Χρήστος Μαριδάκης: “Σαλαμινομάχοι ή Εφιάλτες;”

Αγωνία για την σωτηρία και την ανάπτυξη της Ιστορικής Σαλαμίνος 

Κραυγή αγωνίας απηύθυνε ο Χρήστος Μαριδακης Αξ/κος ΠΝ ε.α. με αναρτήσεις του στο Facebook για την σημερινή απαξιωτική κατάσταση που επικρατεί στους μοναδικούς παγκοσμίως σημασίας ιστορικούς – αρχαιολογικούς χερσαίους και θαλάσσιους χωρους της Αρχαίας Σαλαμίνας, με την ανοχή της πολιτείας, όπως είπε, γεγονός που καθιστά την αρχαιολογική περιοχή τουριστικά μη προσβάσιμη στους πολίτες, χωρίς να πραγματοποιήθουν κανενα από τα αναπτυξιακά προγράμματα που έχουν κατατεθεί υποβαθμίζοντας καθημερινά την εν λόγο περιοχή χωρις καμία παρέμβαση από την πολιτεία για αμεση προστασία και ανάδειξη.Ο κ. Χρήστος Μαριδάκης Αξ/κός των Υποβρυχίων Π.Ν. ε.α. Βετεράνος των Ελληνικών Υποβρυχίων της Κύπρου, πριν απο 45  χρονια Ίδρυσε τον Σύλλογο Προστασίας περιβάλλοντος και Αρχαιοτήτων “ΑΙΑΝΤΙΣ” με μοναδικό σκοπό την προστασία, διαφύλαξη και ανάδειξη της κηρυγμένης απο το Ελληνική Πολιτεία ως Ιστορικής – Αρχαιολογικής περιοχής της Αρχαίας Σαλαμίνας (Αμπελάκια, Καματερό, Κυνοσούρα και Σελήνια) ως Εθνικό, Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο γεγονός. Εν συνεχεία ίδρυσε το Διεθνές ίδρυμα Σαλαμίς, ΜΚΟ με διεθνή καταξιωμένα επιστημονικά μέλη, ανώτατους δικαστικούς αρχαιολόγους διεθνολόγους, διπλωμάτες, αρχαιολόγους, ιστορικούς από την Ελλάδα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το Ηνωμένο Βασίλειο το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα  με συνιδρυτή τον Οικουμενικό Έλληνα Εθνικό Προέδρο του International Ambassador Club και Πρέσβη καλης θελήσεως Κυριάκο Μαριδάκη οπου από το 2011 σε αγαστή  συνεργασία με την αείμνηστη Προέδρο της Διεθνούς Τιμητικής Κοσμητείας Θερμοπύλες Σαλαμίνα 2020 Μαριάννα Βαρδινογιάννη δημιούργησαν την τιμητική κοσμητεία και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Ένας πραγματικός μαχητής, αφιερώνοντας όλη του τη ζωή μέχρι και σήμερα, αγωνιζόμενος για τα ιερά και τα όσια αναβαθμίζοντας και ενισχύοντας μέσω του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς την ιστορική Σαλαμίνα σε παγκόσμιο τουριστικό και πολιτιστικό κέντρο ως λίκνο του Πολιτισμού της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Ιδρυτής και πρόεδρος πολλών συλλόγων αθλητικών και πολιτιστικών με μοναδικό σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στην επετειακή εκδήλωση των Σαλαμινίων ως εργαλείο πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης καταθέτοντας αναπτυξιακά έργα όπως το λιμάνι κρουαζιερόπλοιων, πολυτελής μαρίνας, ιστορικό θεματικό πάρκο της Ναυμαχίας σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση, εμπνευστής και διοργανωτής από τη δεκαετία του 1980 σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό με όμορους δήμους και τοπικούς συλλόγους κατάφερε μετά από πολύχρονους αγώνες η εκδήλωση του, των Σαλαμινίων να γίνει θεσμός τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και να αναγνωριστεί από 60  πρεσβείες μέσω του Κυριάκου Μαριδάκη συμμετέχοντας στην ανώτατη Κυβερνητική τιμητική επιτροπή συμμετέχοντας ως μέλος της Διεθνούς τιμητικής κοσμητείας για τη συμπλήρωση των 2.500 χρόνων της Ναυμαχίας σε συνεργασία με την  αείμνηστη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Οι γνωστοί αγώνες του στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είχαν ως άμεσα αποτελέσματα την διάσωση των λίγων τάφων και τον τύμβο των Σαλαμινομάχων την διάσωση του αρχαίου Λιμένα μετά από απόφαση της τοπικής αρχής να μετατραπεί σε ναυπηγείο της αρχαίας Σαλαμίνας του αρχαίου τείχους και της Αρχαίας Πόλης σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού με εκατοντάδες επερωτήσεις στη Βουλή επιστολές διαμαρτυρίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής ένωσης και της UNESCO καταγγέλλοντας την τριτοκοσμική κατάσταση των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων της ναυμαχίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια ο άνθρωπος που έδινε δύναμη σε όλη αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια ήταν η ακούραστη μάχιμη εθελόντρια της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας αείμνηστη σύζυγος του Κυριακή Μαριδάκη, γενος Ψωμά καθώς και η αείμνηστη αδελφή του Άννα Μαριδάκη  Αξίωμάτικος Π. Ν. πάντα στην πρώτη γραμμή υπηρετώντας την πατρίδα τον πολιτισμό  και τον συνάνθρωπο.