Έλενα Μιχαλάκη: “Η Τέχνη Πάντα με Μάγευε και θα με Μαγεύει και θέλω να είμαι μέρος της”

“Καθένας μας μπορεί να γίνει ό,τι θέλει αρκεί να προσπαθήσει και να δουλέψει πολύ σκληρά χωρίς ποτέ να επαναπαυτεί στις δάφνες του ή σε αυτό για το οποίο κάποιοι του είπαν ότι έχει γεννηθεί.”

Φωτογραφίες Ζώης Τριανταφύλλου Σφακιανάκης

Από πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την τέχνη; Σαν ηθοποιός ασχολούμαι επαγγελματικά τα τελευταία 10 χρόνια στο χώρο του Θεάτρου. Δανείζω τη φωνή μου σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ κάνω σπικάζ και τραγουδάω όποτε μου δοθεί η ευκαιρία σε κάποια μουσική σκηνή ή σχεδόν πάντα στις παραστάσεις που συμμετέχω. Πριν ασχολήθηκα και ασχολούμαι με τις σπουδές μου πάνω στην Τέχνη (θέατρο, τραγούδι, μιούζικαλ, μεταγλώττιση, πιάνο) οι οποίες δεν τελειώνουν ποτέ για έναν Καλλιτέχνη, ενώ η φλόγα έκαιγε από όταν ήμουν 5 χρονών και ό,τι έβλεπα στο Θέατρο ή στην Τηλεόραση το έφερνα στο σαλόνι του σπιτιού μου σαν παράσταση με κοστούμι… μια κουβέρτα από αυτές που σκεπαζόμαστε όταν βλέπουμε τηλεόραση… με θεατές ή συμπρωταγωνιστές λούτρινα αρκουδάκια… Η Τέχνη Πάντα με Μάγευε και θα με Μαγεύει και θέλω να είμαι μέρος της.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Θαυμάζω τον Άνθρωπο-Καλλιτέχνη που δραπετεύει από τη ρουτίνα που μας έχει επιβληθεί από το κοινωνικό σύνολο και τολμάει με Αγάπη και Μεράκι να βοηθήσει το κοινό να δραπετεύσει λιγάκι από τα “Πρέπει” που μας εγκλωβίζουν σε μια ζωή που αναρωτιέμαι αν είναι όντως δική μας ή αν μας την “φόρεσαν” κάποιοι άλλοι. Θαυμάζω αυτόν που έχει Μεγαλείο Ψυχής και δεν γεμίζει απλά την ματαιοδοξία του Καλλιτέχνη μέσα του, αλλά ξεπερνά τον εαυτό του και είναι γενναιόδωρος προσφέροντας την Ψυχή του στο κοινό.

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Σημεία των καιρών ..! Fast Food με μπόλικη κέτσαπ… Αν παρέμενα στο σαλόνι του σπιτιού μου και εκφραζόμουν Καλλιτεχνικά σε 10 φίλους και γνωστούς τί θα άλλαζε; Δεν θα έβγαζα χρήματα. Άρα στο βωμό του χρήματος βαφτίζουμε Καριέρα και Επιτυχία αυτόν ο οποίος βγάζει Χρήματα μέσω της Τέχνης. Εμένα η απορία μου είναι… Μπορεί η Τέχνη να μεταφραστεί με χρήματα; Ο Βαν Γκογκ και τόσοι άλλοι σπουδαίοι Καλλιτέχνες γιατί όταν ήταν εν ζωή θεωρήθηκαν “Αποτυχημένοι”; Σίγουρα ο Ηθοποιός έχει ανάγκη το κοινό του για να μοιραστεί μαζί του αυτό που σε λίγο… θα πεθάνει μόλις κλείσει η Αυλαία. Οπότε για κάτι που έχει τόσο μικρή ζωή αξίζει να το βαφτίζουμε Καριέρα και Επιτυχία; Η Αλήθεια της στιγμής μας μένει και η Ψυχή μας γεμίζει για να μπορούμε να συνεχίζουμε και αν είναι να έρθει η πολυπόθητη Επιτυχία και να ονομαστεί Καριέρα ας έρθει και μετά θάνατον. Η ουσία είναι να περνάμε καλά με γενναιοδωρία και ερευνητικό πνεύμα για να ανακαλύψουμε κάτι ακόμα που μπορεί να μας πάει και μισό βήμα πιο μπροστά. Κλείνω δανειζόμενη μια φράση του θεατρικού συγγραφέα Ζαν Κοκτώ  που λέει “Πρέπει να είσαι ένας Άνθρωπος εν ζωή και ένας Καλλιτέχνης μετά θάνατον”

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Εάν ένα μωρό γεννηθεί μέσα στο θέατρο και το παιχνίδι του είναι να κρυφοκοιτάζει από την κουΐντα τον θεατρίνο να ερμηνεύει Άμλετ και μετά να τον μιμείται είναι λογικό να πούμε ότι αυτό το παιδί γεννήθηκε ηθοποιός. Αντίστοιχα αν ένα μωρό γεννηθεί στο βουνό και ενστικτωδώς τραγουδάει όταν βάζει με τον μπαμπά του τα πρόβατα στο μαντρί θα λέγαμε ότι γεννήθηκε με ταλέντο τραγουδιστή. Στην πραγματικότητα έχουν σίγουρα σημασία τα ερεθίσματα που δεχόμαστε από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνουμε αλλά αυτό που έχει σημασία είναι η Σκληρή Δουλειά πάνω στην Τέχνη και η Συνεχής Εξέλιξή για να μπορέσουμε να ονομάσουμε κάποιον Καλλιτέχνη. Στη δική μου πορεία βοήθησα σαν δασκάλα κάποια παιδιά να δώσουν εξετάσεις για να μπουν στη Δραματική Σχολή. Κάποιοι μαθητές έρχονταν πολύ σίγουροι, αποφασισμένοι και υποψιασμένοι έχοντας παρακολουθήσει πολύ θέατρο και κάποια μαθήματα υποκριτικής ήδη και εγώ θεωρούσα ότι έχουν Ταλέντο και ότι έχουν γεννηθεί για αυτό. Κάποιοι άλλοι καθοδηγούνταν απλά από ένα ένστικτο και ήθελαν να σπουδάσουν θέατρο χωρίς να ξέρουν πολλά πολλά και χωρίς να έχουν ασχοληθεί ποτέ με το αντικείμενο. Μέσα μου καταδίκαζα αυτά τα παιδιά ότι δεν θα τα καταφέρουν. Το αποτέλεσμα ήταν στην πρώτη περίπτωση κάποια παιδιά να μείνουν στάσιμα και στην δεύτερη να δω τεράστια εξέλιξη και να μαγευτώ από το πλέον “ακατέργαστο” υλικό. Στην πραγματικότητα αυτό που έκανε τη διαφορά ήταν η σκληρή και επίμονη δουλειά των παιδιών που ένιωθαν ότι δεν ήταν τόσο σχετικοί. Το συμπέρασμα είναι λοιπόν ότι ο Καθένας μας μπορεί να γίνει ό,τι θέλει αρκεί να προσπαθήσει και να δουλέψει πολύ σκληρά χωρίς ποτέ να επαναπαυθεί στις δάφνες του ή σε αυτό για το οποίο κάποιοι του είπαν ότι έχει γεννηθεί. Μόνοι μας ορίζουμε ποια πλευρά μας θα εκπαιδεύσουμε περισσότερο. Εν δυνάμει είμαστε όλοι κατάλληλοι για όλα. Είναι όλα θέμα απόφασης και σχεδιασμού.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Η “ΑΛΗΘΕΙΑ”. Η Τέχνη είναι Ωραία όταν το Χέρι το Κεφάλι και η Καρδιά πάνε Μαζί . (John Ruskin).

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Έμπνευ (ση) =Φύσημα . Σαν ένα Φύσημα του Ανέμου που δεν μπορείς να ορίσεις και να ελέγξεις που εναρμονίζεται με την Ψυχή σου και σε καθοδηγεί. Ακολουθώντας αυτή την ξέφρενη πορεία μέσα από την Καρδιά σου η Δημιουργία έχει ήδη επιτευχθεί… Χωρίς κανόνες ..μόνο με την Αλήθεια σου μέσα από το Φύσημα της Φύσης σου ..Δεν Νιώθεις, απλά Συμβαίνει.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Δεν μου αρέσουν οι χαρακτηρισμοί και οι ταμπέλες. Κρατώ το Καλλιτέχνις και σας Ευχαριστώ γι’ αυτό τον προσδιορισμό.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Ευελπιστώντας ότι η Πολιτεία θα ανοίξει και πάλι τους χώρους έκφρασης των Καλλιτεχνών γιατί ο κόσμος έχει ανάγκη την Τέχνη …Πόσοι από εμάς κατά την διάρκεια του εγκλεισμού δεν ακούσαμε  Μουσική, δεν είδαμε Ταινίες δεν είδαμε Θέατρο (έστω και σε μια άλλη παράξενη μορφή του); Ανοίξτε τους χώρους  Πολιτισμού για να μπορούμε και πάλι να Σχεδιάσουμε τα Καλλιτεχνικά μας Όνειρα και να τα προσφέρουμε απλόχερα στο κοινό… Πέρυσι μας έκλεισαν το θέατρο Κιβωτός λόγω της καραντίνας και η παράσταση “Ο Τσάρος με τη Μακριά Γενειάδα” της εξαιρετικής Κάρμεν Ρουγγέρη κατέβηκε με γεμάτο θέατρο.. Εύχομαι να καταφέρουμε να πάμε περιοδεία αυτό το καλοκαίρι και να απολαύσει και ο κόσμος σε όλη την Ελλάδα αυτή την καλοκουρδισμένη δουλειά με τα ευφάνταστα σκηνικά-κοστούμια της Χριστίνας Κουλουμπή και τις μαγικές χορογραφίες του Πέτρου Γάλλια. Παράλληλα μόλις τελειώσει αυτός ο εφιάλτης θέλω να τελειοποιήσουμε με τους εξαιρετικούς συνεργάτες μου και να παραδώσουμε το πρώτο σόλο τραγούδι που ετοιμάζω… Τέλος ευελπιστώ να ξεκινήσω το ντεμπούτο μου στην τηλεόραση μιας και βρίσκομαι σε συζητήσεις για κάτι πολύ ενδιαφέρον…

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσετε με μια φράση την υποκριτική αλλά και γενικότερα το θέατρο ποια θα διαλέγατε; Το Θέατρο είναι η επαφή μας με το Θείο …το μεταφυσικό..!

Πιστεύετε πως δίνονται ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν το ταλέντο τους ή μήπως υπάρχει μια μόνιμη τάση ανακύκλωσης προσώπων και χαρακτήρων; Πιστεύω πως τις ευκαιρίες τις δημιουργούμε
Μόνοι μας. Γίνε αυτό που θέλεις να Προσελκύσεις. Αν το όνειρο μου είναι να μπω σε ένα ανακυκλώσιμο πλαίσιο κάποια στιγμή θα ανακυκλωθώ κι εγώ.. Αν το όνειρό μου είναι να εξελίσσομαι σαν Καλλιτέχνης και να μην επαναπαύομαι κυνηγώντας τη μεταφυσική διάσταση της ίδιας της Τέχνης και να είμαι σε συνεχή επαγρύπνηση για αφύπνιση και δημιουργία κανείς και τίποτα δεν μπορεί να με επηρεάσει.

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του polismagazino; Να κυνηγάτε τα Όνειρα σας και να Ακούτε την Καρδιά σας κάθε στιγμή της Ζωής σας.. Το Ταξίδι μας σε αυτή τη ζωή είναι μικρό και δύσβατο αλλά οι Ταξιδιώτες κουβαλούν τεράστιες βαλίτσες με Εικόνες Μυρωδιές Ήχους Αισθήσεις και… Παραισθήσεις που ενεργοποιούν τη Δημιουργικότητα και μας βγάζουν από το τέλμα των δυσλειτουργικών πεποιθήσεων που θέλει το περιβάλλον να μας περάσει. Ζήστε ….