Χάρης Γκατζόφλιας: “Κανένα διαδικτυακό μέσο δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει… μια ζωντανή παράσταση στην Επίδαυρο”

Ο συνθέτης Χάρης Γκατζόφλιας, απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr

Κοινωνία και υποχρεωτική καραντίνα. Ποια κατά τη γνώμη σας θα είναι η επόμενη ημέρα του «απεγκλωβισμού»; Δυστυχώς η γενιά μας μετά τα πολλά χρόνια οικονομίκης και κοινωνικής κρίσης, έμελλε να ζήσει και αυτό. Μπήκαμε ήδη στις μέρες του “απεγκλωβισμού”, αν και δεν είμαι φύση αισιόδοξος άνθρωπος, ελπίζω και εύχομαι να κρατήσουμε μόνο όσα θετικά προέκυψαν ή θα προκύψουν απο αυτή την περιπέτεια. Έχω την αίσθηση πως ακόμη δεν ξεμπερδέψαμε με τον ιό, και πως οι ανθρώπινες σχέσεις και αντοχές θα δοκιμαστούν ξανά πολύ σύντομα.

Πολιτισμός και κορωνοϊός. Άλλο ένα «χτύπημα» για τον πολιτισμό ή μια «ευκαιρία» για πολιτιστική επικοινωνία μέσω του διαδικτύου; Ο όρος «πολιτισμός» είναι δύστροπος. Η δική μου αντίληψη για τον όρο «πολιτισμός» ισοδυναμεί με την έννοια του εξευγενισμού, της εξημέρωσης των ηθών, το αντίθετο δηλαδή της «αγριότητας», της «βαρβαρότητας», του «πρωτογονισμού». Δυστυχώς ζούμε σε εποχές πολιτισμικής αναιμίας. Πρέπει να τεθεί άμεσα το ερώτημα τι πολιτισμό θέλουμε, και αυτο γιατι ο πολιτισμός σχετίζεται άμεσα με το πολιτιστικό προϊόν που παράγουμε. Τα πολιτιστικά προϊόντα ως φορείς πολιτισμού είναι πομποί μηνυμάτων, είτε πρόκειται για τις πλέον παραδοσιακές τέχνες – λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο, εικαστικά, μουσική – είτε μιλάμε για σύγχρονες πολιτιστικές πλατφόρμες, όπως ο κινηματογράφος, τηλεόραση, διαδύκτιο. Χρειάζεται μια κοινή συστράτευση ώστε το προιόν να αναβαθμηστεί και αυτό είναι ανάγκη να γίνει τώρα όσο ποτέ άλλωτε. Όλα εντάσωνται στο καπιταλιστικό σύστημα ακόμη και ο πολιτισμός, επομένως αυτό το “χτύπημα” θα είναι ισχυρότατο και θα το βιώσουμε όλοι μας. Το διαδύκτιο έδινε και πάντα θα δίνει τεράστιες ευκαιρίες, αλλά η τέχνη που είναι κύριως πυλώνας του πολιτισμού απαιτεί την τριβή, την επαφή, το βίωμα απο κοντά. Κανένα μέσο δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει μια ζωντανή παράσταση στήν Επίδαυρο. Είναι πράξη. Είναι βίωμα. Λύσεις πρέπει να βρεθούνε από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και θα βρεθούνε για το καλό όλων και κυρίως για το καλό του πολιτισμού.

Ποια είναι τα σχέδια σας την επόμενη ημέρα της κανονικότητας; Δεν σταμάτησα πότε να εργάζομαι όλο αυτό το διάστημα. Ακριβώς μία ημέρα πριν τα περιοριστικά μέτρα παρέδωσα το έργο μου “Πέραν”, κοντσέρτο για πολίτικη λύρα και οργανικό σύνολο, στην Ένωση Ελλήνων Μουσουργών που θα παιζόταν 9 Μαΐου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών αλλά η συναυλία αναβλήθηκε και θα μεταφερθεί στον σχεδιαμό του Μεγάρου για την επόμενη σεζόν.

Τετάρτη 6 Μαΐου είχα την χαρά να κυκλοφορήσει το πρώτο μου τραγούδι για τον επερχόμενο δίσκο της Βίκυς Καρατζόγλου απο την Panik Records σε στίχους του σπουδαίου στιχουργού Άρη Δαβαράκη με τον τίτλο “Καταιγίδα μου”.

Παράλληλα αυτό τον καιρό συνθέτω το πρώτο μου κουαρτέτο εγχόρδων “Λήθη” εμπνευσμένο απο τον ομώνυμο πέμπτο θεατρικό μονόλογο του συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη. Ελπίζω σύντομα να ολοκληρωθεί να βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να παρουσιαστεί στο κοινό.

Η Βίκυ Καρατζόγλου εγκαινιάζει τη συνεργασία της με την Panik Oxygen, παρουσιάζοντας το νέο της single, «Καταιγίδα Μου», ένα τραγούδι με «φρέσκο» ήχο, που φέρνει στο σήμερα τα λαϊκά χαρακτηριστικά της φωνής της.
Με την υπογραφή του ταλαντούχου Χάρη Γκατζόφλια στη μουσική και του εξαίρετου Άρη Δαβαράκη στους στίχους, το τραγούδι περιγράφει τον έρωτα με μία αισιόδοξη ματιά και την προσμονή της λιακάδας που έρχεται πάντα μετά την καταιγίδα.


Την ενορχήστρωση έκανε ο Δημήτρης Σιάμπος και επιμελήθηκε ο Αντώνης Θυσιάδης.
Με το «Καταιγίδα Μου», η Βίκυ Καρατζόγλου συνεχίζει την ιδιαίτερη και ξεχωριστή μουσική της διαδρομή. Η νεότερη, αναγνωρίσιμη, γνήσια λαϊκή φωνή μας συστήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, μέσα από το album «Τα Όνειρά Μου Αληθινά», από το οποίο έγιναν ραδιοφωνικές επιτυχίες τα «Όνειρο» και «Περηφάνια», ενώ συνέχισε με τα «Γιατί» και «Πριν Από Εσένα». Παράλληλα, έκανε σπουδαίες επί σκηνής συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως οι Ελευθερία Αρβανιτάκη, Γιάννης Κότσιρας, Μπάμπης Στόκας, Κώστας Λειβαδάς και Μιχάλης Χατζηγιάννης.
Το «Καταιγίδα Μου» αποτελεί προπομπό του δεύτερου, προσωπικού, πολυσυλλεκτικού album της ταλαντούχας ερμηνεύτριας, που θα κυκλοφορήσει σύντομα από την Panik Oxygen.