Φωτεινήτσογλου Σωτήρης: “Το πιο σημαντικό μήνυμα σήμερα είναι αυτό της ενότητας, με την έννοια της κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης”

Ο Φωτεινήτσογλου Σωτήρης, Δικηγόρος, Μεταπτυχιακός Φοιτητής στο ΠΜΣ Θεωρία Δικαίου και Διεπιστημονικές Νομικές Σπουδές, Τμήμα Νομικής Α.Π.Θ. τοποθετείται στο polismagazino.gr για το Lockdown, τον πολιτισμό, το φόβο, την απώλεια, την υποχρεωτική μάσκα και το άγνωστο αύριο.

“Ελλάδα χωρίς Πολιτισμό δε νοείται… Είναι η μεγάλη κληρονομιά της χώρας μας… Έχουμε να δώσουμε ακόμη πολλά στον παγκόσμιο Πολιτισμό και η ιστορία θα το αποδείξει.”

Γενικό lockdown: Αναγκαίο ή όχι; Το εάν είναι αναγκαίο ένα lockdown είναι απόφαση των ειδικών και μόνο. Ωστόσο όταν ένα lockdown είναι αναγκαίο, άλλο τόσο αναγκαία είναι και η στήριξη του Κράτους προς τους πολίτες του.

Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Ελλάδα χωρίς πολιτισμό δε νοείται ή τέλος πάντων δε θα έπρεπε να νοείται. Είναι η μεγάλη κληρονομιά της χώρας μας. Ακόμη περισσότερο δε, είναι ένα τεράστιο κομμάτι της ταυτότητάς της. Έχουμε να δώσουμε ακόμη πολλά στον παγκόσμιο Πολιτισμό και η ιστορία θα το αποδείξει.

Αγκαλιάζω: μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Μία αγκαλιά ήταν ανέκαθεν σημαντική. Σήμερα έγινε κάτι παραπάνω. Έγινε το Σύμβολο του αγώνα μας κατά του COVID-19 και της υπομονής μας. Σύντομα θα την ξανακερδίσουμε.

Φόβος – Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Οι έννοιες αυτές υπάρχουν από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος. Δεν πρέπει όμως να μας ακρωτηριάζουν, εκεί χάσαμε. Η θετική στάση ζωής είναι Επιλογή.

Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Η μάσκα δεν είναι παρά ένα κομμάτι ύφασμα, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο, που όμως συνδράμει τα μέγιστα στην προστασία μας σήμερα. Ας την ανεχτούμε τώρα συνειδητά, ώστε να απαλλαγούμε από αυτή σύντομα.

Καλλιτέχνης: “υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο; Οι καλλιτέχνες την “ελπίδα” έχουν -ευτυχώς- μάθει να τη δημιουργούν. Η τέχνη γεννά από μόνη της την ελπίδα, τη θρέφει και την αναζωπυρώνει. Αυτή κράτησε τους ανθρώπους όρθιους σε κάθε δύσκολη εποχή της ανθρώπινης ιστορίας. Οι καλλιτέχνες ως πρεσβευτές της είναι πιο δυνατοί από όλους μας.

Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Προσωρινά κλειστά ώστε να είναι σύντομα και για πάντα γεμάτα κόσμο.

Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Η αγάπη των δικών μου ανθρώπων και η χαρά της δημιουργίας. Νομίζω πάντα αυτά ήταν. Άλλωστε το αύριο ήταν πάντα αβέβαιο, απλά τώρα το συνειδητοποιήσαμε λίγο περισσότερο.

Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Το πιο σημαντικό μήνυμα σήμερα είναι αυτό της ενότητας, με την έννοια της κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης. Προχωράμε με το κεφάλι ψηλά και το βλέμμα μας στις καλύτερες ημέρες που έρχονται.