γιατί με βοηθάει στο να γράφω τα κομμάτια μου. Καλό και κακό στη ζωή, γιατί είναι αυτό που δεν βοηθάει στο να σκεφτείς καθαρά πράγματα και καταστάσεις και έτσι καταλήγεις σε αποφάσεις, άλλοτε σωστές και άλλοτε λάθος.

Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται ένας νέος καλλιτέχνης για να πετύχει στον χώρο του τραγουδιού; Σίγουρα ένα καλό μέταλλο στη φωνή και ένα ωραίο παρουσιαστικό βοηθάνε πολύ. Αλλά το «άστρο», που λέμε, για μένα είναι το βασικότερο. Ένα κράμα δηλαδή από πηγαίο ταλέντο και τύχη είναι αυτά που θα στηρίξουν την προσπάθεια ώστε να έρθει η επιτυχία.

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου; Ο θάνατος και ο πόνος της απώλειας των αγαπημένων μου προσώπων. Είναι αυτά που πραγματικά δεν μπορώ να διαχειριστώ.

Ποιά είναι η άποψή σου για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Πιστεύω ότι αποτελούν ευκαιρία για πολλούς νέους καλλιτέχνες που επιθυμούν να εισέλθουν στο χώρο της μουσικής βιομηχανίας, διότι τους δίνεται η δυνατότητα μέσα από αυτά τα τηλεοπτικά σόου να «ξεδιπλώσουν» το ταλέντο τους, να αποκτήσουν αναγνωρισιμότητα, αλλά και να δοκιμάσουν τις αντοχές τους καθώς υπόκεινται σε μία διαρκή κριτική, είτε θετική είτε αρνητική, τόσο από την κριτική επιτροπή όσο και από το κοινό. Οι συνθήκες αυτές βοηθούν έναν επίδοξο καλλιτέχνη να αφουγκραστεί τις επιθυμίες του κοινού και να εξελιχθεί μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία, να ωριμάσει μουσικά και να μάθει να διαχειρίζεται με αξιοπρέπεια την κριτική που του ασκείται, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι όταν επιλέγουμε να ασχοληθούμε με το τραγούδι και τη μουσική αυτομάτως ξεγυμνώνουμε την ψυχή μας στον κόσμο. Προσωπικά, θα ήθελα να συμμετάσχω σε ένα τέτοιο σόου γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μου δινόταν η δυνατότητα να αναδείξω τη δουλειά μου, αλλά και να συνεργαστώ με επαγγελματίες του κλάδου.

Μια συνεργασία που ονειρεύεσαι; Αν και στη χώρα μας θεωρώ ότι έχουμε πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες που εκπροσωπούν επάξια τον χώρο της μουσικής, θαυμάζω ιδιαίτερα τον Κωνσταντίνο Αργυρό για την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του, τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο ερμηνεύει.

https://www.youtube.com/watch?v=L0_ebLWgMuw