Χρήστος Ζωγράφος: “Πιστεύω ότι ο πολιτισμός το 2022 θα δώσει μοναδικές στιγμές αν του δοθεί χώρος και χρόνος… μια χρονιά με πολλά ερεθίσματα και έντονη δημιουργικότητα”

“Τα σχέδιά μου για το 2022 είναι η συνέχιση των συμμετοχών σε ομαδικές εκθέσεις αλλά και η διοργάνωση ατομικής. Ήδη συζητώ με κάποιες γκαλερί της Αθήνας στην διοργάνωση μιας ατομικής έκθεσης, αναλόγως των μέτρων φυσικά, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η προώθηση του νεοσύστατου eshop μου LineArt45-gallery https://www.etsy.com/shop/LineArt45 αλλά και η συνεργασία με την γκαλερί Εverythinginart στο Χαλάνδρι”

https://www.saatchiart.com/christos.zografos
https://www.instagram.com/zografoschristos_art/

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Όπως και ο προκάτοχός του έτσι και το 2021 δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτό το περίεργο μοτίβο της πανδημίας που έχει μπει αποκλειστικά στο φόντο του προφίλ μας. Μια ακόμη χρονιά δοκιμαζόμαστε καθημερινά με νέα δεδομένα, προκλήσεις και ένα καινούργιο τρόπο ζωής που προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τα θέλω και τα μπορώ μας. Πολλά και ανάμεικτα τα συναισθήματα για το 2021, χαρά και αγάπη από την μία αλλά και έκπληξη, φόβος, λύπη από την άλλη. Καλλιτεχνικά μια χρονιά με πολλά ερεθίσματα και έντονη δημιουργικότητα.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Ως προς την αντιμετώπιση γενικά ενός προβλήματος πόσο μάλλον στην διαχείριση μιας πανδημίας θεωρώ ότι η πρόληψη και ο έλεγχος είναι τα βασικότερα μέτρα με την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση αν και σε γενικές γραμμές πήρε αρκετά μέτρα με τα οποία συμφωνώ, παρόλα αυτά τα εφάρμοσε ετεροχρονισμένα, οριζόντια και σε συνθήκες πανικού προκαλώντας ανασφάλεια, διχασμό, φόβο και θυμό στον πολίτη. Αδίκησε κατάφορα τον τομέα του πολιτισμού, δαιμονοποιώντας τη μουσική, τον αθλητισμό, την εστίαση, το θέατρο ενώ από την άλλη δεν υπήρξε κανένας ουσιαστικός έλεγχος στον συγχρωτισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, άφησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας στα όριά του ενώ και η εμβολιαστική καμπάνια δυστυχώς δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα προκαλώντας σύγχυση και αντιδράσεις στους πολίτες.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Θεωρώ ότι η τέχνη έχει το δύσκολο ρόλο να εκφράσει την συσσωρευμένη ενέργεια της καθημερινότητας, πόσο μάλλον ζώντας τέτοιες πρωτόγνωρες αχαρτογράφητες καταστάσεις θεωρείται πλέον επιτακτική ανάγκη η καλλιτεχνική έκφραση. Πιστεύω ότι ο πολιτισμός του 2022 θα δώσει μοναδικές στιγμές αν του δοθεί χώρος και χρόνος και πολιτιστικά το 2022 αλλά και τα επόμενα χρόνια νομίζω ότι θα είναι πολύ παραγωγικά.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Η έννοια της κανονικότητας είναι κάτι σχετικό, πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει κάποια επιστροφή πάρα μόνο μια προσαρμογή και δημιουργία μιας νέας κανονικότητας. Προσωπικά θα πρότεινα ν’ ασχοληθούμε όσον το δυνατόν περισσότερο και πιο ποιοτικά με τους εαυτούς μας με τους ανθρώπους που αγαπάμε και γενικά με τον συνάνθρωπο. Να εκφραζόμαστε όσον το δυνατόν περισσότερο, να μην καταπνίγουμε τ’ αρνητικά συναισθήματα, να εξωτερικεύουμε τις σκέψεις μας, τους φόβους μας, τις ανησυχίες μας για να μην νιώθουμε μόνοι μας, καταπολεμώντας έτσι τη μοναξιά και την αποξένωση που έφερε η πανδημία.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Φαντάζομαι πως θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής, ένα μεταβατικό στάδιο στην νέα κανονικότητα μόλις η πανδημία γίνει ενδημική. Σίγουρα η πανδημία έχει επηρεάσει πολλούς τομείς της κοινωνίας, υπάρχουν έντονα φαινόμενα βίας, αποξένωσης, απομόνωσης όπως αναφέρατε.. τα οποία πιστεύω ότι δυστυχώς θα ενταθούν το επόμενο διάστημα αλλά κάποια στιγμή όταν συνειδητοποιήσουμε την δύναμη των διαπροσωπικών σχέσεων και αρχίζουμε να εξωτερικεύουμε τους φόβους μας και τις ανησυχίες μας, μέσα από την αλληλεγγύη και την κατανόηση νομίζω πως αυτό θ’ αρχίσει ν αλλάζει τουλάχιστον όσον αφορά το ψυχολογικό κομμάτι μας. Ιδιαίτερη βαρύτητα θεωρώ ότι θα πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας τα οποία έχουν άμεση ανάγκη την κοινωνικοποίηση και την ψυχολογική υποστήριξη γιατί θεωρώ ότι οι συνέπειες μιας πανδημίας με ό,τι συνεπάγεται αυτό δεν έχουν φανεί ολοκληρωτικά ακόμη στην ψυχοσύνθεσή μας. Καλλιτεχνικά αν μπορούσα να αποδώσω την επόμενη μέρα θα διάλεγα ένα γεωμετρικό σχήμα, έναν κύκλο όπου κάθε σημείο του θα συμβόλιζε ένα τέλος αλλά ταυτόχρονα και μια αφετηρία, μια νέα αρχή.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Καταρχάς να σας ενημερώσω ότι ξεκίνησε η ομαδική έκθεση Virtual Exhibition / NEW ERA IV, με 22 καλλιτέχνες απ’ όλο τον κόσμο, που διοργανώνει από 10/01 μέχρι 10/02 η γκαλερί ArtNumber23 https://www.facebook.com/artnumber23 στο Θησείο στην οποία εκθέτω και εγώ. Το θέμα της συγκεκριμένης έκθεσης είναι το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, και πιστεύω ότι αξίζει να την επισκεφτείτε έστω  και διαδικτυακά https://www.artnumber23.uk/newera. Τα σχέδια μου για το 2022 είναι η συνέχιση των συμμετοχών σε ομαδικές εκθέσεις αλλά και η διοργάνωση ατομικής. Ήδη συζητώ με κάποιες γκαλερί της Αθήνας στην διοργάνωση μιας ατομικής έκθεσης, αναλόγως των μέτρων φυσικά, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η προώθηση του νεοσύστατου eshop μου LineArt45-gallery https://www.etsy.com/shop/LineArt45 αλλά και η συνεργασία με την γκαλερί Εverythinginart στο Χαλάνδρι.

Κλείνοντας θέλω να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία και να ευχηθώ υγεία και δημιουργικότητα για την νέα χρονιά ν‘ αγαπάτε και να προστατεύετε τους εαυτούς σας και τους γύρω σας.