Τμήμα ζωγραφικής εφήβων στην Τέχνη

Ξεκινούν οι εγγραφές στο τμήμα ζωγραφικής των εφηβικών τμημάτων της Τέχνης,  με την καθοδήγηση της εξαίρετης εικαστικού της πόλης μας, Ζωή Τζήμητρα, που από τον Οκτώβριο 2022 εντάχθηκε στο εικαστικό δυναμικό των καλλιτεχνικών τμημάτων της Τέχνης και δημιούργησε παρέα με τα παιδιά  εικαστικά αριστουργήματα.

Η Ζωή για άλλη μια χρονιά θα δουλέψει με εφήβους έχοντας ως βασικό στόχο όχι μόνο τη γνώση αλλά και την ανάπτυξη της εικαστικής έκφρασης των παιδιών. Έτσι τα μαθήματα και αυτή τη χρονιά θα αποτελούνται από δύο διακριτά και ταυτόχρονα συνδυαζόμενα μέρη:

Αρχικά οι μαθητές θα προσεγγίσουν και θα εξασκηθούν στην προσωπογραφία. Κάθε παιδί καλείται να αποδώσει το δικό του πρόσωπο- που γνωρίζει άλλωστε πολύ καλά- , με χρώμα και μολύβι ή κάρβουνο. Κατά αυτόν τον τρόπο θα εξασκηθεί στην απόδοση των αναλογιών των χαρακτηριστικών, του φωτός και της σκιάς, αλλά και των συναισθημάτων που πολύ εύκολα μπορεί να μεταφέρει με το συγκεκριμένο θέμα.

Στο δεύτερο μέρος των μαθημάτων, τα παιδιά θα εισαχθούν στο μαγικό κόσμο της ιστορίας της τέχνης στα έργα και τις τεχνοτροπίες μεγάλων ζωγράφων σύγχρονης τέχνης, παγκόσμιας εμβέλειας. Θα ακούσουν για τη δουλειά αλλά και θα δουν έργα του  Πικάσο, του Βαν Γκονγκ ή του Λιχνενσταιν και κατόπιν ως εργασία κατανόησης θα τροποποιήσουν το πορταίτο τους, του πρώτου μέρους, χρησιμοποιώντας τη γραφή, την πινελιά, του καλλιτέχνη που τους ενέπνευσε.

Παράλληλα με την παραπάνω ροή των μαθημάτων, τα παιδιά θα φιλοτεχνήσουν θεματικά έργα για τις εποχές των χρόνου, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, τα οποία και θα εκτεθούν σε ανάλογες χρονικές περιόδους στην αίθουσα «Κούρος Ευρωπού» της Τέχνης και θα είναι ανοιχτές για το κοινό.

Η Ζωή Τζήμητρα ζει και εργάζεται στο Κιλκίς. Σπούδασε Αρχιτέκτονας στη Θεσσαλονίκη με ειδίκευση στον περιβαλλοντικό σχεδιασμό και τη Δημόσια Διοίκηση. Είναι μέλος του ΣΚΕΤΒΕ, έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής (Τέχνη Κιλκίς, Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, έκθεση εικαστικών του Δήμου Κιλκίς για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης, εκθέσεις εικαστικών του πολιτιστικού και καλλιτεχνικού συλλόγου Κιλκίς “Η πόλις”, έκθεση Ζωγραφικής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ετήσια έκθεση των μελών του ΣΚΕΤΒΕ στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, έκθεση μινιατούρας 2020 με τον ΣΚΕΤΒΕ).

Συμμετείχε και απέσπασε το Γ’ βραβείο Ζωγραφικής στην Έκθεση/ Διαγωνισμό “Παράλληλοι Δρόμοι 2016” του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος, ενώ στην αντίστοιχη έκθεση του Οκτώβρη του ’18 απέσπασε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία σχεδίου.

Έχει φιλοτεχνήσει το εξώφυλλο της ποιητικής συλλογής της Έλλη Φρεγγίδου “Δικαίωμα φωτός”, (Αθήνα, Εκδόσεις Κέδρος 2015).

Έχει επιμεληθεί των εσωτερικών χώρων και της ενδυμασίας στην ταινία “’Ολα είναι ταξίδι” του Θάνου Καρτζόγλου όπου μέρος έργων της δείχνεται στο decor.

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Πέμπτη και θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022, οι ώρες των μαθημάτων θα είναι 5 με 6.15, με πιθανότητα δημιουργίας και δεύτερου τμήματος 6.15 με 7.30, γεγονός που θα οριστικοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών.

Σεβόμενοι απόλυτα την εμπιστοσύνη σας αλλά και τη δημόσια υγεία, η Τέχνη επέλεξε, για τα τμήματα της ζωγραφικής, να εγκαταστήσει σύγχρονες συσκευές αποστείρωσης αέρα και επιφανειών, για την εξάλειψη
παθογόνων μικροοργανισμών (βακτηρίων, ιών, μυκήτων) και οσμών, με τη χρήση  υπεριώδους φωτός UVC και φωτοκαταλυτικής οξείδωσης PCO.

Η συσκευή αποτελεί την καλύτερη του είδους της σε πιστοποιημένη εταιρία στην Ελλάδα και τη  μοναδική στην Ευρώπη που παρέχει επαγγελματικές υπηρεσίες απολύμανσης – αποστείρωσης χώρων.

Έτσι τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται σε μια υγειονομικά ασφαλή και αποστειρωμένη από βακτήρια, ιούς και μύκητες αίθουσα και  παιδιά και ενήλικες θα απολαμβάνουν τα εικαστικά ταξίδια.

Σε όλα τα καλλιτεχνικά εργαστήρια θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας για την προστασία της υγείας εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων Υπουργείων, όπως αυτές κάθε φορά θα δίνονται και πάντα σε σχέση με την πορεία της επιδημιολογικής κατάστασης στην πόλη και στη χώρα.     

Πληροφορίες για εγγραφές στα μαθήματα: Από Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου και κάθε Τρίτη και Πέμπτη κατά τις ώρες 5 με 9 μ.μ. στα γραφεία της ΤΕΧΝΗΣ (25ης Μαρτίου 20), τηλεφωνικά ίδιες ημέρες και ώρες στο 23410 – 24217 και 6946253961 ενώ μπορείτε να λαμβάνετε πληροφορίες στέλνοντας e-mail στη διεύθυνση [email protected]