Ξετυλίγοντας το νήμα της μνήμης

Μια παράσταση που θα παρουσιαστεί και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μια παράσταση που ως συνήθως ΔΕΝ θα παρουσιαστεί στην Θεσσαλονίκη.

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

 

Η πρώτη παρουσίαση του «The Thread» (το νήμα), έγινε στo Λονδίνο. Κριτικοί και κοινό υποδέχτηκαν την παράσταση με διθυραμβικές κριτικές. Μια παράσταση-ύμνος στην Ελλάδα που θα παρουσιαστεί στην Επίδαυρο, και στην οποία συνδέονται ανέλπιστα ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, η Μαίρη Κατράντζου και ο σπουδαίος χορευτής- χορογράφος Russell Maliphant.

http://www.nikosonline.gr

Η παράσταση-ύμνος στην Ελλάδα, που οργανώνει η εταιρία Λάβρυς, βασίζεται στο διάλογο του παρελθόντος με το παρόν.

Υπάρχουν οι παραδοσιακοί Ελληνικοί χοροί που από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μας φανερώνουν την διαχρονικότητα του Ελληνικού Πολιτισμού, αλλά υπάρχει και ο σύγχρονος χορός.

Δύο κόσμοι φαινομενικά αντίθετοι και ξένοι- αλλά τόσο ίδιοι!

Ο κόσμος της παράδοσης που εκπροσωπεί τη σταθερότητα και την εξωστρέφεια και ο κόσμος της σύγχρονης κίνησης που εκπροσωπεί την αναζήτηση και τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων.

“Πάντα έδινα προτεραιότητα στην μνήμη. Εάν έχεις την δυνατότητα να είσαι βυθισμένος στο διάστημα, αυτό το αποκαλούμε μνήμη και με την μνήμη έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνεις βήματα στο μέλλον με απίστευτη συνέπεια και αποτελεσματικότητα.” Vangelis

Η πρωτότυπη και εμπνευσμένη για τη συγκεκριμένη παράσταση μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου, έχει έντονη τη γνωστή μουσική γραφή του, ενώ πλαισιώνεται αρμονικά από εξαιρετικούς σολίστες παραδοσιακών μουσικών οργάνων (γκάιντες, λύρες, νταούλια κλπ). Αυτή η μουσική πότε διαχωρίζει και πότε ενώνει τους δύο αυτούς κόσμους δημιουργώντας μια ξεχωριστή μουσική ενότητα που σε καθηλώνει. Θα πάρετε μια μικρή γεύση από το video που σας έχω πιο κάτω, και θα καταλάβετε τι εννοώ.

“Δουλεύοντας με τον Βαγγέλη είναι τιμή και χαρά. Ο μουσικός κόσμος που δημιούργησε έχει βασική κατανόηση της παράδοσης και της κληρονομιάς, ενώ παράλληλα κινείται σε νέες κατευθύνσεις για να δημιουργήσει αντιπαραθέσεις. Μου έδωσε έμπνευση η μουσική του. Είμαι ενθουσιασμένος που είμαι μέρος της.” Russell Maliphant

Ο Russell Maliphant με την προσωπική του χορευτική γλώσσα τολμά, αποδομεί και ανασυνθέτει την κινησιολογία του παρελθόντος δημιουργώντας τομή στη δημιουργική του πορεία.

Μελέτησε βαθιά με τη βοήθεια δυο Ελλήνων δασκάλων, της Ελένης Σπαθιά και του Τάκη Καραχάλιου τους Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς και κατάφερε να δημιουργήσει μια μαγευτική παράσταση.

Ο «χορογράφος του φωτός» Michael Hulls δημιούργησε ένα μοναδικό φωτιστικό «σκηνικό» υψηλής αισθητικής και η ανερχόμενη δύναμη του σύγχρονου ντιζάιν Μαίρη Κατράντζου σχεδίασε τα κοστούμια της παράστασης εμπνευσμένη από αρχαία Μινωικά αγγεία.

Μπράβο στην κα. Γεωργία Ηλιοπούλου, ιδρύτρια και διευθύντρια της πολιτιστικής εταιρίας ΛΑΒΡΥΣ από το 1991, η οποία αποφάσισε να υλοποιήσει μια τολμηρή ιδέα.

Από τον Ιανουάριο του 2016 που το σκέφτηκε, με επιμονή και υπομονή κατάφερε και ένωσε όλους τους καλλιτέχνες και να δημιουργήσει μια πανάκριβη πρωτογενή παραγωγή χορού, με σπουδαίους συντελεστές διεθνούς φήμης και μια ομάδα 18 επιλεγμένων Ελλήνων χορευτών (12 χορευτών σύγχρονου και 6 χορευτών παραδοσιακού χορού).

Μια παράσταση, που υπογραμμίζει στο διεθνές κοινό τη δημιουργικότητα του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.
Νίκος Μουρατίδης
http://www.nikosonline.gr

Το http://Polismagazino.gr επικοινώνησε τόσο με την εταιρία παραγωγής Λάβρυς, όσο και με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, για να μάθουμε για ποιο λόγο η παράσταση, ενώ θα κάνει Ευρωπαϊκή περιοδεία, ενώ θα παιχτεί στην Αθήνα…. δεν θα παιχτεί στην Θεσσαλονίκη.

Ιδού τι μας είπαν…..

Λάβρυς: «Ναι, δεν έχει γίνει προγραμματισμός προς το παρών για Θεσσαλονίκη, αλλά πιστεύουμε πως αν όλα πάνε καλά, μέσα στο 2020 θα παιχτεί.»

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: “Δεν έχουμε κάποια σχετική ενημέρωση.”

Από ποιον περιμένουν άραγε ενημέρωση;

Ποια είναι η δουλειά τους;

Γιατί έχουν πάρει θέσεις και καρέκλες αφού δεν μπορούν να κλείσουν σημαντικές παραστάσεις;