Άννα Ματσούκα: “Θέλω μέσω της μουσικής, μέσω της φωνής, της ερμηνείας, να προσφέρω λίγη από την αγάπη που έχω νιώσει στη ζωή μου”

“Νιώθω απέραντη χαρά που έχω την ευκαιρία να τραγουδώ και να συνεργάζομαι με εξαιρετικούς ανθρώπους που μου έχουν σταθεί και με έχουν βοηθήσει στα πρώτα μου αυτά βήματα.”

Σύστησέ μας τον άνθρωπο – καλλιτέχνη. Ποια είναι η μουσική σου ταυτότητα; Πώς γεννήθηκε η αγάπη σου για τη μουσική και το τραγούδι; Από πολύ μικρή, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, συγκινούμαι, ενθουσιάζομαι, σκέφτομαι με μουσική. Σίγουρα σημαντικο ρόλο σε αυτό ειχαν οι γονείς μου, αφού κάθε βράδυ κοιμόμουν με τον ήχο της κλασσικής κιθάρας του μπαμπά μου. Η μητέρα μου πάλι, πάντα μας τραγουδούσε στο σπίτι.

Το τραγούδι ήταν μονόδρομος για εσένα, ή έχεις σπουδάσει και κάτι άλλο; Από μικρή μου άρεσε να ασχολούμαι με πολλά πράγματα. Από τη φύση μου ήμουν μέσα στην τέχνη. Ξεκίνησα με στόχο να γίνω γραφίστρια, ήμουν πολύ καλή στο σχέδιο και στο χρώμα. Σκεφτόμουν να συνεχίσω στη σχολή καλών τεχνών κάποια στιγμή. Παράλληλα η αγάπη μου για τα παιδιά, ιδιαίτερα αυτά της προσχολικής ηλικίας, με ώθησε να σπουδάσω προσχολική αγωγή. Από τότε δεν έχω σταματήσει να εργάζομαι ως δασκάλα.
Μια άλλη μεγάλη μου αγάπη ειναι το θέατρο. Έδωσα κατατακτήριες εξετάσεις στο υπουργείο πολιτισμού και ακολούθησαν τρία χρόνια σπουδών σε δραματική σχολή, ενώ παράλληλα ξεκίνησα σπουδές στο ωδείο Αθηνών στο κλασσικό τραγούδι.
Μέχρι και σήμερα κάθε μέρα είναι μια ξεχωριστή περιπέτεια και έχω την ευλογία να την ανακαλύπτω. Πιστεύω κανείς δεν είναι μόνο ένα πράγμα και εύχομαι όλοι να έχουν τη χαρά να δοκιμάζουν και να τολμούν.

Ποια είναι τα «όχι» που θα πεις, στο βωμό της καριέρας; Όχι θα πω σε οτιδήποτε δεν είναι σύμφωνο με τα πιστεύω μου. Γιατί πάνω από όλα έχω την πίστη μου στο Θεό, ύστερα την οικογένεια και τα αγαπημένα μου πρόσωπα. Και φυσικά θα κρίνω και θα επιλέξω να ασχοληθώ ή να απορρίψω κάτι σύμφωνα με τη δική μου αισθητική.

Ποια είναι τα τραγούδια που αγαπάς και ποιο είναι αυτό που όταν το ακούς ή το ερμηνεύεις, «λυγίζεις»; Όλα εκείνα τα τραγουδια που έχω δiσκογραφίσει, που με έχουν ακολουθήσει σε όλη τη μέχρι σήμερα μουσική μου πορεία, όπως το “Θα ‘θελα” του συνθέτη Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη. Πριν τον γνωρίσω έτυχε να το ερμηνεύσω σε συναυλία που παρεβρισκόταν ο ίδιος και έγινε η αφορμή να ξεκινήσει μια πορεία μέχρι σήμερα, γεμάτη αξέχαστες στιγμές, όμορφες μουσικές εμπειρίες. Έδωσε και το όνομα στον πρώτο μου προσωπική δίσκο. Επίσης τα “Μόνο κοντά σου”, “Κάποτε μου ‘χες πει”, “Ο Νοέμβρης των ματιών της”, αλλά και τα” Μοιάζεις και συ σα θάλασσα” και “Συ μου χάραξε πορεία”, δύο δροσερές διασκευές του Απόλλωνα που αγαπώ τόσο πολύ και περιλαμβάνονται στο δίσκο που φτιάξαμε.
Επισης σας ετοιμάζουμε και δύο καινούρια τραγούδια που αγαπώ πολύ ήδη και είμαι πολύ ενθουσιασμένη, μιας και διαφέρουν πολύ από ότι έχετε μέχρι τώρα ακούσει από μας.
Όλα αυτά λοιπόν τα τραγούδια, πέραν του ότι τα αγαπώ γιατί τα έχω ζήσει κάποια από τη γέννηση τους μέχρι σήμερα, είναι τραγούδια ερμηνείας, τραγούδια με εικόνες, ταξιδιάρικα και άκρως ρομαντικά, πως να μην με συγκινούν.
Επίσης, έχω ιδιαίτερη αγάπη στα τραγούδια της ξενιτιάς. Ένα αγαπημένο τραγούδι είναι το” Στο ‘πα και στο ξαναλέω”, το οποίο με έχει ακολουθήσει σε διάφορες στιγμές της ζωής μου. Σίγουρα όμως είναι τόσα αυτά που με κάνουν να “λυγιζω” όπως λέτε, που δε θα χώραγαν στο χαρτί ή στο νου μου να τα μαζέψω.

Ποιο είναι το στοιχείο του χαρακτήρα σου, που σε κάνει να ξεχωρίζεις ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης; Θέλω να είμαι απλή, κρατώ τον εαυτό μου προσγειωμένο. Νοιώθω απέραντη χαρά που έχω την ευκαιρία να τραγουδώ και να συνεργάζομαι με εξαιρετικούς ανθρώπους που μου έχουν σταθεί και με έχουν βοηθήσει στα πρώτα μου αυτά βήματα. Εξελίσσομαι και μαθαίνω καθημερινά. Πιστεύω πως είμαι ένας χαρούμενος άνθρωπος, αρκετά δοτικός. Θέλω πολύ μέσω της μουσικής, μέσω της φωνής, της ερμηνείας, να μπορώ να προσφέρω σε κάθε ακροατή λίγη από την αγάπη που έχω νοιώσει στη ζωή μου.

Πέρυσι κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός σου δίσκος και αυτές τις μέρες ένα δυνατό single που είναι και η αφορμή για την κουβέντα μας. Μίλησέ μας γι’αυτό.
Μετά την κυκλοφορία του CD «Θα’θελα», άρχισα να ηχογραφώ έναν κύκλο τραγουδιών με ροκ διάθεση, πάντα με μουσική του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη και στίχους της Μαρίας Σπυράτου. Το πρώτο από αυτά, με τίτλο «Σύντομα κι απλά», κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί αρέσει πολύ στο κοινό που με ενδιαφέρει, ξεπέρασε σε μια εβδομάδα τις 5000 προβολές και ήδη μπήκε ψηλά στις λίστες της Feel Music για να το ακούμε αυτό το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα!

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; Από τις 10 Μαΐου περίπου θα αρχίσει να προβάλλεται διαδικτυακά η παράσταση «Κάποτε μου’ χες πει» στην οποία συμμετέχω. Αυτό το καλοκαίρι και φθινόπωρο θα συμμετέχω σε 2 προγράμματα που θα παρουσιαστούν συναυλιακά. Το «Όμορφη και παράξενη πατρίδα», όπου έχω την τιμή να τραγουδάω με τον κ. Μπάμπη Τσέρτο και το «Του φεγγαριού τα παραμύθια» με μερικά από τα ομορφότερα μεσογειακά τραγούδια. Το φθινόπωρο θα συμμετέχω στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις παραστάσεις με τίτλο «Λες και ήταν χθες» που ακυρώθηκαν φέτος λόγω της πανδημίας. Όλα αυτά τα προγράμματα είναι σε ενορχήστρωση και μουσική επιμέλεια του Απόλλωνα Κουσκουμβεκάκη και παραγωγή της «Τέχνης Πολιτεία».

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου; Κάποια στιγμή να σταματήσω να τραγουδώ.