Στέλλα Πετρίδου: “Θέλω και το 2022 για εμένα να είναι άκρως δημιουργικό”

“Αν ο άνθρωπος δεν αναλογιστεί τα πραγματικά αίτια που τον οδήγησαν σε αυτή την κοινωνική παρακμή κι αν δε θελήσει συνειδητά να κάνει κάτι για να τα διορθώσει και να τα προσπεράσει, η κατάσταση θα οδεύει από το κακό στο χειρότερο”

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για το 2021; Ανάμεικτα. Και ευχάριστα και δυσάρεστα. To 2021 για εμένα υπήρξε άκρως εποικοδομητικό καλλιτεχνικά. Παρόλη τη δύσκολη κατάσταση που βίωσα την περίοδο αυτή, λόγω του καταναγκαστικού εγκλεισμού και της πανδημίας, η διάθεσή μου για δημιουργία δε με εγκατέλειψε. Δημιούργησα, λοιπόν, κι ένιωσα όμορφα γι’ αυτό. Ωστόσο, αρκετές φορές ευχήθηκα να τελειώσει γρήγορα το κακό και να επιστρέψω πίσω στην καθημερινότητά μου, αυτή που τόσο πολύ μου έχει λείψει τα τελευταία δύο χρόνια και με κρατά, παρά τη θέλησή μου, στην απομόνωση. Μακάρι το 2022 να εκπληρώσει την ευχή μου! Είμαι σίγουρη πως ανάλογη ευχή κάνουν όλοι οι άνθρωποι.

Συμφωνείτε με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας; Κάθε μέτρο που παίρνει η κυβέρνηση, η οποιαδήποτε κυβέρνηση, και αφορά το φλέγον θέμα της υγείας, θεωρώ πως κρίνεται απαραίτητο για το καλό του συνόλου. Πρέπει, επομένως, το σύνολο να συνεργάζεται μαζί της και να μην αντιδρά. Γιατί όσο πιο αδιαμαρτύρητα τηρήσει τα μέτρα που αυτή παίρνει, τόσο πιο εύκολα και γρήγορα θα βγει νικητής και θα επανέλθει στην κανονικότητά του, που, εν τέλει, είναι και το ζητούμενο.

Ποιο θα είναι το μέλλον του Πολιτισμού το 2022; Η ιστορία, μας έχει διδάξει πως ο άνθρωπος δε λυγίζει στα δύσκολα. Αντιθέτως, θα έλεγα πως τα δύσκολα είναι εκείνα που πολλές φορές τον έχουν ωθήσει να ασχοληθεί περισσότερο και πιο παθιασμένα με την τέχνη. Για το λόγο αυτό κι εγώ είμαι αισιόδοξη όσον αφορά το μέλλον του Πολιτισμού, ακόμα και του πιο κοντινού 2022. Φυσικά και δεν παραβλέπω την κρίση που έχει δημιουργηθεί έντονα στον κλάδο των καλλιτεχνών. Μουσικοί, ηθοποιοί, χορευτές, εικαστικοί, λογοτέχνες, δυσκολεύονται αρκετά για να προωθήσουν το έργο τους και να κερδίσουν, έστω και τα ελάχιστα προς το ζην. Ποιος, όμως, ζει αποκλειστικά από την τέχνη του στις μέρες μας; Ελάχιστοι έως κανείς. Η δημιουργία, ωστόσο, εξακολουθεί και ανθεί. Γιατί; Γιατί αυτή απελευθερώνει την ψυχή του δημιουργού, την θεραπεύει απ’ τις όποιες πληγές της και την αναπτερώνει. Και το 2022, λοιπόν, όπως και πολλά δύσκολα χρόνια του παρελθόντος, δε θα στερηθεί της τέχνης. Θα βάλει κι εκείνο το μικρό του λιθαράκι στο Πολιτισμό και θα τον ωθήσει ένα βήμα παρακάτω. Είμαι βέβαιη γι’ αυτό.

Ως καλλιτέχνης και άνθρωπος του πολιτισμού, τι θα προτείνατε για την επιστροφή στην κανονικότητα; Συνεργασία πολιτών-κράτους. Το δήλωσα και πρωτύτερα, εξάλλου. Αυτό θεωρώ ότι πρέπει, για το καλό όλων μας.

Κοινωνία, Απομόνωση, Κανονικότητα. Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα; Τα φαινόμενα που αναφέρετε προϋπήρχαν της πανδημίας και, δυστυχώς, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και κατόπιν αυτής. Αν ο άνθρωπος δεν αναλογιστεί τα πραγματικά αίτια που τον οδήγησαν σε αυτή την κοινωνική παρακμή κι αν δε θελήσει συνειδητά να κάνει κάτι για να τα διορθώσει και να τα προσπεράσει, η κατάσταση θα οδεύει από το κακό στο χειρότερο. Κι η ευθύνη, στην περίπτωση αυτή, θα βαραίνει αποκλειστικά τον ίδιο και τη δική του ανεύθυνη συμπεριφορά.

Ποια είναι τα καλλιτεχνικά σχέδιά σας για το 2022; Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, σκοπεύω εντός του 2022 να εκδώσω μία ακόμα νέα μου ποιητική συλλογή και ένα νέο δίσκο με ερωτικά τραγούδια. Καλή Χρονιά με Υγεία!