ΓΙΟΥΛΗ ΡΗΤΤΑ ΦΑΡΑΤΖΗ (Αρχιτέκτων – Ζωγράφος): “Πιστεύω ότι η ζωγραφική είναι ποίηση με χρώμα, ενώ η ποίηση, ζωγραφική με λέξεις”

“Μεγάλη πηγή έμπνευσης μου είναι η Αρχαία Ελλάδα που είναι η πηγή του πολιτισμού για όλα τα μέρη της γης και έχει πρότυπο το “ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ”….και φυσικά πηγή έμπνευσης μου είναι και η Αναγέννηση που ειναι η αναβίωση της αρχαιότητας στην Ευρώπη”

Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο; Η ζωγραφική είναι γιά μένα μία μορφή προσωπικής έκφρασης, μία ασίγαστη επιθυμία θα έλεγα να απεικονίσω μιά ιδανική πραγματικότητα, γι’ αυτό και η τέχνη μου ονομάζεται ” ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ”. Είναι όμως συγχρόνως και ανάγκη γιά δημιουργία γιατί μέ γεμίζει συναισθήματα και με κάνει ζωγραφίζοντας να υλοποιώ τη λέξη
“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ”. Ολα αυτά έχουν σάν αποτέλεσμα, μία αρμονική και καθαρή τέχνη που δίνει στον θεατή “φιλότεχνο” ένα καταπραυντικό διανοητικό κίνητρο που τον ανακουφίζει από τη σκληρή καθημερινότητα και του δίνει ενέργεια αφού επικοινωνεί μέσω του έργου νοερά με τον ίδιο τον καλλιτέχνη.

ΥΔΡΟΧΟΟΣ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΑΟΥΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός; Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου τυχερό αφού με το χάρισμα που μου έδωσε ο Θεός, μπορώ να βλέπω Υπερκόσμιες Αξίες και μετατρέποντας τες σε συναισθήματα να τις υλοποιώ στον καμβά και έτσι να τις μεταφέρω στους ανθρώπους γύρω μου.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΙΟΝ ΒΡΕΦΟΣ – ΕΡΓΟ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΣΤΟΝ “ΠΑΡΝΑΣΣΟ”

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός; Πηγές έμπνευσης μου είναι η φύση που κρύβει άπειρο μυστήριο γιά τον καλλιτέχνη και κυρίως τα ελληνικά νησιά.
Μεγάλη πηγή έμπνευσης μου είναι και η Αρχαία Ελλάδα που είναι η πηγή του πολιτισμού για όλα τα μέρη της γής και έχει πρότυπο το “ΩΡΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ”….καί φυσικά πηγή έμπνευσης μου είναι η Αναγέννηση που ειναι η αναβίωση της αρχαιότητας στην Ευρώπη.

Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΣ

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Θα ήθελα πάρα πολύ να έρθω σέ διάλογο με τον μεγάλο Αρχιτέκτονα, Ζωγράφο και Σοφό Λεονάρντο Ντά Βίντσι ο οποίος ζωγράφιζε με τρόπο μυστηριώδη.
Ο Λεονάρντο ήταν πολυπράγμων σαν καλλιτέχνης και επιστήμων και με αφορμή την Εκθεση πρός τιμήν του που έγινε στην Ελλάδα και στο Παρίσι παρουσιάζοντας όλα τα Επιιτευγματα Τεχνολογίας του, θα ήθελα να τον ρωτήσω γιατί δεν υλοποιήθηκαν ποτέ αυτά τα σχέδια που που θα είχαν αλλάξει τον ρούν της Ιστορίας.

Η ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής; Εκτός απο τη ζωγραφικη ασχολούμαι και με τη μουσική και την ποίηση και γράφω στίχους και τραγούδια.
Οταν ζωγραφίζω ακούω πάντα κλασσικη η έντεχνη μουσική. Οι ήχοι υπό τη μορφή συναισθημάτων απεικονίζονται στο έργο μου. Επίσης θα μπορούσα να ασχοληθώ με το θέατρο που είναι ένα μέσον εκφρασης ιδεών. Πιστεύω ότι η ζωγραφική είναι ποίηση με χρώμα, ενώ η ποίηση, ζωγραφική με λέξεις.

Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά; Πιστεύω ότι θα ήταν η Αναγέννηση γιατί η εποχή αυτή είναι η αναβίωση του Εληνικού πολιτισμού στην Ευρώπη. Θα εκφραζόμουν καλλιτεχνικά με έργα εμπνευσμένα από την Αρχαία Ελλαδα, όπως το έργο μου “Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ, ΣΥΜΒΟΛΟ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ”,
“Η ΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ”,
“ΟΙ ΕΝΝΕΑ ΜΟΥΣΕΣ” κ.ά.

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΕΡΓΟ

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Η σχέση του δημιουργού με το έργο του είναι όπως η σχέση μητέρας παιδιού.
Η ψυχή του καλλιτέχνη περικλείεται μέσα σ’ αυτό, όπως και η ενέργεια του. Ετσι κάθε έργο είναι μοναδικό γιά τον θεατή φιλότεχνο!

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Εχω πολλά σχέδια για το μέλλον και θα ήθελα να δημιουργήσω εντελώς προσωπικες μου συνθέσεις
εμπνευσμένες από τα τρέχοντα γεγονότα των καιρών, που θα αγγίξουν τις ψυχές όλων των ανθρώπων της γης, με ενσυνειδηση και αγάπη.

Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ – ΣΥΜΒΟΛΟ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ – ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΕΡΓΟ

Βιογραφικο. Η Γιούλη Ρήττα-Φαρατζή γεννήθηκε στην Αθήνα. Αριστούχος μαθήτρια, τελείωσε με πολλές διακρίσεις και βραβεία την Ελληνογαλλική σχολή Ζαν Ντ΄ Αρκ, όπου πήρε τα γαλλικά διπλώματα CERTIFICAT KAI SORBONNE. Την ίδια εποχή πήρε το δίπλωμα της στα αγγλικά. 
Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων Οικονομικά και Αρχιτεκτονική στην Αθήνα. Φοίτησε στη σχολή Καλών Τεχνών στο Παρίσι, όπου μελέτησε την Αναγέννηση στο έργο του Leonardo Da Vinci και στην Ισπανία όπου μελέτησε το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. 
Σπούδασε πιάνο και αρμονία στο Εθνικό Ωδείο. Εκείνη την εποχή άρχισε να γράφει ποίηση που ήταν απαύγασμα των εμπειριών της, της ιδιαίτερης ευαισθησίας που είχε από μικρό παιδί στην ψυχή της, αλλά και της μεγάλης αγάπης της για την Ελλάδα. Άλλη μεγάλη αγάπη της είναι να διδάσκει την τέχνη στα παιδιά και να διαμορφώνει σωστούς χαρακτήρες με ήθος και αξίες. Σήμερα η ανέκδοτη ποιητική της συλλογή ΄ΚΡΑΥΓΗ ΖΩΗΣ΄ που έχει βραβευθεί στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό της ΧΟΝ, στο Διαγωνισμό των Εκπαιδευτηρίων Καίσαρη κ.ά περιέχει 300 ποιήματα, με πολύ δυνατό στίχο. To 2010 βραβεύτηκε από τον ” ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ “για το έργο της ” Η Παναγία και το Θείον Βρέφος”Επειδή από μικρή της άρεσε ο χορός και ιδιαίτερα το μπαλέτο έχει ζωγραφίσει πολλούς πίνακες με θέμα χορευτικές παραστάσεις από τη Λίμνη των Κύκνων , τη Ζιζέλ, Ρωμαίος και Ιουλιέτα και όλα με ιδιαίτερη κίνηση, σαν αληθινά. Έχει κάνει πολλές ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Ευρώπη και Αμερική. Έργα της υπάρχουν σε μουσεία, τράπεζες κ.ά

Ατομικές εκθέσεις -Γκαλερί CHINA Αθήνα 1991 – Γλυφάδα. 1994 – Πνευματικό Κέντρο Βούλας 1995 – Πνευματικό κέντρο Αθήνας 1996 – Πολυτεχνείο. 1996 – Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου 1996 – 2008 – Πολλές ατομικές Εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα και συμμετοχές στο Εξωτερικό 2009 – Σεπτέμβριος – Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο 2010 – Πνευματικό Κέντρο Αθηνών 2010 – Έκθεση στην Κρήτη ” Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ ” με μουσική επένδυση Μίκη Θεοδωράκη. 2010 – Απρίλιος – Έκθεση στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός και βράβευση του Αναγεννησιακού έργου της ζωγράφου ” Η Παναγία με το Θείον Βρέφος ” το οποίο ανήκει σήμερα στο Κέντρο Οικουμενικού Ελληνισμού. 2010 – Ιούνιος – Πνευματικό Κέντρο Φλοίσβου Παλαιού Φαλήρου 2011 – Μάρτιος – Έκθεση στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι για τη γιορτή της Γυναίκας 2011 – Ιούνιος – Πνευματικό Κέντρο Φλοίσβου . 2011 – Ιούλιος – Αύγουστος στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου , Ατομική Έκθεση Ζωγραφικής με θέμα ” ΜΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ” 2011 – Νοέμβριος – Πνευματικό Κέντρο Φλοίσβου. 2012 – Φεβρουάριος – Κολωνάκι Γκαλερί JK 2012 –Στις 19 Μαρτίου Στο HILTON Τιμήθηκε με τον “ΧΡΥΣΟΥΝ ΣΤΕΦΑΝΟΝ ΤΙΜΗΣ “Από το Κέντρο Οικουμενικού Ελληνισμού δια την προσφοράν της στην Τέχνη και τον Πολιτισμό μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ.Ιερώνυμο, τον Διευθυντή του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου προχωρημένων Ερευνών στο Χιούστον κ.Δημήτριο Νανόπουλο και άλλες προσωπικότητες, σε μια λαμπρή τελετή στην αίθουσα Τερψιχόρη του Hilton παρουσία Χιλίων εκλεκτών Ελλήνων. 

Βιογραφικό της Ζωγράφου βρίσκεται στην Εγκυκλοπαίδεια βιογραφιών των σημαντικότερων προσωπικοτήτων της Ελλάδος “WHO IS WHO “και στους τόμους των προσωπικοτήτων του Οικουμενικού Ελληνισμού “ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ” που θα διανεμηθούν σε όλες τις μεγάλες βιβλιοθήκες παγκοσμίως. 

Από 2012 έως 2015 έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις στον Ελληνογαλλικό Σύνδεσμο στο Κολωνάκι – Αθήνα , στο θησείο – Αθήνα, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Χίου στο Ιδρυμα Τέχνης και Παράδοσης Θράκης με τίτλο “ΜΟΥΣΕΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ” στα Ελληνικά νησιά και στο Εξωτερικό. 

Tο 2016 είχε Εκθέσεις στην Κρήτη με θέμα “Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΥΜΒΟΛΟ ΝΙΚΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ” Στο Κολωνάκι με τίτλο “ΦΩΣ ΚΑΙ ΣΚΙΑ “, στο Πνευματικό Κέντρο στο Φλοίσβο με θέμα ” ΜΕΘ΄ΙΠΠΟΥ ΣΥΜΠΟΡΕΥΘΗΜΕΝ “και πολλές συμμετοχές σε ομαδικές εκθέσεις όπως δύο φορές στο καλλιτεχνικό κέντρο BOO στο Θησείο , σε Άνδρο , Πάρο και άλλα νησιά μας . 

Το εργαστήριο Ζωγραφικής της κ. Γιούλης Ρήττα – Φαρατζή  είναι η  ART GALLERY ΥΔΡΟΧΟΟΣ 
Email [email protected] τηλέφωνο 6907104124