Φάνης Γουλής: “Να προωθηθούν οι τέχνες σε όλες τους τις μορφές… μόνο αυτές μπορούν να καλλιεργήσουν και να εξευγενίσουν την ανθρώπινη υπόσταση”

“Δουλεύω μια σειρά από έργα με τίτλο “monkey business”. Τα συγκεκριμένα έργα θα είναι μια θεματική ενότητα με κυρίαρχο θέμα τον χιμπατζή, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά δοσμένο σαν φιγούρα μέσα σε συνθέσεις και κόσμους και άλλοτε μόνος του, με ένα βαθύ υπονοούμενο ότι παρόλο που η ανθρωπότητα βρίσκεται στο απόγειο της τεχνολογίας ουσιαστικά στο βάθος ο περισσότερος πληθυσμός της γης είναι ακόμα πρωτόγονος σε σκέψη και σε συμπεριφορά”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Συναισθήματα για το 2021… δύσκολη χρονιά για όλους και για εμένα επίσης. Προσπάθησα να μην βλέπω τηλεόραση πολύ αλλά να ζωγραφίζω περισσότερο ώστε να μην οδηγηθώ στην κατάθλιψη όπως ο περισσότερος κόσμος.

Κήπος του παραλόγου

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Η κυβέρνηση έχει κάνει κατά την άποψή μου πολύ σωστές κινήσεις αλλά παράλληλα και κάποια λάθη στη διαχείριση της πανδημίας. Ένα από αυτά είναι η υπερβολική μετάδοση απαισιοδοξίας που έχει επιτρέψει στα κανάλια να βομβαρδίζουν καθημερινά τον κόσμο. Έχει φέρει αντίθετα αποτελέσματα και ο κόσμος δεν θα “φεύγει” από κοβιντ αλλά από ψυχολογικα. Θα έπρεπε επίσης στην εκπαίδευση να έχει δώσει λύσεις καλύτερες για την καθημερινότητα μαθητών και εκπαιδευτικών. Όπως δίπλα ωράρια πρωινό και μεσημεριανό σχολείο με την πρόσληψη παραπάνω αναπληρωτών, αντί να δίνουν τα χρήματα για πλατφόρμες που δεν έφεραν αποτελέσματα ουσιαστικά.

King nothing

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Πιστεύω ότι το 2022 θα αρχίσουμε να βγαίνουμε σιγά σιγά από όλο αυτό που βιώνουμε, με αποτέλεσμα ο κόσμος να ξαναστραφεί πιο ελεύθερα στις διάφορες μορφές τέχνης που τόσο έχει στερηθεί, είτε λέγεται θέατρο είτε συναυλίες… εκθέσεις… Γενικότερα “τέχνη” που στερήθηκε ο κόσμος τα τελευταία 2 και κάτι χρονια.

Codex – lost of inocense

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Θα πρότεινα αισιοδοξία και πίστη στην καθημερινότητά μας. Να αφήσουμε τα περίεργα αυτά 2,5 χρόνια πίσω και να εκτιμήσουμε την ίδια την ζωή και τις ανθρώπινες σχέσεις λίγο παραπάνω.

Μonkey buisines

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Την απομόνωση και την αποξένωση θα την σβήσουμε γρήγορα νομίζω… Η βία είναι ένα κεφάλαιο που θα χρειαστεί προσοχή από τις εκάστοτε κοινωνίες … Συνήθως σε εποχές παραλογισμού και εμπόλεμης κατάστασης, ανθίζει η βία. Η πρόταση μου είναι να προωθηθούν οι τέχνες σε όλες τους τις μορφές, μόνο αυτές μπορούν να καλλιεργήσουν και να εξευγενίσουν την ανθρώπινη υπόσταση.

Θαλασσινό τοπίο

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Το 2022 πιστεύω ότι θα καταφέρω να εκθέσω κάποια από τα έργα που έχουν δημιουργηθεί στην περίοδο της καραντίνας. Δουλεύω μια σειρά από έργα με τίτλο ‘monkey business’. Τα συγκεκριμένα έργα θα είναι μια θεματική ενότητα με κυρίαρχο θέμα τον χιμπατζή, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά δοσμένο σαν φιγούρα μέσα σε συνθέσεις και κόσμους και άλλοτε μόνος του, με ένα βαθύ υπονοούμενο ότι παρόλο που η ανθρωπότητα βρίσκεται στο απόγειο της τεχνολογίας ουσιαστικά στον βάθος ο περισσότερος πληθυσμός της γης είναι ακόμα πρωτόγονος σε σκέψη και σε συμπεριφορά