ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΕΤΡΙΔΗΣ: “Η τέχνη είναι τα μάτια της ψυχής”

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ

Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Τέχνης στις 15 Απριλίου, θελήσαμε να συναντήσουμε έναν άνθρωπο των Τεχνών και του Πολιτισμού με φρέσκιες και καινοτόμες ιδέες και να συζητήσουμε μαζί του σχετικά.

Ο Χρήστος Πετρίδης, καλλιτέχνης ο ίδιος, εικαστικός επιμελητής και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Φορέα Dreamteam, γνωστός στον Ελληνικό εικαστικό χώρο, μας απαντά σε ερωτήματα και μας μιλά για τη μεγάλη του αγάπη που δεν είναι άλλη από τη Τέχνη!

Κύριε Πετρίδη, θα ξεκινήσω την πολύ όμορφη κουβέντα μας, θέτοντας το κλασσικό ερώτημα ‘’τι είναι τέχνη’’; Κυρία Οικονόμου, για αυτή την ερώτηση υπάρχουν χιλιάδες απαντήσεις που θεωρώ πως λειτουργούν συμπληρωματικά μεταξύ τους και οι οποίες έχουν δοθεί στο πέρασμα των χρόνων και από πολύ μεγάλες προσωπικότητες παγκοσμίως. Προσωπικά για εμένα, που έχω γεννηθεί μέσα στα χρώματα και στους καμβάδες και έχοντας ως πρώτες μυρωδιές της ζωής του τα λάδια ζωγραφικής, Τέχνη είναι η εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου για δημιουργία με ταυτόχρονη ανάγκη για έκφραση και μεταφορά μηνύματος προς τον αποδέκτη. Η Τέχνη είναι τα μάτια της Ψυχής! Θεωρώ πως δεν νοείται ο όρος Τέχνη εάν η οποιαδήποτε δημιουργία δεν φέρει στοιχεία της ψυχής του καλλιτέχνη και δεν εκφράζει συναισθήματα. Από όλες τις θεωρίες περί Τέχνης πιο πολύ με εκφράζει η άποψη του Λέοντα Τολστόι πως ‘’Τέχνη είναι κάθε δημιουργία που με ειλικρίνεια εκφράζει το αίσθημα που βίωσε ο καλλιτέχνης και χωρίς ανάγκη ερμηνείας και εξήγησης το μεταβιβάζει άμεσα στον αποδέκτη του έργου, δημιουργώντας μία συναισθηματική ένωση ανάμεσά τους. Αυτό σημαίνει ότι η αληθινή Τέχνη δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι εγκεφαλική ή επιτηδευμένη – οφείλει εξ ορισμού να είναι προσιτή και κατανοητή σε όλους ανεξαρτήτου μορφωτικού επιπέδου ώστε να συγκινεί ανθρώπους και να τους επηρεάζει ψυχικά’’.

Στην Ελλάδα σε τι επίπεδο βρίσκεται η τέχνη; Στον Ελληνικό χώρο έχουμε εξαιρετικούς καλλιτέχνες όπως εξάλλου έχει δείξει και η Ιστορία αλλά και η τρέχουσα περίοδος. Μιλώντας για τις νεότερες γενναιές με χαρά διαπιστώνω πως ολοένα και περισσότεροι ταλαντούχοι καλλιτέχνες κατακλύζουν τις αίθουσες και εξαιρετικά έργα διατίθενται στο φιλότεχνο κοινό. Βέβαια αυτό θα πρέπει να λειτουργεί παραδειγματικά για τους υπόλοιπους εικαστικούς δημιουργούς. Ο κάθε άνθρωπος που θεωρεί πως αγαπά τη Τέχνη και θέλει να ασχοληθεί με αυτή οφείλει να τη σέβεται και να τη τιμά. Οφείλει να μελετά, να εκπαιδεύεται, να μαθαίνει. Ξέρετε, Τέχνη όπως προανέφερα, είναι η μεταφορά συναισθημάτων, η μεταφορά εικόνων πραγματικών ή φανταστικών, η μεταφορά και η επικοινωνία σκέψεων μέσα από την άρτια τεχνική και απόδοση. Ο κάθε καλλιτέχνης οφείλει αρχικά στον εαυτό του και έπειτα στη Τέχνη και στο κοινό να έχει έναν στόχο που θα αποτυπωθεί με τα πινέλα του αλλά θα ξεκινήσει από το μυαλό και τη ψυχή του. Έχω το ευτύχημα να συνεργάζομαι με πραγματικά ικανότατους, άξιους και αξιοπρεπείς εικαστικούς που με τιμούν με αυτή τη συνεργασία, τους δίνω πραγματικά τη ψυχή μου σε κάθε διοργάνωση και πάμε όλοι μαζί ακόμα πιο ψηλά!

Δραστηριοποιείστε χρόνια στον εικαστικό χώρο και ως καλλιτέχνης αλλά και ως διοργανωτής και πρόεδρος του πολιτιστικού Φορέα Dreamteam. Πως όλες αυτές οι ιδιότητες – ειδικότητες μπορούν να συνδυαστούν; Μπορούν να συνδυαστούν εύκολα μιας και όλα έχουν κοινή βάση τη Τέχνη. Ως καλλιτέχνης μπορώ να αντιληφθώ ποιο είναι το ζητούμενο από πλευράς καλλιτεχνών σε μία διοργάνωση. Ως διοργανωτής μπορώ να αντιληφθώ τι επιθυμούν οι καλλιτέχνες από εμένα και οφείλω να το παρέχω στο 100%. Ως πρόεδρος πολιτιστικού φορέα, οφείλω πάνω απ’ όλα να τιμώ τη θέση μου και τον ρόλο μου και να είμαι πιστός σε αυτό που πρεσβεύει ο Φορέας που εκπροσωπώ: στη Τέχνη και στους καλλιτέχνες, είτε αυτό σημαίνει απορρίπτω έργα σε εκθέσεις, είτε σημαίνει απορρίπτω χαρακτήρες και συνεργάτες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνεργασίας και συνύπαρξης είτε αυτό σημαίνει κρατώ τις ισορροπίες με κάθε κόστος. Ξέρετε οι καλλιτέχνες είναι άνθρωποι και οι άνθρωποι πολλές φορές γινόμαστε ανταγωνιστικοί μεταξύ μας. Οφείλω λοιπόν να κρατώ τις ισορροπίες και να κινούμαι με τρόπο τέτοιο ώστε κάθε φορά το αποτέλεσμα να είναι άψογο για όλους έστω και αν εγώ ο ίδιος γίνομαι το ‘’σφουγγάρι’’ που απορροφά τα αναπάντεχα. Σε κάθε περίπτωση η συνύπαρξη των ρόλων αυτών λειτουργεί συμπληρωματικά αλλά έχω χρέος να πω και ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους άξιους συνεργάτες μου στη Dreamteam που μοιραζόμαστε τους ρόλους και τις αρμοδιότητες για το καλύτερο αποτέλεσμα!

Είναι απαιτητικό το Ελληνικό φιλότεχνο κοινό; Βέβαια είναι και πρέπει να είναι για πολλούς λόγους.  Ωστόσο το κοινό και οι επισκέπτες ενός εικαστικού γεγονότος αλλά και το επίπεδο του κοινού ορίζονται και διαμορφώνονται κατά κύριο λόγο από τους ίδιους τους καλλιτέχνες και αυτό είναι αυτονόητο. Αυτό σημαίνει πως οι καλλιτέχνες οφείλουν όπως προείπαμε να τιμούν τη Τέχνη σε κάθε επίπεδο, είτε τεχνικής και έργων είτε χαρακτήρα και ήθους. Με χαρά διαπιστώνουμε πως στην Ελλάδα πολύ μεγάλα και δαπανηρά για τους διοργανωτές εικαστικά δρώμενα κατακλύζονται από κοινό. Αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την επικοινωνία, έχει να κάνει με τα ονόματα των καλλιτεχνών, με την άψογη διοργάνωση, με τον χώρο και με το κατά πόσο μέσα από την ίδια τη διοργάνωση ο κάθε διοργανωτής σέβεται τους καλλιτέχνες και το κοινό. Γι αυτό βλέπουμε κατά καιρούς χώρους να ερημώνουν και να κλείνουν, καλλιτέχνες να αποχωρούν από διοργανώσεις, επειδή δεν υπάρχει η απαιτούμενη σωστή βάση που πάντα είναι ο διοργανωτής από κάθε άποψη. Όταν κάποιος φιλότεχνος θα επισκεφθεί μία έκθεση Τέχνης, ‘’απαιτεί’’ να δει έργα δουλεμένα, οικοδεσπότες σωστούς και αντάξιους του τίτλου τους και χώρο αξιοπρεπή!

Κατά καιρούς βλέπουμε γνωστά πρόσωπα του θεάτρου, της τηλεόρασης και των media να υποστηρίζουν ενεργά τις εκδηλώσεις σας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η εικαστική τέχνη μπορεί να συνδυαστεί λοιπόν με τα media και τον κόσμο της show biz; Ζούμε πλέον στον 21ο αιώνα, στη εποχή των media και της εικόνας. Δεν μπορούμε να μένουμε στάσιμοι σε τίποτα. Το ζητούμενο σε ένα εικαστικό γεγονός αλλά και το ζητούμενο κάθε καλλιτέχνη είναι η προβολή. Τα media παίζουν καθοριστικό ρόλο στην σωστή επικοινωνία κάθε εκδήλωσης. Δόξα τω Θεώ σε κάθε δραστηριότητα της Dreamteam τα media είναι δίπλα μας και σαφώς αυτό είναι αποτέλεσμα της σωστής δουλειάς αλλά και της αξιοπρέπειας και της επιτυχίας με την οποία πορευόμαστε. Χρωστάω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ και σε όλα τα media που πάντα είναι κοντά μας και υποστηρίζουν κάθε δραστηριότητά μας!
Επίσης, με ρωτήσατε για τον κόσμο του θεάτρου και της τηλεόρασης που είναι δίπλα μας – έχω να σας πω πως καταρχάς και οι ηθοποιοί είναι άνθρωποι φιλότεχνοι. Αυτό αποδεικνύεται και από το επάγγελμά τους. Σίγουρα δεν είναι εύκολο για κάποιο πιο γνωστό πρόσωπο όπως ένας ηθοποιός ή ένας σχεδιαστής κλπ να παραβρίσκεται σε διάφορες εκδηλώσεις μιας οι προσκλήσεις είναι σίγουρα πολλές. Το ότι συχνά έχουμε στα event μας γνωστά πρόσωπα μάλλον οφείλεται στην επιλεκτικότητα αυτών των προσώπων, στις σωστές δημόσιες σχέσεις αλλά και στις πολύπλευρες δραστηριότητές μας.

Είναι γεγονός πως στις περισσότερες διοργανώσεις σας περιλαμβάνετε και κάποιο κοινωνικό σκοπό. Τι σας οδηγεί σε αυτή τη κίνηση και ποιο το αποτέλεσμα; Η Dreamteam εξ’ ορισμού από την ίδρυσή της έχει πολιτιστικό χαρακτήρα με κοινωνικό έργο στα παιδιά και στα ζώα. Πριν ακόμα την ίδρυση του Φορέα, όλοι εμείς που την απαρτίζουμε πάντα στις διοργανώσεις μας αλλά και ως μονάδες ήμασταν εθελοντές σε διάφορα κοινωνικά θέματα και όλοι μας έχουμε μεγαλώσει μέσα στην προσφορά και στον εθελοντισμό. Επίσης κάποιοι από εμάς προερχόμαστε διοικητικά και  από τον φιλανθρωπικό και καλλιτεχνικό χώρο. Αυτεπάγγελτα λοιπόν με κάθε μας δύναμη υποστηρίζουμε τη Τέχνη σε συνδυασμό με τη προσφορά, μιας και μέσα από κάθε διοργάνωση όπου συγκεντρώνεται ένας Χ αριθμός ανθρώπων προσπαθούμε και επιδιώκουμε όλοι μαζί να βοηθήσουμε εκείνους που έχουν ανάγκη.

Ως επαγγελματίας, πως βιώνετε τον “ανταγωνισμό” στα εικαστικά δρώμενα της χώρας; Ο ευγενής ανταγωνισμός είναι σίγουρα θεμιτός και εποικοδομητικός. Βέβαια όλα εξαρτώνται από το τι και ποιον θεωρεί ο κάθε ένας ως ανταγωνιστή του. Για εμένα προσωπικά ανταγωνιστής μου είναι μία άρτια διοργάνωση που θα με βοηθήσει να γίνω καλύτερος σε αυτό που έχω επιλέξει αλλά το αγαπάω ταυτόχρονα. Για εμένα επίσης ανταγωνιστής μου είναι κάποιος που θα φέρει πτυχίο ή πιστοποίηση για το αντικείμενό του άρα και γνώση. Τα υπόλοιπα ή τα υποδεέστερα δεν με αφορούν καθόλου, όπως και αν ακουστεί κάτι τέτοιο. Με πολύ μεγάλη μου χαρά θα επισκεφθώ σωστά εικαστικά δρώμενα και θα δεχθώ προσκλήσεις από άλλους διοργανωτές που με τιμούν. Με μεγαλύτερη ακόμη χαρά μου θα προτρέψω καλλιτέχνες να συμμετάσχουν σε σωστές εικαστικές εκδηλώσεις. Εκθέσεις Τέχνης στην Ελλάδα όπως και σε ολόκληρη τη γη, πραγματοποιούνται σχεδόν κάθε μέρα. Όμως υπάρχει διαφορά να μιλάμε για εκθέσεις Τέχνης και από την άλλη πλευρά να βαφτίζουμε εκθέσεις Τέχνης οποιαδήποτε συγκέντρωση παρέας σε φιλικό επίπεδο χωρίς αποτέλεσμα. Η Τέχνη έχει το δικό της επίπεδο και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να το ισοπεδώνει. Η κρίση της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα προέτρεψε αρκετούς ανθρώπους χωρίς παιδεία τουλάχιστον στη Τέχνη ή στη Διοίκηση να θεωρήσουν πως δύνανται να γίνουν διοργανωτές εικαστικών εκδηλώσεων ή κάτι αντίστοιχο. Ευτυχώς το σύστημα από μόνο του απομονώνει τέτοιες προσπάθειες. Και τις καταργεί!

Ποιο είναι το συστατικό – αν υπάρχει συγκεκριμένο – που θα οδηγήσει στην παγίωση και εξύψωση του ονόματος και της καριέρας ενός εικαστικού καλλιτέχνη; Το συστατικό αυτό είναι καθαρά οι επιλογές του! Όλα εξαρτώνται από τη θέλησή του και την αυτογνωσία του, από την παιδεία του, από την επιμονή του και τα όνειρά του, από  το πώς θα εκπαιδευτεί, δίπλα σε ποιον θα εκπαιδευτεί, που θα εκθέσει, σε ποιον θα εμπιστευτεί τα έργα του! Υπάρχουν εξαιρετικοί καλλιτέχνες οι οποίοι δυστυχώς μένουν στην αφάνεια εξαιτίας των λανθασμένων επιλογών τους.

Η περίοδος της πανδημίας που ζούμε, θεωρείτε πως επηρεάζει ή όχι τις τέχνες και τι πιστεύετε πως θα συμβεί την ‘’επόμενη μέρα’’; Αδιαπραγμάτευτα τις επηρεάζει! Γι αυτό το λόγο εξάλλου η Dreamteam λειτουργεί το Project Zero! Αναμφισβήτητα κάθε περίοδος κρίσης επηρεάζει τον άνθρωπο άρα και κάθε του δραστηριότητα άρα και τις Τέχνες! Με το νέο μας project θέλουμε να δούμε το μέγεθος αυτής της επιρροής και κατά πόσο την επόμενη ημέρα οι καλλιτέχνες και η Τέχνη εν γένει θα βγουν αλώβητοι ή όχι από αυτή. Επίσης στην τρέχουσα περίοδο πανδημίας που ήδη καταγράφεται στη Παγκόσμια Ιστορία και στις ημέρες καραντίνας που ζούμε ήδη επικρατεί καλλιτεχνική δίψα η οποία συνεχώς και εντείνεται. Απόλυτα λογικό το φαινόμενο αυτό που σίγουρα θα μας οδηγήσει ελπίζω όλους μας σε σωστότερες επιλογές και αυστηρότερα κριτήρια σε κάθε επίπεδο!

Ποιο είναι το μήνυμα που  θέλατε εσείς να δώσετε και να μεταφέρετε στους καλλιτέχνες αλλά και γενικότερα σε όλους όσους διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη; Θέλω μόνο να πως η Τέχνη είναι η τροφός της ψυχής και του πνεύματος, είναι ο μυστικός και ο διαφορετικός ταχυδρόμος των μηνυμάτων για έναν καλύτερο κόσμο! Θέλω να πω στους καλλιτέχνες να μην σταματούν ποτέ να μαθαίνουν, να μην σταματούν ποτέ να ονειρεύονται,  να έχουν πάντα τη δίψα της μάθησης και της βελτίωσης! Θέλω να παρακινήσω όλους τους γονείς ώστε να φέρουν από νωρίς τα παιδιά τους σε επαφή με τις Τέχνες και να τους δώσουν το δικαίωμα της ενασχόλησης με αυτές! Ποιος ξέρει μπορεί αύριο ένα από αυτά τα παιδιά να είναι ο μεγάλος καλλιτέχνης που θα καταγράψει η Ιστορία!

  • Τα εικαστικά έργα στις φωτογραφίες φέρουν την υπογραφή των εικαστικών: Ηλία Ματθαιόπουλου – Δάφνης Βοτανοπούλου – Λίας Καραγιαννοπούλου – Χρήστου Πετρίδη – Σπουδαστών Εργαστηρίου Εικαστικών Σπουδών ‘’Τέχνη Ίσον Γέννηση’’.
    ** Φωτογραφίες: Peter Tamas – Άρης Ρούπινας – Φίλιππος Πούλης – Σοφία Τζιράρκα TZENY OIKONOMOY 4/2020
  • Πηγή LIKEWOMAN.GR