Προσωπικό Ημερολόγιο Έκθεση Ζωγραφικής του Ανδρέα Μαράτου

Estudio Gallery

Για λίγες ημέρες ακόμα
Έως τις 10 Ιανουαρίου 2020

Λίγα Λόγια

Η ανάγνωση ενός προσωπικού ημερολογίου μοιάζει σαν την κλεφτή ματιά μέσα από μια κλειδαρότρυπα. Όμως δεν είναι. Μοιάζει περισσότερο με εκείνο το άλμα της Αλίκης στη λαγότρυπα των θαυμάτων. Σε ένα κενό που οδηγεί στο άγνωστο. Κι όμως σ’ αυτή την παράξενη και συχνά προκλητική διαδρομή υπάρχει κάπου το νήμα της ζωής και των σκέψεων του κτήτορα του ημερολογίου. Και το νήμα σε οδηγεί από τα σκοτάδια στο φως, στους φόβους, στις αγάπες και στις λύπες, ως συμμέτοχο και όχι ως περίεργο.
Τα έργα του Ανδρέα Μαράτου, κάρβουνα και λάδια, με ποιητική και ρεαλιστική διάθεση, αντλώντας έμπνευση από μνήμες, αγαπημένα πρόσωπα, τραγούδια, ποιήματα και άλλα κείμενα, έχουν τη δύναμη να σε παρασύρουν σε μία ανάλογη εσωτερική διαδρομή που τη συνέχει ένα νήμα. Κόκκινο. Κι όταν νομίσεις πως κόβεται, κι αν ακόμη δεν το βλέπεις, εκείνο είναι εκεί και σε οδηγεί. Με έναν τρόπο μοιραίο και βραδύ.

Έργο αφίσας: “Επέστρεφε…”
(ζωγραφικό σχόλιο στο ομώνυμο ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη)

Ανδρέας Μαράτος

Ο Ανδρέας Μαράτος γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι ζωγράφος και υποψήφιος διδάκτορας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας του Πάντειου Πανεπιστήμιου.
Σπούδασε στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Σχεδιασμός-Χώρος-Πολιτισμός» της Αρχιτεκτονικής Ε.Μ.Π., στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας (Ζωγραφική στο Β’ Εργαστήριο του Χρόνη Μπότσογλου και Τέχνη του βιβλίου στο Εργαστήριο Γραφικών Τεχνών, Τυπογραφίας και Τέχνης του βιβλίου της Λεώνης Βιδάλη) και στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στο ενεργητικό του έχει τρεις ατομικές εκθέσεις, συμμετοχές σε πολλές ομαδικές, εικονογραφήσεις κι εξώφυλλα βιβλίων, καθώς και τρία καλλιτεχνικά βιβλία με τίτλους: Οι επτά λιποτάχτες, Το δάσος με τα πετρωμένα αηδόνια, Ο βροχοποιός. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Έργα του υπάρχουν στη συλλογή του Μουσείου Φρυσίρα.
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο του: Ουτοπία κρυμμένη στο σώμα της πόλης/ Ο μουσικός κόσμος του Μίκη Θεοδωράκη και η εποχή του.

Estudio Gallery | ΚΥΡΙΑΖΗ 22Α ΚΗΦΙΣΙΑ 14562 | Τ. 210 8086611 | [email protected]
ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 10:00 – 21:00 | ΚΛΕΙΣΤΑ: , 6/01/2020

“Παράθυρο ανοιχτό στο φως της πόλης” “Μέσα στη διάφανη γαλήνη” “Η ζωή της Πηνελόπης” “Υπερασπίσου το παιδί”
(ζωγραφικό σχόλιο στο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη
«Κάποτε θα ‘ρθουν να σου πουν») “Ετεροτοπίες”
(ζωγραφικό σχόλιο στο ομώνυμο κείμενο του Μισέλ Φουκώ) “Ξάφνου στον ποταμό…”
(ζωγραφικό σχόλιο στο «Ρομανθέρο Χιτάνο» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα) “Εδώ τελειώνουν τα έργα της θάλασσας;”
(ζωγραφικό σχόλιο στο ομώνυμο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη) “Με λογισμό και μ’ όνειρο – Προμηθέας”