Δρ. Κυριακή Ουδατζή: “Ο πολιτισμός σε κάθε του μορφή είναι πνευματική τροφή, άρα ειδικά αυτή την εποχή, σανίδα σωτηρίας και πνευματικής ανάτασης”

Η Διευθύντρια του Ολυμπιακού Μουσείου / Γενική Διευθύντρια ”Olympic Day Run” Greece,
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας / Ceo & Founder, International Olympism Centre ”OLYMPiA” Δρ. Κυριακή Ουδατζή “τοποθετείται” στη δημοσιογραφική ομάδα του polismagazino.gr για τον Κορονοϊό, την Καραντίνα και την Κανονικότητα.

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Αν δεν είχε προηγηθεί η δεκαετής κρίση που βιώσαμε, που απέδειξε ότι είμαστε ανεπίδεκτοι μαθήσεως, θα ήμουν σίγουρη ότι η επόμενη ημέρα θα ήταν καλύτερη…Όχι φυσικά σε οικονομικό επίπεδο – αφού οδηγούμαστε ολοταχώς σε μια άνευ προηγουμένου παγκόσμια οικονομική ύφεση, που συγκρίνεται με το κραχ του ’29 – αλλά σε επίπεδο συνειδητοποίησης του εφήμερου της παρουσίας μας στον πλανήτη… σε επίπεδο αξιών και προτεραιοτήτων, γιατί το μήνυμα για τις πραγματικές αξίες της ζωής – αγάπη, αλληλεγγύη, φιλία, σεβασμός…Ολυμπιακές/πανανθρώπινες αξίες – στάλθηκε με τον πιο ηχηρό τρόπο! Θα συνεχίσω όμως να ελπίζω, να αποτελέσει αυτό το σοκ, εφαλτήριο ατομικής βελτίωσης και συλλογικής ευθύνης για να ξημερώσει μια ομορφότερη ημέρα μια ημέρα που θα λέμε ”ευχαριστώ”, ευγνωμονώντας για όλες τις μικρές καθημερινές χαρές που μπορούμε να απολαμβάνουμε και δεν είναι τελικά τόσο δεδομένες… Μια ημέρα με χαμόγελο και πολιτισμό, γεμάτη διάθεση προσφοράς, αλληλεγγύης, ευγνωμοσύνης… με προτεραιότητα στη συλλογικότητα αντί του ατομικισμού και με ενισχυμένο το ”είναι” αντί του ”φαίνεσθαι”…

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Σίγουρα ένα ”χτύπημα” στην κοινωνικότητα του ατόμου και στην οικονομία, άρα χτύπημα και στον πολιτισμό, στον πρώτο τομέα που βάλλεται σε περιόδους οικονομικών κρίσεων. Από την άλλη πλευρά, ο πολιτισμός μας, ίσως ανακάλυψε έναν σοβαρό λόγο να βελτιωθεί, αλλά αυτό εξαρτάται από την ωριμότητα και τη δεκτικότητα έκαστου εξ ημών. Σε ότι αφορά το διαδίκτυο, παρά το γεγονός ότι είναι το ”δεξί” μου χέρι, ούσα εθισμένη στην τεχνολογία, δεν πιστεύω ότι μπορεί να αντικαταστήσει την φυσική, ανθρώπινη, προσωπική επαφή… απλά συντηρεί σχέσεις… Είναι κάτι σαν την σχέση μας με τα Μουσεία – για να μιλήσω για το ”σπίτι” μου – καμία διαδικτυακή επίσκεψη δεν μπορεί να αντικαταστήσει το μοναδικό συναίσθημα μιας βιωματικής επίσκεψης με φυσική παρουσία και διάδραση… Λόγω όμως της πρωτόγνωρης αυτής συνθήκης που βιώνουμε, προφανώς ακόμα και η διαδικτυακή μορφή επικοινωνίας ανάγεται σε πολύτιμο αγαθό, γιατί μας βοηθάει να διατηρείται η κοινωνική επαφή, επικοινωνία και διάδραση, απομακρύνοντας έτσι τις καταστροφικές συνέπειες της κοινωνικής απομόνωσης και της μοναξιάς. Ο πολιτισμός σε κάθε του μορφή είναι πνευματική τροφή, άρα ειδικά αυτή την εποχή, σανίδα σωτηρίας και πνευματικής ανάτασης.

Ο Τουρισμός, λόγω της θετικής εξέλιξης στη χώρα μας ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, πιστεύετε ότι θα αυξηθεί ή θα πληγεί; Η πανδημία αφορά όλο τον πλανήτη, όπως και ο τουρισμός μας… οπότε με κλειστά σύνορα, ή με φόβο μετακίνησης και διασποράς του ιού, δε νομίζω ότι πριν τα μέσα Ιουλίου θα ξεθαρρέψουμε ώστε να ταξιδεύουμε άφοβα… Με αυτά τα δεδομένα, ο τουρισμός, η βαριά βιομηχανία της χώρας μας, δυστυχώς έχει ήδη πληγεί – αφού ήδη χάθηκε η μισή σεζόν, ειδικά για τη Νότιο Ελλάδα. Ευτυχώς όμως, χάρη στην άψογη αντιμετώπιση της πανδημίας εντός των συνόρων μας, θα αυξηθεί φέτος ο εσωτερικός τουρισμός, αρκεί όλοι μαζί, δυναμικά να στηρίξουμε τη χώρα μας. Από άλλη ματιά, ίσως αυτή είναι η ιδανική ευκαιρία ανασυγκρότησης και αναθεώρησης του τουριστικού μας προϊόντος, που με μεγάλη επιτυχία μπορεί να ξεφύγει από το στερεότυπο ήλιος-θάλασσα, και να αξιοποιήσει επιτέλους την πλούσια φυσική, υλική και άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά, αναπτύσσοντας εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Η «καραντίνα» είναι η «αρχή» ενός «ελέγχου» της κοινωνίας, της οικονομίας και της καθημερινότητάς μας; Δεν δύναμαι να την αντιληφθώ υπό αυτό το πρίσμα. Θα έλεγα ότι η καραντίνα ήταν μια ευτυχώς έγκαιρη για την Ελλάδα αντίδραση, που επιβλήθηκε εξαιτίας της αδυναμίας μας να αντιμετωπίσουμε έναν άγνωστο ”εχθρό”. Σήμερα, αφού κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο για την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας και την επαρκή σκιαγράφηση του προφίλ του ”εχθρού”, ήρθε η στιγμή να ανατρέψουμε κάθε πιθανή προσπάθεια ”ελέγχου”, με επιθετική στάση στον εχθρό που πλέον γνωρίζουμε ότι θα είναι για πάντα εδώ, αλλά επουδενί δεν πρέπει να τον αφήσουμε να καταστρέψει τα θετικά στοιχεία του πολιτισμού και της κοινωνίας μας. Ας κρατήσουμε λοιπόν μόνον τα καλά από αυτή την κρίση, ας μην χάσουμε την αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή, την πειθαρχία και την ωριμότητα που δείξαμε ως λαός, και ας συνεχίσουμε με όπλα τις ατομικές μας ελευθερίες να παλεύουμε όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο, γιατί ακόμα και αν απομακρυνθεί ο κίνδυνος του συγκεκριμένου κορoνοϊού, πανδημίες και άλλου τύπου κρίσεις δεν θα σταματήσουν ποτέ να απειλούν το ανθρώπινο είδος και τον ανθρώπινο πολιτισμό.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Η πραγματικότητα είναι ότι παρά την φαινομενική καραντίνα, δεν σταμάτησα στιγμή ούτε να εργάζομαι ούτε να προγραμματίζω την επόμενη ημέρα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, ειδικά αναφορικά με το Ολυμπιακό Μουσείο. Η επόμενη ημέρα θα ξεκινήσει από εκεί που σταματήσαμε, γιατί πάγωσαν σημαντικές εκδηλώσεις, όπως η επετειακή εγκαινίαση της νέας Μόνιμης Ολυμπιακής μας Συλλογής, αλλά και η υλοποίηση του 3ου Olympic Day Run. Και τα δύο είχαν προγραμματιστεί για τον Μάιο, αλλά λόγω των ειδικών συνθηκών μετατέθηκαν για τον Σεπτέμβρη. Το Olympic Day Run – για εμένα ειδικά, που το εμπνεύστηκα ως θεσμό που θα αναδείξει την χώρα μας στον παγκόσμιο Ολυμπιακό χάρτη – είναι το μεγαλύτερο προσωπικό στοίχημα, άρα και ο κύριος στόχος όχι μόνον για την επόμενη ημέρα, αλλά και για την επόμενη δεκαετία.
Πρόκειται για το μοναδικό ”Ολυμπιακό” δρομικό γεγονός που συνδιοργανώνει σύσσωμη η ελληνική Ολυμπιακή οικογένεια, και που χάρη στην αναγνωρισιμότητα του θεσμού σε παγκόσμιο επίπεδο, θα προβάλει διεθνώς τόσο την χώρα όσο και την άγνωστη δυναμική του μουσειακού και αθλητικού τουρισμού της πόλης μας, αυξάνοντας την τουριστική της κίνηση, για όλη τη διάρκεια του έτους.

Δρ. Κυριακή Ουδατζή
Διευθύντρια Ολυμπιακού Μουσείου / Γενική Διευθύντρια ”Olympic Day Run” Greece
Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας / Ceo & Founder, International Olympism Centre ”OLYMPiA”

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
2016-σήμερα, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας
2005-σήμερα, Διευθύντρια Ολυμπιακού Μουσείου

2012-2016, Μέλος Δ.Σ. ΕΘΝ.Ο.Α.
2004-2016, Λέκτωρ στα Τμήματα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ., Π.Θ. και Δ.Π.Θ.
2001-2006, Σύμβουλος Πολιτιστικών Φορέων και ΟΤΑ & Πρόεδρος Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης
1997-σήμερα, Ιδιωτικό Γραφείο Αρχιτεκτονικών Μελετών, Αποκατάστασης Μνημείων και Αστικών Αναπλάσεων

ΣΠΟΥΔΕΣ
Πτυχίο Αρχιτεκτονικής, Α.Π.Θ. (Υπότροφος ΝΑΤ)
Διδακτορικό & Μεταπτυχιακό (Αριστείο & Υπότροφος Ε.Ε.)
”Ανάδειξη Μνημείων Πολιτισμού” (PhD & Msc, ”Conservation of Historic Towns and Buildings”, DUTh & Centre R. Lemaire, Katholieke Universiteit of Leuven)
Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων (MA, ΕΑΠ)
Πτυχίο · Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. ΣΕΛΕΤΕ

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
Α΄& Γ΄Βραβεία σε Αρχιτεκτονικούς Διαγωνισμούς
Τιμητική συμμετοχή, 4η και 5η ‘Εκθεση Σημαντικού Αρχιτεκτονικού ‘Εργου, 6η BIENNALE Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, Ε.Ι.Α.
Keynote speaker σε Ημερίδες και Συνέδρια

Ιδρυτικό Μέλος Παγκοσμίου Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων (Λοζάννη, 2006)
Leader ”Olympic Day” WG (Lausanne, 2016)
Μέλος Δ.Σ. Ομίλου Φίλων Ολυμπιακού Μουσείου
Μέλος Δ.Σ., Ε.Δ.Σ.Γ. του Κέντρου Unesco για τις Γυναίκες και την Ειρήνη στα Βαλκάνια

Μέλος ΤΕΕ & International Council on Monuments and Sites