Πέτρος Παπαμιχαήλ: “Μέσα από τη μουσική μπορούν να εκφραστούν όλα τα συναισθήματά μας. Η μουσική λυτρώνει!”

“Ελπίζω και εύχομαι όταν τελειώσει η κατάσταση με τον ιό να κάνω κάποιες εμφανίσεις μαζί με όλη την μπάντα… Ετοιμάζουμε με όλη την ομάδα και ένα καινούριο video clip, για μια διασκευή έκπληξη σε ένα παλιό ελληνικό τραγούδι, πάντα με σεβασμό!”

Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Θυμάμαι πολύ έντονα τον πατέρα μου να τραγουδάει, στην προσπάθειά του να μου μάθει να κολυμπάω στη θάλασσα. Είχε δημιουργήσει ένα τραγούδι, για να μου δίνει ώθηση να κολυμπάω και να μη φοβάμαι και έτσι κι εγώ όποτε ήθελα να κολυμπήσω, το τραγουδούσα… μου έδινε δύναμη. Όσον αφορά μια ζωντανή εμφάνιση, έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό μου μια βραδιά στη μουσική σκηνή Σφεντόνα. Πρέπει να ήμουν 5 ετών. Είχαμε πάει με τους γονείς μου να ακούσουμε και να δούμε το Βασίλη Παπακωνσταντίνου και το Διονύση Τσακνή. Μου φαινόταν τόσο τεράστια, τόσο γεμάτη τόσο έντονη η κατάσταση. Ήμουν μαγεμένος!

Ποιον καλλιτέχνη θαυμάζετε και με ποιον Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Είναι πολλοί οι καλλιτέχνες που θαυμάζω! Θα αναφέρω αυτούς που με έχουν επηρεάσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό.. Ο Freddie Mercury είναι ένας από αυτούς. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος και ο Μάνος Χατζιδάκις επίσης. Θα αναφέρω φυσικά και τον Θανάση Βέγγο που αν και δεν είναι μουσικός, είναι από εκείνους τους ανθρώπους, που με έκαναν να θέλω να ασχοληθώ με τη τέχνη γενικά! Μακάρι να είχα τη δυνατότητα να βρεθώ επί σκηνής με τον Freddie Mercury και τους QUEEN… Δε γίνεται όμως… χαχαχα…

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Ξεκίνησα αυτοδίδακτος από τα πολύ παιδικά μου χρόνια. Στην εφηβεία με έναν φίλο μου είχαμε σχηματίσει ένα συγκρότημα και παίζαμε διασκευές αλλά και κάποια δικά μας τραγούδια, κυρίως για πάρτη μας… Όταν πια πήγα ως φοιτητής στο Ρέθυμνο το έκανα και επάγγελμα. Ξεκίνησα να παίζω στο πιο όμορφο στέκι της πόλης εκείνη την εποχή, το Σχολαρχείο… Από τα 18 χρόνια μου λοιπόν έως και τώρα δε σταμάτησα να ζω κιόλας από τη μουσική. Το 2009 φτιάξαμε με τον Σάκη Σακελλαρίδη και τον Νεκτάριο Βασιλείου τους Σχολαρχαίους, το συγκρότημά μας, οπού κυκλοφορήσαμε και τον πρώτο μας δίσκο. Το 2012 σχημάτισα τους ΚΟΤΖΑΜ με τους οποίους κυκλοφορήσαμε και ένα single με τραγούδια σε μουσική και στίχους μου και καταφέραμε να ακουστούμε και να παίξουμε και εκτός των ορίων τη Κρήτης. Από το 2014 και μετά βρίσκομαι και πράττω μουσικά στην Αθήνα και παίζω σε διάφορους μουσικούς χώρους και σκηνές πλέον με το όνομά μου, πάντα όμως έχοντας δίπλα μου εξαιρετικούς μουσικούς και φίλους όπως είναι ο Αλέξανδρος Κότσαλος, ο Ορέστης Ντόστι, ο Βαγγέλης Καραπέτρος, ο Αντώνης Βλάσσης, η Μυρσίνη Δημοπούλου, η Σταματία Φουρλεμάδη, ο Βαγγέλης Μήτσης, ο Θανάσης Μπουκουβάλας, ενώ τον Οκτώβριο που μας πέρασε κυκλοφόρησε και ο πρώτος προσωπικός δίσκος μου με τίτλο “Γράμμα στη Φαντασία”. Να προσθέσω ότι νιώθω τυχερός διότι έχω συνευρεθεί και συνεργασθεί με σπουδαίους μουσικούς μέχρι τώρα. Σωκράτης Μάλαμας, Μαρία Κώτη, Βασίλης Σκουλάς, Γιάννης Ζουγανέλης είναι μερικοί από αυτούς. Πάντα υπάρχουν επιρροές και θετικές και αρνητικές… Είναι τόσο έντονος ο κόσμος της μουσικής που μπορώ να επηρεαστώ από κάθε τι… Από όλα έμαθα και συνεχίζω να μαθαίνω. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να κάνω μουσική, να εκφράζω αυτά που νιώθω και να μπορώ να κάνω τον κόσμο να εκφρασθεί κι αυτός.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Προσωπικά δεν με εκφράζουν τα talent shows, χωρίς όμως να κατακρίνω τους ανθρώπους που πάνε σε αυτά τα shows. Σίγουρα δίνεται κάποια δυνατότητα να δείξεις το ταλέντο σου, όμως δεν ξέρω κατά πόσο δίνονται ευκαιρίες μετά… Δεν συμφωνώ, όταν αυτά τα shows ξεφεύγουν από το σκοπό της ανάδειξης του ταλέντου και κινούνται προς το reality show… η αλήθεια είναι πως όταν αντιλαμβάνομαι κάτι τέτοιο θυμώνω κιόλας.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Θα ήθελα κάποια στιγμή να συνεργασθώ με μια μεγάλη φιλαρμονική ορχήστρα. Όνειρό μου είναι να παιχτούν τα τραγούδια μου από μία τέτοια ορχήστρα! Είπαμε όνειρο έτσι..; χαχαχα

Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Η παιδεία είναι ανάγκη! Σε καμία περίπτωση δεν είναι πολυτέλεια! Η παιδεία είναι η αρχή μιας κοινωνίας! Η μουσική είναι η πιο οικεία στον άνθρωπο τέχνη. Μέσα από τη μουσική μπορούν να εκφραστούν όλα τα συναισθήματα μας. Έχουμε ανάγκη να εκφράζονται τα συναισθήματά μας! Μέσα από τη μουσική μπορούμε επίσης να θεραπεύσουμε και καταστάσεις ψυχικές, ακόμα και βιολογικές. Δεν είναι τυχαίο πως η μουσική είναι δίπλα στον άνθρωπο ακόμα και σε δύσκολες κοινωνικά και πολιτικά στιγμές. Η μουσική μόνο ενώνει και είναι η μόνη παγκόσμια γλώσσα. Η μουσική λυτρώνει! Η μουσική παιδεία είναι μέρος της γενικής μας παιδείας. Φανταστείτε λοιπόν, όταν την κατέχουμε, πόσο πιο δυνατοί γινόμαστε πνευματικά και με πόσο πιο εύκολο τρόπο μπορούμε να πραγματοποιήσουμε όλα όσα ανέφερα.

Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Φυσικά ! Εξαιρετικοί μουσικοί! Κάποιους τους γνωρίζει και το ευρύ κοινό, κάποιους άλλους δυστυχώς όχι! Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η βιομηχανία δεν δίνει τη δυνατότητα δυστυχώς, ακόμα και σε πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες, να ακουστούν περισσότερο. Κάποια στιγμή χρειάζεται να αλλάξει αυτό και να λειτουργεί πιο αξιοκρατικά η όλη παραγωγή της μουσικής βιομηχανίας.

Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Θα συνεχίσω να γράφω και να μελετάω! Αυτό δεν αλλάζει ποτέ! Ελπίζω και εύχομαι όταν τελειώσει η κατάσταση με τον ιό να κάνω κάποιες εμφανίσεις μαζί με όλη την μπάντα, για να παρουσιάσω και ζωντανά το μουσικό album μου. Να αναφέρω ότι ετοιμάζουμε με όλη την ομάδα και ένα καινούριο video clip, για μια διασκευή έκπληξη σε ένα παλιό ελληνικό τραγούδι, πάντα με σεβασμό! Μακάρι να βρεθούμε ξανά όλοι μαζί να τραγουδάμε και να χορεύουμε! Ευχαριστώ πολύ!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Πέτρος Παπαμιχαήλ είναι μουσικός, τραγουδοποιός και τραγουδιστής. Μεγάλωσε στον Κολωνό της Αθήνας.

Σπούδασε κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Ρέθυμνο όπου και έκανε τα πρώτα επαγγελματικά μουσικά βήματα και για μια δεκαετία γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τα τότε μουσικά σχήματά του (Σχολαρχαίοι, ΚΟΤΖΑΜ), με τα οποία κυκλοφόρησε και δύο ανεξάρτητους δίσκους.

Από το 2014 και μετά πράττει μουσικά στην Αθήνα και εμφανίζεται σε γνωστές μουσικές σκηνές και bars της πόλης με το σχήμα του.

Έχει συνευρεθεί με σημαντικούς καλλιτέχνες της ελληνικής σκηνής σε διάφορα πολιτιστικά γεγονότα. Σωκράτης Μάλαμας, Μαρία Κώτη, Βασίλης Σκουλάς, Κωστής Μαραβέγιας, Γιάννης Ζουγανέλης είναι μερικοί από αυτούς.