Σιαλακάς Νίκος: “Ο καλλιτέχνης ζει και δημιουργεί στην εποχή του επηρεασμένος και από τα ρεύματα που επικρατούν σ’ αυτήν”

Τι είναι η ζωγραφική για εσάς; μια μορφή προσωπικής έκφρασης; ανάγκη για δημιουργία; επικοινωνία; ή κάτι άλλο;

Είναι ανάγκη που ξεκινάει από την παιδική ηλικία. Να ταξιδεψεις, να ονειρευτείς, να αφουγκραστείς τα συναισθήματά σου, να ανιχνεύσεις τον κόσμο και να αναζητήσεις απαντήσεις για όλα τα επώδυνα και δυσεξήγητα.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως εικαστικός;

Ο καθένας οφείλει να ψάχνει τη δική του αλήθεια και εγώ προσπαθώ να την διακρίνω ανάμεσα σε σωρούς από δικά μου και ξένα στοιχεία που συγκροτούν το είναι μου, για να ανασύρω κάθε φορά εκείνα με τα οποία συνομιλώ αληθινά.

Ποιες είναι οι πηγές έμπνευσής σας ως εικαστικός;

Κάθε τι που με εμπνέει δεν μπορώ παρά να το δω αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την ίδια τη ζωή και την ανθρώπινη παρουσία. Ο άνθρωπος με την πολύπλοκη και αντιφατική του υπόσταση είναι ο ίδιος που άλλοτε φτάνει στην πνευματική ολοκλήρωση και άλλοτε βυθίζεται στην ηθική εκμηδένιση, ο ίδιος γίνεται και θύτης και θύμα. Έννοιες όπως η ελευθερία, η βία και η εξουσία, ο έρωτας, η υπαρξιακή αγωνία και ο θάνατος είναι που καθορίζουν τη ζωή του και καμιά απάντηση σε παρόμοια ερωτήματα δεν αναιρεί την τραγικότητα τη υπαρξής του.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα;

Θα ήθελα να επικοινωνήσω με τους δημιουργούς που έζησαν στο περιθώριο, χωρίς προβολή, αφοσιωμένοι στο όραμά τους, κάποιοι θεωρούμενοι και σαν “ελάσσονες” χωρίς και να είναι. Με το έργο τους σε καλούν να αναστοχαστείς πάνω στη στάση του καλλιτέχνη στη ζωή και στην τέχνη.

Θα μπορούσατε να ασχοληθείτε με κάποια άλλη μορφή τέχνης εκτός της ζωγραφικής;

Στα νεανικά μου χρόνια ονειρευόμουν να γίνω σκηνοθέτης στον κινηματογράφο. Αλλά στην πορεία διάλεξα τη ζωγραφική, γιατί με αυτή μπορώ να εκφράζομαι πιο άμεσα και αδιαμεσολάβητα.

Αν επιλέγατε μια διαφορετική εποχή για να ζήσετε και να δημιουργήσετε ποια θα ήταν αυτή και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα εκφραζόσασταν καλλιτεχνικά;

Ο καλλιτέχνης ζει και δημιουργεί στην εποχή του επηρεασμένος και από τα ρεύματα που επικρατούν σ’ αυτή. Φαντάζομαι πως και σε μια προγενέστερη εποχή να ζούσα, τα ίδια ερωτήματα θα έθετα. Σίγουρα θα προτιμούσα τη μεταπολεμική περίοδο όπου μέσα στα άλλα άνθισε και ο ζωγραφικός εξπεσσιονισμός.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του;

Το καλλιτεχνικό έργο έχει τη δική του πορεία στο χρόνο, είναι ένας “πνευματικός κυματισμός” του δημιουργού του, δημιουργός που μπορεί να επηρεάσει με κάθε πτυχή της ζωής και του έργου του.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Τον επόμενο μήνα θα συμμετάσχω στην Art Thessaloniki, ενώ παράλληλα δουλεύω μια νέα ενότητα έργων μου για την επόμενη ατομική μου έκθεση, όλα σε ένα ορατό ορίζοντα. Μακροχρόνια σχέδια αποφεύγω να κάνω.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Σιαλακάς Νίκος – Ζωγράφος
(nikossialakas@hotmail.com )

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στα Πετράλωνα της ορεινής Ολυμπίας
Ύστερα από σπουδές στη Νομική σχολή Αθήνας και στο Παιδαγωγικό τμήμα εργάστηκα σαν εκπαιδευτικός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Πήρα τα πρώτα μαθήματα σχεδίου στο φροντιστήριο του Τάσου Ρήγα και στη συνέχεια φοίτησα στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, στο διάστημα από 1992-2000, με δασκάλους τους Χρόνη Μπότσογλου, Τάσο Χριστάκη και Θανάση Μακρή. Πρόσφατα έκανα την πρώτη μου ατομική έκθεση στην Αθήνα με τίτλο “Επί σχεδίης” στην Chili Art Gallery, από 11/2/19- 2/3/19. Έχω πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην επαρχία και στην Αθήνα, όπου ζω και εργάζομαι.