Μεγάλη συμμετοχή στη διάσκεψη Δημάρχων και Εκπροσώπων Πόλεων μελών του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγειών Πόλεων στο Πανόραμα_Θέμα: «Η σημασία του Προφίλ Υγείας του ΠΟΥ για μία σύγχρονη πόλη» Γ. Πατούλης: «Το Προφίλ των Υγιών Πόλεων διαμορφώνεται σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες των πολιτών και του τόπου»

Με τη συμμετοχή δεκάδων αιρετών στελεχών δήμων της Βόρειας Ελλάδας, δημάρχων, αντιδημάρχων και πολιτικών εκπροσώπων, καθώς και συντονιστών του προγράμματος Υγιείς Πόλεις των Δήμων Μελών, πραγματοποιήθηκε στο Πανόραμα ειδική εκδήλωση-διάσκεψη σχετικά με την αναγκαιότητα και την ωφέλεια της διενέργειας του Προφίλ Υγείας στους Δήμους σύμφωνα με τη μεθοδολογία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Ε.).
Τη διάσκεψη που φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής» στο δημαρχείο Πανοράματος με τη συμμετοχή δήμων της Βόρειας Ελλάδας διοργάνωσε το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγειών Πόλεων (Γραφείο Βορείου Ελλάδος) σε συνεργασία με τον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη κατόπιν σχετικής πρότασης του δημάρχου Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη την οποία αποδέχθηκε ο Πρόεδρος Γιώργος Πατούλης και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Υγείας Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη Ηρακλής Τιτόπουλος διάβασε τον χαιρετισμό του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, στην έναρξη των εργασιών της διάσκεψης που είχε ως θέμα τη «Σημασία του Προφίλ Υγείας του Π.Ο.Υ. για μία σύγχρονη πόλη» τονίζοντας μεταξύ άλλων:
«Ο σκοπός της διοργάνωσης μετά την επιτυχή εκδήλωση που προηγήθηκε στον δήμο Ηρακλείου Αττικής το Φεβρουάριο του 2018 με μεγάλη συμμετοχή δήμων, κυρίως της Αττικής ήταν να δοθεί η ευκαιρία στους πολιτικούς αλλά και στα στελέχη των δήμων της βόρειας Ελλάδας, να έρθουν σε επαφή με το θέμα, την χρησιμότητα και την αναγκαιότητα του, ως ένα από τα βασικά εργαλεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, για την εργασία των Υγιών Πόλεων. Είμαι ευτυχής διότι βλέποντας τη μεγάλη προσέλευση των συναδέλφων διαπιστώνω ότι επετεύχθη ο στόχος της ενημέρωσής τους. Είναι γνωστό ότι η Δημόσια Υγεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αναβάθμιση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος και από την υιοθέτηση υγιών συμπεριφορών σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Δυστυχώς πολλές φορές η Πολιτεία δυσλειτουργεί, αδρανεί, ολιγωρεί. Για το λόγο αυτό στις δύσκολες εποχές για την πατρίδα μας έχει διπλή σημασία όλοι εμείς ως εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, να συντονιστούμε, να προσπαθήσουμε και να πετύχουμε την προαγωγή της δημόσιας υγείας σε τοπικό επίπεδο. Είναι στο χέρι μας και έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να το κάνουμε.».
Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου και της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, χαιρετίζοντας την εκδήλωση απέστειλε την εξής δήλωση: «Τα εθνικά Δίκτυα, είναι ενώσεις Δήμων που έχουν θέσει ως πρωταρχικό τους σκοπό να έχουν την υγεία επίκεντρο της πολιτικής τους. Δεσμεύονται για τον λόγο αυτό, να πληρούν μια σειρά κριτηρίων και να εργάζονται για την προαγωγή της υγείας και την βελτίωση της ζωής όλων των κατοίκων τους με μια δοκιμασμένη μεθοδολογία. Βασικό εργαλείο για την εργασία των Υγιών Πόλεων, είναι η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης των πολιτών και της πόλης. Η καταγραφή των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία, η κατάσταση της υγείας του πληθυσμού τους, οι συνήθειες και ο τρόπος ζωής και συμπεριφοράς και τέλος δικές τους επισημάνσεις και οι προτάσεις τους για την βελτίωση της ζωής τους. Το προφίλ των πόλεων».

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., είναι ένα από τα 22 πιστοποιημένα Εθνικά Δίκτυα στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του Π.Ο.Υ που ξεκινά από την Ισλανδία και καταλήγει στο Βλαδιβοστόκ. Είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος Εθνικό Δίκτυο Δήμων, παρά το γεγονός ότι είμαστε χώρα μικρή σε μέγεθος και πληθυσμό.
Στη διάρκεια της διάσκεψης αναδείχθηκε η αναγκαιότητα και η χρησιμότητα της επιστημονικής τεκμηρίωσης ως εργαλείο για τον σχεδιασμό και την χάραξη πολιτικής, ενώ επιχειρήθηκε η αποτύπωση όλων των στοιχείων που αναδεικνύουν την πραγματική κατάσταση στην πόλη σε όλους τους τομείς, που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τον σωστό σχεδιασμό.
Μεταξύ άλλων παρέστησαν οι δήμαρχοι, Αιγάλεω, Δημήτριος Μπίρμπας, Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος, Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος και Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, αντιδήμαρχοι, πολιτικοί εκπρόσωποι και συντονιστές του προγράμματος Υγιείς Πόλεις των Δήμων Μελών οι οποίοι μέσα από τη συζήτηση κατέθεσαν την εμπειρία τους, την διαδικασία που ακολούθησαν, τα κίνητρα που τους ώθησαν, τους παράγοντες που τους δυσκόλεψαν, τις προσδοκίες τους και τέλος την χρησιμότητα του Προφίλ Υγείας για την πόλη τους.