«Μόνος γίνεσαι κανένας»

Μια συγκλονιστική παράσταση για την έμφυλη βία

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

Μια απίστευτα υπέροχη εμπειρία ζήσαμε ως αυτοδιοργανωτική θεατρική ομάδα της Τέχνης, την Παρασκευή 25 και το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 στο θεατράκι της Τέχνης, παρουσιάζοντας τη θεατρική παράσταση με τίτλο «Μόνος γίνεσαι κανένας», βασισμένη στα έργα “Σας αρέσει ο Μπράμς?” της Μάρως Δούκα από το βιβλίο «Γιατί εμένα η ψυχή μου» και “Κριστέλα” της Μαρίας Τσιμά από το βιβλίο “Ίσια δικαιώματα”.

Συγκινητική η ανταπόκριση σας (sold out και οι δύο παραστάσεις), ακόμη πιο συγκινητικά τα λόγια σας μετά την παράσταση.

Για όσους δεν πρόλαβαν λοιπόν να δουν την παράσταση, μπορούν να την απολαύσουν το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 8 στο αγαπημένο θεατράκι της Τέχνης.

Τα έργα “Σας αρέσει ο Μπράμς?” της Μάρως Δούκα από το βιβλίο «Γιατί εμένα η ψυχή μου» και “Κριστέλα” της Μαρίας Τσιμά από το βιβλίο “Ίσια δικαιώματα”, είναι δύο συγκλονιστικά κείμενα που περιγράφουν μια ζοφερή πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα πλημμυρισμένη στο αίμα.

Αίμα γυναικών που χάθηκαν, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες.

Αίμα γυναικών που απλώς ζήτησαν να ξεφύγουν από μια κακοποιητική σχέση.

Αίμα γυναικών που ονειρεύτηκαν μια καλύτερη ζωή, μακριά από μια χώρα που τους έδειχνε το δρόμο προς τη «Δύση».

Η τραγική καταγραφή των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα του 2022 συγκλονίζει. Μετράμε, κατά μέσο όρο, μία γυναικοκτονία το μήνα, κάποιες φορές και δύο ή τρεις, με δράστη σύζυγο ή σύντροφο, γιο, πατέρα ή άλλον άνδρα που θεωρούσε κτήμα του τη δολοφονημένη γυναίκα.

Από την άλλη, εκατομμύρια γυναίκες πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης στην προσπάθεια τους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή. Και το όνειρο γίνεται εφιάλτης, το σώμα εμπόρευμα. Οι φτωχοί και οι περιθωριοποιημένοι ήταν πάντοτε ευάλωτοι απέναντι στους κάθε είδους τυχάρπαστους διακινητές.

Ναι, υπάρχει πατριαρχικά δομημένη κοινωνία.

Ναι, η σεξιστική συμπεριφορά είναι πραγματικότητα.

Ναι, η συντεταγμένη πολιτεία αδυνατεί ή αρνείται να διαχειριστεί τις γυναικοκτονίες.

Ναι, το οικογενειακό περιβάλλον δεν λειτουργεί πάντα υποστηρικτικά στα θύματα.

Ναι, υπάρχει φτώχεια και πόλεμος σε πολλά μέρη του κόσμου.

Απέναντι στο τέρας της βίας όμως, που τρέφεται από την κοινωνική ανοχή, τα σφραγισμένα στόματα  και το φόβο, αντιτάσσουμε τη φωνή μας, την αλληλεγγύη και τον αγώνα.

Ευχαριστούμε πολύ και από καρδιάς τις δύο συγγραφείς, Μάρω Δούκα και Μαρία Τσιμά, για την πρόθυμη παραχώρηση των δικαιωμάτων των έργων.

Η παράσταση “Μόνος γίνεσαι κανένας” είναι δουλειά ομαδική.  Όλοι  με τον τρόπο μας παρόντες,  βήμα το βήμα, ζυμώσαμε ιδέες και απόψεις και συνδιαμορφώσαμε την παράσταση. Πονέσαμε πολύ διαβάζοντας τα κείμενα, ταυτιστήκαμε με τις γυναίκες των έργων, κλάψαμε αλλά και πεισμώσαμε.

Παίζουν: Βασίλης Αναστασιάδης, Τζένη Κουλίδου, Χάιδω Κραβαρίτη, Ελένη Λιαρετίδου, Κώστας Ραϊφογλου, Ιωάννα Ρούσσου, Βασιλική Τσουκαλίδου, Χαρούλα Χρυσουλίδου.

Η Σμαράγδα Στρατηγούση, σε χορογραφία δική της, στέλνει μια χορευτική κραυγή για την έμφυλη βία.

Ο Αλέξανδρος Τσιμπούκας ερμηνεύει το τραγούδι «Το αίμα που φοράς» γραμμένο ειδικά για την παράσταση, σε δική του μουσική και στίχους

Σκηνοθετική επιμέλεια-προσέγγιση-επιλογή έργων: Σοφία Κεσίδου

Βοηθός παράστασης: Δέσποινα Δουλκερίδου

Μουσική επιμέλεια: Όμηρος Κοντός-Σοφία Κεσίδου

Ήχος-φωτισμός: Όμηρος Κοντός-Δέσποινα Δουλκερίδου

Παρασκευή 25 και Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022 στις 8 το βράδυ στην αίθουσα θεάτρου της Τέχνης!

Μια παραγωγή βγαλμένη από τα σπλάχνα τα πόλης και της Τέχνης για όλους εσάς!

Τιμή εισόδου πέντε (5) ευρώ. Παρακαλούμε να τηρήσετε την ώρα  προσέλευσης εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού των θέσεων.