ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ: 45 χρόνια αγώνων για την Σαλαμίνα και τον Πολιτισμό

Εμπνευστής και διοργανωτής των ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ λαμβάνοντας τιμητική βράβευση μετ’ επαίνου μετά απο ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Δήμου Σαλαμίνας καθώς και του Πολεμικού Ναυτικού.

Χ. Μαριδάκης: “Θα πρέπει να γνωρίζουν οι επόμενες γενεές ότι όποιος αγωνίζεται για την ιστορία και τον πολιτισμό του, δεν κουράζεται, δεν φοβάται και δεν εξαγοράζεται. Η προσφορά προς την πατρίδα είναι υποχρέωση κάθε Έλληνα και δεν θα πρέπει να περιμένει ανταλλάγματα ή τιμές.”

Ο κ. Χρήστος Μαριδάκης Αξ/κός των Υποβρυχίων Π.Ν. ε.α. πριν απο 45  χρονια Ίδρυσε τον Σύλλογο Προστασίας περιβάλλοντος και Αρχαιοτήτων “ΑΙΑΝΤΙΣ” με μοναδικό σκοπό την προστασία, διαφύλαξη και ανάδειξη της κηρυγμένης απο το Ελληνική Πολιτεία ως Ιστορικής – Αρχαιολογικής περιοχής της Αρχαίας Σαλαμίνας (Αμπελάκια, Καματερό, Κυνοσούρα και Σελήνια) ως Εθνικό, Πανευρωπαϊκό και Παγκόσμιο γεγονός.

Εν συνεχεία ίδρυσε το Διεθνές ίδρυμα Σαλαμίς, ΜΚΟ με διεθνή καταξιωμένα επιστημονικά μέλη, ανώτατους δικαστικούς αρχαιολόγους διεθνολόγους, διπλωμάτες, αρχαιολόγους, ιστορικούς από την Ελλάδα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής το Ηνωμένο Βασίλειο το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Ένας πραγματικός μαχητής που αφιέρωσε όλη του τη ζωή μέχρι και σήμερα να αγωνίζεται για τα ιερά και τα όσια αναβαθμίζοντας και ενισχύοντας μέσω του Διεθνούς Ιδρύματος Σαλαμίς την ιστορική Σαλαμίνα σε παγκόσμιο τουριστικό και πολιτιστικό κέντρο ως λίκνο του Πολιτισμού της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

Ιδρυτής και πρόεδρος πολλών συλλόγων αθλητικών και πολιτιστικών με μοναδικό σκοπό την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στην επετειακή εκδήλωση των Σαλαμινίων ως εργαλείο πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης καταθέτοντας αναπτυξιακά έργα όπως το λιμάνι κρουαζιερόπλοιων, πολυτελής μαρίνας, ιστορικό θεματικό πάρκο της Ναυμαχίας σε συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση, εμπνευστής και διοργανωτής από τη δεκαετία του 1980 σε συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό με όμορους δήμους και τοπικούς συλλόγους κατάφερε μετά από πολύχρονους αγώνες η εκδήλωση των Σαλαμινίων να γίνει θεσμός τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και να αναγνωριστεί από 53 πρεσβείες μέσω του Κυριάκου Μαριδάκη και να συμμετέχει στην ανώτατη Κυβερνητική τιμητική επιτροπή συμμετέχοντας ως μέλος της Διεθνούς τιμητικής κοσμητείας για τη συμπλήρωση των 2.500 χρόνων της Ναυμαχίας  σε συνεργασία με την κα. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη.

Οι γνωστοί αγώνες του στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είχαν ως άμεσα αποτελέσματα την διάσωση των λίγων τάφων και τον τύμβο των Σαλαμινομάχων την διάσωση του αρχαίου Λιμένα μετά από απόφαση της τοπικής αρχής να μετατραπεί σε ναυπηγείο της αρχαίας Σαλαμίνας του αρχαίου τείχους και της Αρχαίας Πόλης σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού με εκατοντάδες επερωτήσεις στη Βουλή επιστολές διαμαρτυρίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής ένωσης και της UNESCO καταγγέλλοντας την τριτοκοσμική κατάσταση των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων της ναυμαχίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια ο άνθρωπος που έδινε δύναμη σε όλη αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια ήταν η ακούραστη μάχιμη εθελόντρια της προσφοράς και της ανιδιοτέλειας αείμνηστη σύζυγος Κυριακή Μαριδάκη καθώς και η αείμνηστη αδελφή του Άννα Μαριδάκη πάντα στην πρώτη γραμμή.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΙΔΑΚΗΣ – ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΑΣ https://www.youtube.com/watch?v=YJvJ_gT5ABM