Η Rinette Josafat συμμετέχει με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ στην Art Thessaloniki

Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ στην Art Thessaloniki σταθερά συνεχίζει να “φλερτάρει” με πρωτοποριακά πρότζεκτ τα οποία εμπνέεται επιμελείται και παρουσιάζει η ζωγράφος Χρύσα Μπαρζόκα. www.facebook.com/chris.alevra

https://www.facebook.com/epimonitexni/?ti=as https://www.facebook.com/ArtThessalonikiFair/

Έργα συλλογικότητας, σύγχρονων & διεθνούς φήμης εικαστικών απαρτίζουν αυτή την επιτυχημένη πορεία. Έχουμε την ευκαιρία να θαυμάζουμε και τις δικές σας αυθεντικές δημιουργίες στο πρότζεκτ της ΕΠΙΜΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ αυτή την φορά στη διεθνή Art Thessaloniki που διοργανώνει στην πόλη μας ο καλλιτεχνικός της διευθυντής Παντελής Τσάτσης. www.facebook.com/pantelis.tsatsis

Είστε μια καλλιτέχνης που συμμετέχετε στην εικαστική σκηνή με την ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ και αυτή τη φορά στη διεθνή art Thessaloniki contemporary art. Τι αφορά το έργο που θα δούμε; Στη φετινή έκθεση παρουσιάζω δύο εργα μικτής τεχνικής σε μικρή διάσταση. Είναι μια τεχνική που με ελκύει ιδιαίτερα αυτή την εποχή γιατί μου δίνει μεγάλη ελευθερία να εκφραστώ με διάφορα μέσα και υλικά. Οι μορφές μέσα στα έργα αυτά, ακροβατούν, σαν να θέλουν να δραπετεύσουν! Παρουσιάζω επίσης κάποια βιβλία-έργα τέχνης (altered books). Πρόκειται για παλιά βιβλία, που θα κατέληγαν σε κάποιο μπαούλο ή στα σκουπίδια, που αποκτούν μια νέα ζωή. Αφού έχουν επιτελέσει για χρόνια τον αρχικό σκοπό τους, δηλαδή να διαβαστούν από τον αναγνώστη, τώρα μεταμορφώνονται σε αντικείμενα τέχνης.

Θα θέλατε να μας διηγηθείτε ένα μικρό χρονικό από το ξεκίνημα σας έως σημερα; Ξεκίνησα να ζωγραφίζω από την εφηβική μου ηλικία, με κίνητρο τα μαθήματα εικαστικών που είχα την τύχη να παρακολουθήσω στο σχολείο μου. Για ένα αρκετά μεγάλο διάστημα δεν ασχολήθηκα εντατικά μια και ακολούθησα διαφορετική επαγγελματική διαδρομή. Την τελευταία δεκαετία, έχοντας περισσότερο χρόνο στη διάθεσή μου, ξαναβρήκα την αγάπη μου για την τέχνη, ασχολήθηκα περισσότερο, παρακολούθησα μαθήματα, σεμινάρια, μπήκα σε καλλιτεχνικές ομάδες, παίρνω μέρος σε εκθέσεις και όλο αυτό μου δίνει έμπνευση και όρεξη για δημιουργία.

Γνωρίζετε το θέμα πριν ξεκινήσετε την φιλοτέχνηση ενός έργου ή ξεκινάτε και εμπνέεστε κατά τη διάρκεια της δημιουργίας; Δεν υπάρχουν κανόνες, μπορεί να συμβούν και τα δύο. Συχνά η έμπνευση έρχεται από ένα υλικό που θα βρεις μπροστά σου, από κάποια χρώματα στη φύση ή σε μια φωτογραφία ή ακόμη απλά από την ψυχική σου διάθεση. Ξεκινάς και σε βγάζει κάπου!  Άλλοτε υπάρχει κάποιο θέμα που δίνεται από ένα challenge ή μία έκθεση. Αυτό που είναι συναρπαστικό είναι η ελευθερία που έχεις για να εκφραστείς, ακόμη και όταν το θέμα είναι εκ των προτέρων συγκεκριμένο. Πόσο διαφορετικά βλέπει, και αποτυπώνει το ίδιο θέμα ο κάθε καλλιτέχνης, ανάλογα με την οπτική και την τεχνική του. 

Αν ντύνατε με μουσική το έργο σας, το οποίο θα δούμε στην Art Thessaloniki, ποια θα ήταν; Θα ήταν το “Come away with me” της Nora Jones. 

Σας αρέσει να ακούτε μουσική όταν δημιουργείτε; Τι είδους προτιμάτε; Ναι ακούω πάντα μουσική όταν δημιουργώ και είμαι σίγουρη ότι επηρεάζει το αποτέλεσμα! Πολλές φορές στα έργα μου οι στίχοι είναι γραμμένοι, ενσωματωμένοι στο έργο. Η μουσική που με ηρεμεί και με εμπνέει η Jazz, η Soul και το Classic Rock.

Τι σημαίνει για εσάς η ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΕΧΝΗ; Αυτό ακριβώς που υποδεικνύουν οι λέξεις! Την Επιμονή να κάνω αυτό που αγαπώ αλλά και την ευκαιρία που μου δίνεται να δείξω τα έργα μου στο κοινό, να γνωρίσω και να συναναστραφώ με άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα. Ευχαριστώ θερμά γι αυτό την αεικίνητη, ακούραστη και χαμογελαστή Χρύσα Μπαρζόκα που με ενσωμάτωσε με αγάπη στην ομάδα και μου δίνει κίνητρο και θάρρος να συνεχίσω με όρεξη! Θα επιμείνουμε όλοι μαζί με αισιοδοξία, μέσω της τέχνης μας στις δύσκολες εποχές που διανύουμε!

Ποια χώρα είναι αυτή που θα επισκεφθείτε πρώτα στην Art Thessaloniki; Δεν έχω στο μυαλό μου κάτι που θα ήθελα να δω πρώτο. Θέλω να περάσω πολύ χρόνο στους χώρους της έκθεσης, να ταξιδέψω με τα μάτια και την ψυχή μου, να εμπνευστώ, να γνωρίσω αξιόλογους καλλιτέχνες και να βρεθώ με τους φίλους συναδέλφους μου!

Πως νοιώθετε που συμμετέχετε σε αυτή τη γιορτή της Τέχνης; Νοιώθω πολύ τυχερή και χαρούμενη που μου δίνεται η ευκαιρία να πάρω μέρος στην μεγαλύτερη γιορτή Τέχνης της πόλης μας, ίσως και της Ελλάδας, ανάμεσα σε τόσους αξιόλογους καλλιτέχνες.

Χορηγός επικοινωνίας
polismagazino.gr