Τριαντάφυλλη Μπουτεράκου: Ο ηθοποιός μπορεί να εκφραστεί περισσότερο και να “αγγίξει” τα πανανθρώπινα ερωτήματα της ύπαρξης: το νόημα της ζωής, τον έρωτα, το θάνατο…

“Λατρεύω τον κινηματογράφο! Αγαπώ αυτή την υπόσχεση αιωνιότητας που αφήνει το φιλμ, έτσι όπως αποτυπώνει μία στιγμή στο χρόνο και στο χώρο και αναπαράγεται στο διηνεκές”

Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Ανακάλυψα την υποκριτική όταν σπούδαζα στη σχολή κινηματογράφου και τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου στο τμήμα σκηνογραφίας. Στις εργασίες της σχολής ήταν και η δημιουργία ταινιών μικρού μήκους, όπου συνήθως παίζαμε οι σπουδαστές. Πάντα σκεφτόμουν ότι θα ασχοληθώ επαγγελματικά με την τέχνη, μιας και ζωγράφιζα και λάτρευα τον κινηματογράφο, αλλά από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα μπροστά στο φακό, σκέφτηκα ότι αυτή είναι η μορφή τέχνης που με εκφράζει ολοκληρωτικά… Στα 19 λοιπόν αποφάσισα να ασχοληθώ με την υποκριτική, οπότε και γράφτηκα και σε δραματική σχολή.

Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Από Έλληνες ηθοποιούς πάντα θαύμαζα και θαυμάζω τον Κώστα Βουτσά για την αβίαστη υποκριτική του δεινότητα, αλλά κυρίως για την λάμψη και την πηγαία νεανική ορμή που εξέπεμπε η προσωπικότητα του.

Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Λατρεύω τον κινηματογράφο!! Από εκεί ξεκίνησαν όλα για εμένα και είμαι ευγνώμων που πρώτα έπαιξα σε ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, μια εμπειρία που πολλοί ηθοποιοί δεν την έχουν ποτέ. Αγαπώ αυτή την υπόσχεση αιωνιότητας που αφήνει το φιλμ, έτσι όπως αποτυπώνει μία στιγμή στο χρόνο και στο χώρο και αναπαράγεται στο διηνεκές. Το θέατρο από την άλλη είναι μια ζωντανή διαδικασία και η ενέργεια που εκπέμπει ο ηθοποιός και αντίστοιχα εισπράττει από το κοινό, είναι μοναδική! Και βέβαια είναι η πιο ισχυρή υπενθύμιση του πόσο θνησιγενής είναι η τέχνη μας. Οταν τελειώσει η παράσταση ό,τι μένει είναι στη μνήμη και στην καρδιά των θεατών. Ακομα και στο ίδιο έργο που παίζεται μια ολόκληρη σεζόν, καμία παράσταση δεν είναι ακριβώς ίδια με την προηγούμενη… Και αυτό πραγματικά σου δίνει μια απίστευτη ελευθερία στην καλλιτεχνική δημιουργία, μίας και ποτέ δε σταματάει η αναζήτηση του ρόλου… Από την άλλη υπάρχει μια πικρή επιγευση στη χαρά που εισπράττεις στο χειροκρότημα.. Και πάλι από την αρχή….!

Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Η καριέρα-επιτυχία για εμένα είναι να έχω καταφέρει να αφήσω το στίγμα μου ως ηθοποιός, αγγίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και αυτό με διάρκεια στο χρόνο.
Δεν παραγνωρίζω το ρόλο του διασκεδαστή, αλλά ο ηθοποιός για εμένα μπορεί να εκφραστεί περισσότερο και να αγγίξει και τα πανανθρώπινα ερωτήματα της ύπαρξης: το νόημα της ζωής, τον έρωτα, το θάνατο και την αξία του να μην εγκαταλείπεις τη μάχη.

Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Καλλιτέχνης γεννιέται κάποιος, αλλά η επιλογή να ασχοληθεί με την τέχνη προϋποθέτει την ανάγκη να μην μπορεί να ζήσει διαφορετικά… οπότε και θα αφοσιωθεί, θα μελετήσει και πολλές φορές θα έρθει και σε σύγκρουση με το περιβάλλον του.

Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Η λέξη ψυχ-αγωγία με την ετοιμολογικη της έννοια, ως
αγωγή της ψυχής.

Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Η έμπνευση δεν μου έρχεται πάντα πριν τη δημιουργία ενός ρόλου, και ευτυχώς για τους ηθοποιούς μπορεί να έρθει στην πορεία καθώς κανείς πρόβες και μελετάς το ρόλο. Φαντάζομαι πόσο δύσκολο είναι για το συγγραφέα που έχει μπροστά του ένα λευκό χαρτί και η έμπνευση πρέπει να έρθει για να ξεκινήσει να δημιουργεί…

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Ως καλλιτέχνη θα με χαρακτήριζα “συνεπή στα πιστεύω μου”

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Στα μελλοντικά μου σχέδια είναι οι συνεργασίες μου να είναι με θετικούς ανθρώπους και η επιτυχία σίγουρα θα ακολουθήσει.

Βιογραφικό. Σπούδασα κινηματογράφο στη Σχολή Λυκούργου Σταυράκου και υποκριτική στον Ίασμο Βασίλης Διαμαντόπουλος. Ξεκίνησα με συμμετοχές σε ταινίες μικρού μήκους και στη συνέχεια συμμετείχα σε ταινίες μεγάλου μήκους. Στη συνέχεια έπαιξα σε τηλεοπτικά σήριαλ και αργότερα έπαιξα στο θέατρο. Παρουσίασα το 4ο Αθηναϊκό Φεστιβάλ στο Αττικό Άλσος και αυτό οδήγησε στην παρουσίαση του Φεστιβάλ Γαλατσίου στο Άλσος Βεΐκου και στην παρουσίαση της τηλεοπτικής εκπομπής Star week στο Extra channel κ.α.

Ενδεικτικά: ταινίες που έχω συμμετάσχει είναι “Ματζουράνα” σκην. Ολγα Μαλέα, “Kings of Mykonos” σκην. Πητερ Ανδρικίδης.

Από σήριαλ : “7 θανάσιμες πεθερές” (η λογική πεθερά) Mega channel, “Εντιμότατοι κερατάδες” (ο πλακατζης) Alpha tv, “Κλεμμένα όνειρα” Mega channel, “10 λεπτά κήρυγμα” Mega channel κ.α.

Θέατρο “Ο φιλόσοφος Ξάνθος και ο δούλος του Αίσωπος” με σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή τον Φαίδωνα Γεωργίτση, “Ελλάδα αμάν” του Θάνου Ζήκα με πρωταγωνιστή τον Στάθη Ψάλτη, “Ο Δίας ξαναγύρισε” του Άγγελου Μοσχονά με πρωταγωνιστή τον Γιώργο Κωνσταντίνου κ.α.