Έτος Μελίνα Μερκούρη – εκδηλώσεις μπούρδες!

Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης

Η Θεσσαλονίκη απουσιάζει εντελώς – όπως και όλη η βόρεια Ελλάδα

Ξεκίνησε το έτος Μελίνα Μερκούρη, με την παρουσίαση των Πρακτικών της Διεθνούς Ημερίδας για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Μαζεύτηκαν κάποιοι καλεσμένοι με προσκλήσεις – που οι μισοί δεν πήγαν – και έκαναν μπλα μπλα. Η Μενδώνη ήταν βέβαια εκεί για να μιλήσει σε όσες κάμερες πήγαν και για να βγει δεκάδες φωτογραφίες!

Το 2020 είναι λέει έτος Μελίνα Μερκούρη, και πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανακοινώθηκε από την υπουργό Λίνα Μενδώνη. Ένα πρόγραμμα εντελώς πρόχειρο, ανέμπνευστο και ανέτιμο. Εν ολίγοις δεν ξέρουν τι ακριβώς θα κάνουν, κι αυτά που θα κάνουν είναι μπούρδες!

Αν θέλεις να κάνεις ένα έτος αφιερωμένο σε μια προσωπικότητα – όπως η Μελίνα – το ετοιμάζεις από πολύ πριν και με κάθε λεπτομέρεια. Κατ΄ αρχήν το ονομάζεις 100 χρόνια από την γέννηση της Μελίνας (1920). Ύστερα καλείς όλους τους φίλους και συνεργάτες της που βρίσκονται εν ζωή, να αναλάβουν από κάτι. Τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Διονύση Φωτόπουλο, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, την Νάνα Μούσχουρη, τον Γιάννη Μαρκόπουλο, τον Γιάννη Φέρτη, τον Σαββόπουλο, τον Νταλάρα κλπ. Επιπλέον βρίσκεις συγκλονιστικές ιδέες που θα γεμίσουν ένα ολόκληρο έτος. Θα σας πω τι ανακοίνωσαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και με πιο σκούρα γράμματα θα δείτε τα σχόλια και τις προτάσεις μου.

Το πρόγραμμα του έτους Μελίνα Μερκούρη έχει τις εξής εκδηλώσεις:

– Τιμητική εκδήλωση στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα με θέμα «Η δική μας Μελίνα» (26/2)

Στο Ναύπλιο είναι αυτό και για να μην λένε λεπτομέρειες σημαίνει ότι θα είναι ένα τίποτα. Θα μαζευτούν διάφοροι με τις συννυφάδες τους και θα κάνουν μπλα μπλα…

– Απονομή των θεατρικών βραβείων Μελίνα Μερκούρη στο Εθνικό Θέατρο (REX) από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού και εκδήλωση στη μνήμη της Μελίνας.

Ε, καλά αυτό γίνεται κάθε χρόνο…και μάλιστα στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη που είναι και πιο πρέπον. Πότε θα γίνει- ποιες θα είναι οι υποψήφιες και αν θα είναι ελεύθερη είσοδος για το κοινό δεν μας λένε.

– Στο μικρό θέατρο Επιδαύρου, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη θα δώσει συναυλία με τραγούδια της Μελίνας (Ιούνιος)

Αντί να μαζέψουν 5-6 μεγάλες ηθοποιούς μας να πουν τα τραγούδια αυτής της γυναίκας, ντυμένες καταπληκτικά και σκηνοθετημένες, τα έδωσαν στην Πρωτοψάλτη! Ότι του φανεί του Λωλοστεφανή. Θα είναι ελεύθερη η είσοδος για το κοινό άραγε;

Η συνέχεια με τα ρεζιλίκια…εδώ https://bit.ly/37IklBt