Η Παπαδημητρίου Μαρία συμμετέχει στη διαδικτυακή ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο “Θα τα πω όλα στο Θεό!”

KINDER IN GEFAHR” Ich werde alles zu Gott sagen!
Ομαδική Διαδικτυακή Έκθεση Εικαστικών Τεχνών μέσω της “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία.

https://www.facebook.com/konsfarmartgallerybeikonstantinafarmaki

https://www.facebook.com/konsfarmartatelier

«Έχε τον νού σου στο παιδί! Γιατί αν γλιτώσει το παιδί… Υπάρχει Ελπίδα!!!»

Η διαδικτυακή ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο “Θα τα πω όλα στον Θεό!” η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, σκοπό έχει μέσω της εικόνας ν’ αφυπνίσει συνειδήσεις! Γιατί η εικόνα είναι ένας τρόπος αφύπνισης, συγκινεί τους ανθρώπους, τους οδηγεί σε πράξεις αλληλεγγύης – ακόμη και στην πολιτική.
Σ’ αυτή μας την προσπάθεια 31 εικαστικοί καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους μέσω της τέχνης τους, με όλες τις οργανώσεις και τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) του κόσμου που αγωνίζονται για την προστασία και υποστήριξη των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, παρουσιάζοντας έργα που καταδεικνύουν την κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών μέσα από αυτή την διαδικτυακή διαδραστική έκθεση που παρουσιάζει η “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία. Η έκθεση σήμερα 15 Μαρτίου 2022 παρουσιάζει τα έργα και την προσωπικότητα της εικαστικού δημιουργού ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

Διοργάνωση, επιμέλεια, παρουσίαση: Κωνσταντίνα Φαρμάκη Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης/Εικαστικός Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας για τον Όμιλο UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος,
Συντονίστρια Αυστρίας για την Παγκόσμια Οργάνωση WRITERS CAPITAL FOUNDATION και Μέλος του Γραφείου Πολιτιστικής Δικτύωσης της Κάτω Αυστρίας KULTUR VERNETZUNG NÖ

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Η Μαρία Παπαδημητρίου είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος. Το μικρόβιο της ζωγραφικής μπήκε μέσα της, όταν παιδί ακόμη άρχισε να παρατηρεί τις αποχρώσεις και να “κλέβει” τις μπογιές του πατέρα της που ήταν ελαιοχρωματιστής, για να ζωγραφίσει όποια επιφάνεια έβρισκε μπροστά της. Γλάστρες, πέτρες, μάντρες αυλών ,μέχρι που ανακάλυψε τους καμβάδες και μαζί με αυτούς την καθημερινή της πια ανάγκη για έκφραση με τα χρώματα και τα πινέλα της. Μία ανάγκη ύπαρξης και διαλογισμού, χαλάρωσης του νου και του σώματος. ‘Αρχισε να ζωγραφίζει με ακρυλικά χρώματα, προσπαθώντας να παρακολουθήσει μαθήματα δίπλα σε δασκάλους ζωγραφικής, όμως σύντομα παραιτείτο των προσπαθειών γιατί ως φύση ελεύθερη δεν άντεχε τους περιορισμούς και τα όρια που της έθεταν. Όπως η ίδια μας λέει “η ζωγραφική δεν μπαίνει σε καλούπια πρέπει να είσαι και να νιώθεις ελεύθερος”. Η Μαρία Παπαδημητρίου εκφράζεται ελεύθερα στον μουσαμά χωρίς προσχέδιο. Απλώνει τα χρώματα της με οδηγό το συναίσθημα, αυτός είναι ο τρόπος της. Να μπορεί να ζωγραφίσει ελεύθερα ότι την στεναχωρεί, ότι την ενοχλεί ,ότι αγαπά !Τους ταξιδιωτικούς της προορισμούς, τα όνειρά της, τις αποτυχίες της και τις επιτυχίες της. Με χρώματα άλλοτε παχιά και άλλοτε πιο ρευστά καταγράφει στα έργα της σκηνές της καθημερινότητας και γεγονότα που την αγγίζουν επιδιώκοντας να περάσει τα δικά της μηνύματα. Η ζωγραφική είναι ο τρόπος της για να κάνει τη δική της εξέγερση χωρίς να μιλά.
Συμμετέχει στην ομαδική διαδικτυακή έκθεση με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο Θα τα πώ όλα στον Θεό! που παρουσιάζεται από την “Konsfarm Art Gallery ” bei Konstantina Farmaki με 2 έργα Ζωγραφικής.

Κωνσταντίνα Φαρμάκη Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης/Εικαστικός

4 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Ποιος ήταν ο λόγος που ασχοληθήκατε με τη ζωγραφική; Ο λόγος που ασχολήθηκα με τη ζωγραφική είναι ότι από πολύ μικρή ηλικία αυτή η ενασχόληση μου προκαλούσε ηρεμία. Και μπορούσα να διατυπώσω τα συναισθήματά μου στο χαρτί.

Η έμπνευση, το ταλέντο ή η σκληρή δουλειά κάνουν ένα καλλιτέχνη επιτυχημένο; Θεωρώ ότι η ζωγραφική είναι ένα επίτευγμα εκ γενετής. Ειναι μια αξία που μπορεί να εξελιχθεί με επιμονή, υπομονή, προσπάθεια και σκληρή δουλειά. Οπότε θεωρώ ότι το ταλέντο είναι άριστα συνδεδεμένο με τη σκληρή δουλειά για να πετύχει κάποιος.

Πιστεύετε ότι τα έργα πρέπει να μεταφέρουν μηνύματα; Υπάρχουν έργα που μεταφέρουν δείγματα της ψυχής του ζωγράφου, όμως υπάρχουν και έργα που μεταφέρουν μηνύματα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για γεγονότα που επηρεάζουν την καθημερινότητα ποιότητα τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων… π.χ ένας πόλεμος.

Ποια η γνώμη σας για τις τέχνες στην χώρα σας; Έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει; Δυστυχώς στη σημερινή Ελλάδα η τέχνη αντιλαμβάνεται από την κοινωνία ως ένα αγαθό πολυτελείας που λίγοι μπορούν να αγγίξουν. Κατα την γνώμη μου λοιπόν, η τέχνη δεν αναγνωρίζεται όπως της αξίζει, διότι η οικονομική δυσχέρεια των ανθρώπων δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι ένα υπερτιμημένο υλικό αγαθό. Ομως θα πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι. Η ψυχή τι τιμή έχει;;; Μπορεί να πουληθεί η ψυχή;;; Ένας καλλιτέχνης αυτό κάνει. Σε ένα έργο τέχνης έχει δημιουργήσει με την ψυχή του.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ: Η καλλιτέχνης Παπαδημητρίου Μαρία του Ιωάννη και της Αθανασίας, γεννημένη στην Αθήνα
το έτος 1976, αρχικά σπούδασε κιθάρα, κλαρινέτο και συμμετείχε σε πολλές μουσικές συναυλίες κατά τα σχολικά έτη, έπειτα τελείωσε Νοσηλευτική σχολή του Ερυθρού Σταυρού. Αλλά αυτό που την κέρδισε από τα παιδικά της χρόνια είναι η ζωγραφική. Αρχισε να πειραματίζεται από πολύ μικρή ηλικία, μέχρι που κατάλαβε ότι η
ανάγκη για έκφραση μέσα από τα πινέλα και τον μουσαμά ήταν ανάγκη καθημερινή. Ηταν ανάγκη ύπαρξης και διαλογισμού. Ηταν ανάγκη για να ταξιδεύει ο νούς και να χαλαρώνει το σώμα.
• Αυτοδίδακτη ζωγράφος λοιπόν, χωρίς προσχέδιο στο μουσαμά. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι ακρυλικά ανθεκτικά σε περιβαντολογικούς παράγοντες, πολλά μεγέθη πινέλων, σπάτουλες και ακρυλικό στόκο. Με αρκετές εκθέσεις στο βιογραφικό της, δυο διακρίσεις και τιμής ένεκεν σε συμμετοχή στην έκθεση ζωγραφικής με θέμα
(Ειρεσιώνη) και (Γέννηση) στο καμίνι του Δήμου Γαλατσίου. Πρόσφατα αναγνωρίστηκε ως εικαστικός-Ζωγράφος στους Ελληνες ζωγράφους της νεώτερης Ελλάδας. Στην Νάξο στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Απειράνθου εκτίθεται έργο της δημιουργού (Η Προσευχή). Αυθεντικά έργα, ζωγραφισμένα στο χέρι. Το κάθε έργο είναι μοναδικό και ξεχωριστό με μεγάλη αισθητική τέχνη. Το πιο σημαντικό όμως είναι η συναισθηματική αξία του κάθε έργου με τη ζωγράφο.

Εγκαίνια: 05 Μαρτίου 2022 ώρα 16:00 Διάρκεια έκθεσης: από 05.03. – 20.03.2022
Ώρες επισκέψεων:
καθημερινά και καθ’ όλο το 24ωρο
Χορηγός επικοινωνίας
http://polismagazino.gr