Γιάννης Αλεξάκης: “Μέσα από την μουσική και τα τραγούδια μοιράζομαι συναισθήματα. Αυτό κάνει τις στιγμές, επάνω στην σκηνή, μοναδικές”

“…Οι επιτυχίες περιλαμβάνουν αποτυχίες μέσα τους. Διορθώνω τα λάθη μου και προσπαθώ καθημερινά να γίνομαι καλύτερος πρώτα άνθρωπος και μετά καλλιτέχνης”

Ποια είναι η πρώτη σας μουσική ανάμνηση; Από πολύ μικρός θυμάμαι τον εαυτό μου να τραγουδά, ήμουν 3 χρονών και έλεγα σε όλους πως όταν μεγαλώσω θα γίνω τραγουδιστής. Οι αναμνήσεις πολλές, εάν θα ήθελα να ξεχωρίσω μια από αυτές είναι οι ώρες που αφιέρωνα καθημερινά να βάζω κασέτες με λαϊκά τραγούδια στο κασετόφωνο που είχαμε στο σπίτι. Άκουγα τραγούδια του μεγάλου Στέλιου Καζαντζίδη, του Γρηγόρη Μπιθικώτση, Στράτου Διονυσίου, Δημήτρη Μητροπάνου και άλλων επιτυχημένων ερμηνευτών. Ήταν κάτι που με μάγευε και ονειρευόμουν ότι θα τραγουδήσω και εγώ τέτοια τραγούδια. Επίσης, με εντυπωσίαζαν οι βυζαντινές μελωδίες που άκουγα στην εκκλησία.

Με ποιόν μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Ποιά συνεργασία ονειρεύεστε; Κάθε συνεργασία είναι ξεχωριστή. Μέσα από την μουσική και τα τραγούδια μοιράζεσαι συναισθήματα. Αυτό κάνει τις στιγμές πάνω στην σκηνή μοναδικές. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που θα ήθελα να συνεργαστώ και θαυμάζω την πορεία τους στον χώρο. Μερικοί από αυτούς είναι ο Πασχάλης Τερζής, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Πάριος ο Θέμης Αδαμαντίδης με τον οποίο είχα την τιμή να συνεργαστώ όπως επίσης και κάποιοι άλλοι οι οποίοι δυστυχώς δεν είναι πια κοντά μας, έρχονται όμως μέσα από τα τραγούδια τους.

Περιγράψτε μας την μέχρι σήμερα πορεία σας στην μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές, θετικές ή αρνητικές; Σε ηλικία έξι ετών ξεκίνησα μαθήματα μπουζουκιού , ενώ στο γυμνάσιο άρχισα μαθήματα βυζαντινής μουσικής, θεωρίας της μουσικής και σολφέζ ωστόσο τα θεωρητικά μαθήματα μουσικής δεν ήταν τα αγαπημένα μου. Ήμουν πιο πολύ ακουστικός τύπος από μικρός. Πέρασε καιρός μέχρι ο δάσκαλός μου να καταλάβει ότι δεν μελετούσα τα κομμάτια και τις ασκήσεις που μου έδινε προς μελέτη και ότι άκουγα ό, τι έπαιζε κατά την διάρκεια του μαθήματος. Μια φορά μου ήταν αρκετή για να παίξω κάθε τι που μου έδειχνε ήταν έμφυτο. Συμμετείχα στις σχολικές εκδηλώσεις και στην φιλαρμονική παίζοντας κρουστά . Δεν υπήρξε μέρα που να μην τραγουδήσω και να μην πιάσω στα χέρια μου το μπουζούκι . Στα δεκαεπτά μου τραγούδησα για πρώτη φορά επαγγελματικά . Αργότερα ξεκίνησαν οι εμφανίσεις σε διάφορα νυχτερινά κέντρα στην επαρχία . Παράλληλα ήρθα στην Αθήνα για να συνεχίσω τις μουσικές σπουδές μου δίνοντας έμφαση στην φωνητική και την ορθοφωνία τις οποίες συνεχίζω μέχρι και σήμερα . Τα τελευταία χρόνια ζω στην Αθήνα και εργάζομαι σε νυχτερινά κέντρα . Όσον αφορά τις επιρροές θετικές ή αρνητικές, θεωρώ ότι δεν μπορεί να γίνει διαχωρισμός καθώς όλες βοηθούν στην καλλιτεχνική μου πορεία, μέσα από αυτές ωριμάζεις και αποκτάς εμπειρία η οποία θα σου φανεί χρήσιμη στο μέλλον. Οι επιτυχίες περιλαμβάνουν αποτυχίες μέσα τους. Διορθώνω τα λάθη μου και προσπαθώ καθημερινά να γίνομαι καλύτερος πρώτα άνθρωπος και μετά καλλιτέχνης.

Σας τρομάζει η επιτυχία ή η αποτυχία; Με τρομάζει η έλλειψη προσπάθειας. Πρέπει να ξεπερνάμε τον φόβο της επιτυχίας και να κυνηγάμε την ζωή, τους στόχους και τις επιθυμίες που πραγματικά θέλουμε. Να μην αναζητούμε δικαιολογίες, να ρισκάρουμε, να παίρνουμε αποφάσεις, να μην υποβαθμίζουμε τις επιτυχίες μας και να μην είμαστε αρνητικοί. Η επιτυχία είναι κάτι που χτίζεται. Η αποτυχία είναι στο μυαλό σου εάν πρώτα δεν προσπαθήσεις. Μέσα από τις αποτυχίες μας γινόμαστε καλύτεροι. Πρέπει να είσαι αληθινός και ρεαλιστής με τον εαυτό σου και την σκέψη σου. Να παραμένεις ταπεινός στον θόρυβο που προκαλεί η επιτυχία, να συνεχίσεις να προσπαθείς και να ονειρεύεσαι, να αγαπάς τον εαυτό σου, να ζεις δυνατά, να ζεις με πάθος.

Υπάρχουν μάνατζερς στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν στην πορεία ενός καλλιτέχνη; Η επιλογή ενός σωστού μάνατζερ είναι πολύ σημαντική. Ο όρος μάνατζερ στην Ελλάδα είναι παρεξηγημένος σε αντίθεση με το εξωτερικό που ο μάνατζερ είναι ο άνθρωπος σταθμός στην πορεία ενός καλλιτέχνη, είναι η σκιά του καλλιτέχνη, είναι ο άνθρωπος πίσω από όλα. Αναλαμβάνει να οργανώσει τα πάντα σχετικά με έναν καλλιτέχνη (δισκογραφικές εταιρείες, συνεργασίες με νυχτερινά μαγαζιά την εύρεση χορηγών συνεντεύξεις, δημόσιες εμφανίσεις). Μπορεί να χτίσει και να γκρεμίσει την καριέρα του καλλιτέχνη. Στην Ελλάδα ο καθένας μπορεί να δηλώνει ό, τι θέλει. Ο καλλιτέχνης πρέπει να είναι και μάνατζερ του εαυτού του μέχρι να βρει και να φτιάξει την κατάλληλη ομάδα συνεργατών βήμα – βήμα. Είμαι άνθρωπος της ομάδας και πιστεύω ότι μέσα από συζητήσεις και λειτουργώντας συνδυαστικά με ένστικτο αλλά και με επαγγελματισμό έρχονται τα καλά αποτελέσματα.

Πιστεύετε ότι καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Και γεννιέται και γίνεται. Το ταλέντο από μόνο του δεν αρκεί. Όταν ένας άνθρωπος γεννιέται με ταλέντο είναι σαν ένα ακατέργαστο διαμάντι, άμορφο, θαμπό. Χρειάζεται πολύ δουλειά για να το κάνεις να λάμψει, για να το κάνεις περίτεχνο. Και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται αγάπη, το σφυρηλατείς σιγά σιγά βάζοντας ψυχή, επικοινωνώντας με την καρδιά σου, το σέβεσαι και πάνω απ’ όλα εκτιμάς τον κόσμο που απευθύνεσαι. Τελικός αποδέκτης σε όλο αυτό που προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε είναι ο κόσμος, σε αυτόν οφείλουμε το ευχαριστώ μας.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Εμείς κάνουμε σχέδια και ο Θεός γελάει. (χαχα!!) Δουλεύουμε καθημερινά με ό,τι έχουμε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Βάζουμε μικρούς στόχους προσπαθούμε για αυτούς και όταν τους πετύχουμε βάζουμε τους επόμενους. Έχω κάποια ωραία κομμάτια, τα οποία έχω ηχογραφήσει, ακούω και γράφω μουσική και ευελπιστώ κάποια στιγμή να μοιραστώ αυτά τα τραγούδια με τον κόσμο. Χαμογελάμε παραμένουμε αισιόδοξοι και σιγά σιγά θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Υγεία, Ελπίδα και Υπομονή !!!

https://www.facebook.com/GiannisAlexakisOfficial/

https://instagram.com/giannis_alexakis_official?igshid=e0kywd9e90uz