Αθηνά Χατζή: “Ας απελευθερωθούν στο κοινό οι καλλιτεχνικές δυνάμεις που εν πολλοίς έλειψαν σαν έκφραση και παρουσίαση τη διετία της πανδημίας”

“Θα ήθελα να προχωρήσω σε μια ψύχραιμη αποτίμηση της τελευταίας μου δουλειάς, τα Αστικά Ημιτόνια, που παρουσιάστηκε, με επιτυχία θα έλεγα, το 2020-2021 στη Gallery Genesis…”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Προσπαθώ να επαναφέρω όλη την παλέτα των συναισθημάτων μου από το 2021, γιατί το φούντωμα της πανδημίας τις τελευταίες εβδομάδες του έτους δημιουργεί αρνητικές προδιαθέσεις και μελαγχολικές σκέψεις.
Συνολικά όμως τη βλέπω ως πιο αισιόδοξη χρονιά. Έχουμε πάλι άνοιγμα της τέχνης και με χαρά, μετά το καλοκαίρι, είδαμε σπουδαίες εκθέσεις αγαπημένων φίλων προγραμματισμένες για το 2020 που αναβλήθηκαν από τα lockdowns.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Τα μέτρα συνεχώς αλλάζουν, προσαρμόζονται και προσπαθούν πιστεύω να συγκεράσουν τις επιστημονικές επιταγές με τις κοινωνικές ανάγκες. Βλέπω έντονη την επιθυμία όλων, κυβερνώντων και πολιτών, για ανοιχτή οικονομία που είναι και για μένα το ζητούμενο στο χώρο της τέχνης.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Ελπίζω δημιουργικό. Να απελευθερωθούν δηλαδη στο κοινό οι καλλιτεχνικές δυνάμεις που εν πολλοίς έλειψαν σαν έκφραση και παρουσίαση τη διετία της πανδημίας,

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Θα πρότεινα όλοι να δούμε τη ζωή μας πιο ουσιαστικά, ιεραρχώντας τις ανάγκες και απαιτήσεις μας, με τη σοφία που αποκομίζουμε από τη συνεχιζόμενη περιπέτεια της πανδημίας, αφάνταστης πριν από δύο χρόνια. Προτείνω αναμφισβήτητα αισιοδοξία και επιμονή στο αύριο. Οι μεγαλύτερες καταστροφές και απογοητέυσεις ξεπερνιούνται από εμάς τους ίδιους.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Ελπίζω να μπορέσουμε να επουλώσουμε τα τραύματα που ο καθένας μας απέκτησε από τη δική του διαχείριση της πανδημίας και περιλαμβάνουν απώλειες, μοναξιά, αποκλεισμό. Εύχομαι επίσης να αντιμετωπίζουμε στο εξής τα επόμενα εμπόδια και προβλήματα πιο λογικά και πιο συναινετικά, Αυτή η φανατική υποστήριξη διαμετρικά αντίθετων απόψεων για κάθε φάση και μέτρο της πανδημίας που στο χρόνο αποδείχτηκε και εντελώς αντιφατική δεν βοηθά σε καμία περίπτωση την εξέλιξη της κοινωνίας μας.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Θα ήθελα να προχωρήσω σε μια ψύχραιμη αποτίμηση της τελευταίας μου δουλειάς, τα Αστικά Ημιτόνια, που παρουσιάστηκε, με επιτυχία θα έλεγα, το 2020-2021 στη Gallery Genesis. Και να ξεκινήσω πιο δυναμικά την επόμενή μου θεματική.