Ρεσιτάλ ακορντεόν

του Παναγιώτη Ανδρέογλου με τίτλο «Μουσικοί διάλογοι», παρουσιάζει το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 13 Μαρτίου, ώρα 21.00, Αίθουσα Εκδηλώσεων ΚΩΘ «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15 με είσοδο ελεύθερη.
Τρία έργα της τελευταίας επταετίας πρωτότυπα γραμμένα για ακορντεόν πολύ διαφορετικού ύφους συνδιαλέγονται με τις δεξιοτεχνικές και ιδιαίτερα μελωδικές σονάτες του Domenico Scarlatti για πληκτροφόρο όργανο.
Στο πρόγραμμα αυτό ο διεθνής ακορντεονίστας Παναγιώτης Ανδρέογλου παρουσιάζει το έντονα δεξιοτεχνικό και εκρηκτικό “Even the sky screams sometimes, too” του Δημήτρη Παπαγεωργίου, σε πρώτη ελληνική εκτέλεση, το αφαιρετικό και ατμοσφαιρικό “White and Lavender” του Αμερικανού Kory Reeder σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση και το ιδιαίτερα ιδιωματικό για ακορντεόν “Cantus Firmus” του Κώστα Τσούγκρα απέναντι σε τέσσερις σονάτες του Domenico Scarlatti. Μουσικοί διάλογοι που αναδεικνύουν την ποικιλομορφία του ήχου του ακορντεόν στην σύγχρονη μορφή του.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΔΡΕΟΓΛΟΥ
Ο Παναγιώτης Ανδρέογλου γεννήθηκε στην Καβάλα. Σπούδασε μουσική στο Δημοτικό Ωδείο Καβάλας (Πτυχίο ακορντεόν, τάξη Κων/νου Αρουτζίδη και Δίπλωμα πιάνου, τάξη Γιαννούλας Παπάζογλου), στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Πτυχίο μουσικολογίας), στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (Πτυχίο ειδίκευσης στο ακορντεόν, τάξη Κων/νου Ράπτη) και στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής της Δανίας (Μεταπτυχιακό στην εκτέλεση ακορντεόν, τάξη Geir Draugsvoll και James Crabb).
Ως ακορντεονίστας επικεντρώνεται στην ερμηνεία σύγχρονης μουσικής, έχοντας δώσει τις πρώτες εκτελέσεις έργων σόλο και μουσικής δωματίου σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις Η.Π.Α. Εκτελέσεις του έχουν μεταδοθεί ζωντανά από την Κρατική Ραδιοφωνία της Δανίας, της Λετονίας και της Ελλάδας. Το 2017, ως υπότροφος του Ιδρύματος Fulbright, πραγματοποίησε έρευνα πάνω σε έργα για ακορντεόν και ηλεκτρονικά στο Bowling Green State University (Ohio). Έχει δώσει διαλέξεις πάνω στις σύγχρονες τεχνικές εκτέλεσης ακορντεόν στο University of Iowa, στο Bowling Green State University, στην Latvian Music Academy και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Είναι ιδρυτικό μέλος της οργανωτικής ομάδας του Διεθνούς Φεστιβάλ Ακορντεόν Θεσσαλονίκης “Reedblocks”. Διδάσκει ακορντεόν, θεωρητικά και διευθύνει το Σύνολο Ευρωπαϊκής Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών.
www.panagiotisandreoglou.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Domenico Scarlatti (1685-1757) Σονάτα K. 394 σε μι ελάσσονα

Κώστας Τσούγκρας(γ. 1966) Cantus Firmus (2011)

Domenico Scarlatti Σονάτα K. 98 σε μι ελάσσονα

Kory Reeder White and Lavender (2017) (γ. 1993) Α’ Παγκόσμια εκτέλεση

Domenico Scarlatti Σονάτα K.450 σε σολ ελάσσονα

Δημήτρης Παπαγεωργίου (γ. 1967) Εven the sky screams sometimes too (2017)

Domenico Scarlatti Σονάτα K. 159 σε Ντο μείζονα